5 °C Budapest

Valóban jó a devizabetét?

Pénzcentrum
2006. május 23. 12:00

Kishazánkban sokan vannak olyanok (sőt ők vannak többen) akiknek csak egyetlen megtakarítási forma létezik, ez pedig nem más, mint a bankbetét. Azonban vannak akik ezt még tovább tudják fokozni és devizabetétben helyezik el a pénzüket. Itt most elsősorban a külhonba szakadt hazánkfiára gondolok, akik visszatértek szülőföldjükre (bár a legtöbben már csak törni a magyar) és csak a "kemény valutában" bíznak, ezért kizárólag dollárban vagy euróban hajlandóak elhelyezni megtakarításaikat. Valójában jók ezek a befektetések vagy csak a sznobság dolgozik?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Egy biztos, a deviza már nem csak a hiteleknél, hanem a betéteknél is terjed, pedig ha valaki egymillió forintot devizában helyez el a bankban, annak az alacsonyabb kamat mellett még az árfolyamkockázattal is számolnia kell!

Hazánkban a legtöbb pénzintézet kínálja a megtakarításnak e formáját. Attól függően, hogy mekkora összeget szeretnénk elhelyezni az általunk kiválasztott banknál, mekkora a futamidőre és milyen devizában rengeteg konstrukció közül választhatunk. Általánosságban azonban elmondható, hogy a devizabetétek kamatai jócskán elmaradnak a forintbetétek kamataitól.Érdekes módon azonban a deviza nem csak a kölcsönöknél, hanem valamennyire már a betéteknél is népszerűbbé vált. Mikor a az MNB statisztikáit vizsgáljuk akkor elmondhatjuk, hogy míg a forintbetétek mennyisége csökken a megtakarításokon belül addig a devizabetétek aránya növekszik. Valamint a devizabetétek és a deviza alapú fogyasztási hitelek kamatkülönbözete csökken (euro alapú termékek esetén).

Más azonban a helyzet akkor, ha az alkalmazott árfolyamokkal is kalkulálunk. Itt a volatilis forint árfolyam mellett a banki tranzakciós költségekre is gondolnunk kell. A betéteknél a bankok szinte kizárólag (legalábbis az alacsonyabb összegek esetén) valutaárfolyamot alkalmaznak, ebben az esetben a vételi és az eladási árfolyam között gyakran 5-6 százalék is van. E szerint: ha valaki egymillió forintot euróra vált, hogy ezt például lekösse, de abban a pillanatban meggondolja magát, és mégis a forintot kéri, akkor pénzéből már körülbelül hatvanezer forint hiányzik. A kalkuláció akkor is érvényes, ha a pénz hosszabban pihen a bankban, csak éppen az árfolyamok időközben bekövetkező mozgása miatt nem ennyire érzékelhető. Tehát ennyi százalékkal "olvad" a devizában takarékoskodók vagyona minden tranzakciónál.

Összességében akkor most jó vagy rossz ez a megtakarítási forma? Erre a kérdésre egyértelmű választ szinte lehetetlen adni. Ugyanis ennek megválaszolása mindig a befektető helyzetétől és elvárásaitól függ. Amennyiben valakinek a jövedelme devizában keletkezik, illetve devizahitelt törleszt akkor egy kiváló megtakarítási forma lehet (már amennyiben nem hajlandó nagyobb kockázatot vállalni). Azonban csak "presztízsből" nem biztos, hogy kifizetődő ez a fajta befektetés.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?