Már rettegni is késő, jön az újabb feketeleves !

Pénzcentrum
2006. június 12. 16:00

A kormányzati megszorítások után még nem lélegezhet fel a hazai lakosság. Az emelkedő kiadások (gáz, villany) és adóterhek mellett még külső tényezők is húzhatják a szegény magyart. Leginkább azok kerülhetnek szorult helyzetbe, akik az "olcsó" devizahitellel finanszírozták kiadásaikat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Azok a polgárok, akik devizaalapú hitelre vásároltak lakást és autót (vagy bármi mást), azok csütörtökön lélegzetvisszafojtva figyelhetik a svájci kamatdöntést. Az elemzői felmérések egyöntetűen egy újabb 25 bp-os kamatemelést jeleznek előre, melyet idén még további kettő követhet, így év végére 2%-ra emelkedhet az irányadó svájci ráta.

A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak a kamatemelés kettős kedvezőtlen hatást eredményez. Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása hosszú távon jelentkezik). Másrészt a kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.

Ráadásul a kedvező folyamatok most még inkább megszoríthatják az adósokat. Ugyanis a növekvő rezsiköltségek és az áfa növekedés miatt, nőnek a háztartások kiadásai. Míg a jövedelmi oldalt és az esetleges megtakarításokat pedig megnyirbálják a növekvő adóterhek. Ebből következik, hogy egyre laposabb pénztárcából kell egyre több kiadást finanszírozni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39