27 °C Budapest

Valóban jó a devizabetét?

Pénzcentrum
2006. május 23. 12:00

Kishazánkban sokan vannak olyanok (sőt ők vannak többen) akiknek csak egyetlen megtakarítási forma létezik, ez pedig nem más, mint a bankbetét. Azonban vannak akik ezt még tovább tudják fokozni és devizabetétben helyezik el a pénzüket. Itt most elsősorban a külhonba szakadt hazánkfiára gondolok, akik visszatértek szülőföldjükre (bár a legtöbben már csak törni a magyar) és csak a "kemény valutában" bíznak, ezért kizárólag dollárban vagy euróban hajlandóak elhelyezni megtakarításaikat. Valójában jók ezek a befektetések vagy csak a sznobság dolgozik?Egy biztos, a deviza már nem csak a hiteleknél, hanem a betéteknél is terjed, pedig ha valaki egymillió forintot devizában helyez el a bankban, annak az alacsonyabb kamat mellett még az árfolyamkockázattal is számolnia kell!

Hazánkban a legtöbb pénzintézet kínálja a megtakarításnak e formáját. Attól függően, hogy mekkora összeget szeretnénk elhelyezni az általunk kiválasztott banknál, mekkora a futamidőre és milyen devizában rengeteg konstrukció közül választhatunk. Általánosságban azonban elmondható, hogy a devizabetétek kamatai jócskán elmaradnak a forintbetétek kamataitól.Érdekes módon azonban a deviza nem csak a kölcsönöknél, hanem valamennyire már a betéteknél is népszerűbbé vált. Mikor a az MNB statisztikáit vizsgáljuk akkor elmondhatjuk, hogy míg a forintbetétek mennyisége csökken a megtakarításokon belül addig a devizabetétek aránya növekszik. Valamint a devizabetétek és a deviza alapú fogyasztási hitelek kamatkülönbözete csökken (euro alapú termékek esetén).

Más azonban a helyzet akkor, ha az alkalmazott árfolyamokkal is kalkulálunk. Itt a volatilis forint árfolyam mellett a banki tranzakciós költségekre is gondolnunk kell. A betéteknél a bankok szinte kizárólag (legalábbis az alacsonyabb összegek esetén) valutaárfolyamot alkalmaznak, ebben az esetben a vételi és az eladási árfolyam között gyakran 5-6 százalék is van. E szerint: ha valaki egymillió forintot euróra vált, hogy ezt például lekösse, de abban a pillanatban meggondolja magát, és mégis a forintot kéri, akkor pénzéből már körülbelül hatvanezer forint hiányzik. A kalkuláció akkor is érvényes, ha a pénz hosszabban pihen a bankban, csak éppen az árfolyamok időközben bekövetkező mozgása miatt nem ennyire érzékelhető. Tehát ennyi százalékkal "olvad" a devizában takarékoskodók vagyona minden tranzakciónál.

Összességében akkor most jó vagy rossz ez a megtakarítási forma? Erre a kérdésre egyértelmű választ szinte lehetetlen adni. Ugyanis ennek megválaszolása mindig a befektető helyzetétől és elvárásaitól függ. Amennyiben valakinek a jövedelme devizában keletkezik, illetve devizahitelt törleszt akkor egy kiváló megtakarítási forma lehet (már amennyiben nem hajlandó nagyobb kockázatot vállalni). Azonban csak "presztízsből" nem biztos, hogy kifizetődő ez a fajta befektetés.
PC BLOGGER & PODCASTER
Buxelliott  |  2023. június 5. 10:56
Elérte a célzónát a piac, a belső szerkezetekből és a heti magas záróból további emelkedésre van kil...
MEDIA1  |  2023. június 5. 09:59
Úgy vágta meg az állami M1 televízió az alacsony bérek és a rossz körülmények ellen sztrájkoló tanár...
Bankmonitor  |  2023. június 5. 08:37
A bankkártyás fizetés népszerűsége az elmúlt 10 évben töretlenül nő, nem is meglepő, hogy ez a fizet...
Holdblog  |  2023. június 5. 06:12
A nyár közeledtével időszerű feltérképezni a turizmusszektor aktuális helyzetét és feltérképezni a v...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12