17 °C Budapest

Akiknek már meggyűlt a baja bankkal

Pénzcentrum
2006. május 31. 11:00

2006. I. negyedévében összesen 1040 db olyan fogyasztói panasz érkezett a Pénzügyi szervezetek Állami Felügyeletére. A panaszok száma az előző negyedévhez képest jelentősen, 8,6 %-kal emelkedett, de az előző év hasonló időszakához képest még ennél is erőteljesebb, közel 18%-os volt a növekedés üteme.



A panaszok száma az utóbbi években folyamatosan emelkedő tendenciát mutat (a tőkepiac kivételével), de míg 2005-ben a biztosítási területen mutatkozott erőteljesebb növekedés, addig 2006-ban a banki tevékenységhez kapcsolódó panaszok száma növekedett erőteljesebben. A növekedés a pénzügyi szolgáltatások jelentős bővülésére, a Felügyelet ismertségének szélesedésére, valamint a fogyasztói érzékenység növekedésére vezethető vissza.

2006. első negyedévben a Felügyelet 322 panaszügyet zárt le, amelyek 22,4 %-a minősült az ügyfelek szempontjából megalapozottnak.

A pénz- és tőkepiaci szektor szolgáltatóit érintően 2006. I. negyedévében a közel 600 panaszügy 2005. IV. negyedévhez viszonyítva 11,3 %-os növekményt jelent. Ha az előző év azonos időszakával vetjük össze az ügyszámot, akkor ebben a szektorban 25,5 %-kal több a panaszok száma. A növekedés teljes egészében a pénzpiaci szektornak köszönhető, mert a tőkepiaci panaszszám (11) stagnált. A szektor panaszügyei az első negyedévi összes panasz 57,7 %-át jelentik.

A szektoron belüli panaszmegoszlásban lényeges változás csak a takarékszövetkezetekre érkezett panaszok vonatkozásában figyelhető meg, itt a panaszok száma több mint kétszeresére növekedett. Ezek a panaszok nagyságrendben nem jelentenek kritikus tömeget, nem koncentráltak, mindössze két szövetkezeti hitelintézetre érkezett négy-négy panasz.

A panaszok szolgáltatások szerinti megoszlásában változatlanul dominánsak a hitelezéssel kapcsolatos fogyasztói kifogások. Az összes első negyedévi szektorral kapcsolatos panasznak 61,5 %-a (369 panasz) ezt a szolgáltatási tevékenységet érintette. Ezt a rangsorban 15 %-kal a folyószámla vezetési szolgáltatás követte (91 panasz).
A 91 db folyószámla vezetéssel és 2 db készpénzmozgással kapcsolatos panasszal együtt 2006. I. negyedévben összesen 93 db pénzforgalomra vonatkozó panasz érkezett. Ez 22,4%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest. (2005. IV. negyedévben 76 db számlavezetéssel kapcsolatos panasz érkezett a Felügyeletre.).

Az előző időszakhoz képest közel duplájára nőtt a BAR listás panaszok száma. Annak ellenére, hogy a panasz okaként a tájékoztatási hiányosságot a korábbi 18 helyett a negyedévben 59 alkalommal jelölték meg, azonban még a jelenlegi arány sem tükrözi a hitelintézeti tájékoztatás vélt vagy valós hiányosságainak tényleges szerepét a panaszok okai között. Például az egyoldalú szerződésmódosítást, vagy az elszámolásokat, költségeket kifogásoló panaszok egy része mögött is a nem megfelelő tájékoztatás húzódhat meg. Kétségtelen tény, hogy a fogyasztók egy része is hibás, mert nem tájékozódik kellően, azonban nem fogadható el, ha a panaszok többsége esetében a szolgáltatók a fogyasztót minősítik felelősnek. A felügyelet véleménye szerint a pénzügyi szolgáltatók tájékoztatási tevékenységének igazodnia kell a fogyasztók ismereteihez, pénzügyi felkészültségéhez. A panaszok tartalmában az előző negyedévhez képest szignifikáns változás nem tapasztalható.

A fogyasztók nagy része nehezményezi a hitelek járulékos költségeit és a kapcsolódó szolgáltatások díjainak nagyságát (közjegyzői díj, értékbecslési és előtörlesztési díjak, életbiztosítás, kötelező folyószámla és esetlegesen kapcsolódó bankkártya szolgáltatás).
Többen kifogásolták a hitelkérelem elutasításakor az indokolás hiányát. Megjelentek az árfolyamváltozás miatti törlesztőrészlet módosulását kifogásoló panaszok is. Jelentős az ügyintézői hibák, elszámolások, tevékenységi pontatlanságok miatti panaszok köre, jellegük azonban egyedi.

A biztosítási-pénztári szektorban mind az összesített statisztikai adatok, mind az elemzést igénylő panaszügyek alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás problémái képviselik a legmagasabb arányt, ezt sorrenden a casco biztosítások követik.

Az elemzést igénylő panaszügyek egy része jogértelmezési illetve a vonatkozó jogszabály valóban félreérthető szövegezése miatt keletkezett, másik részük viszont ügyviteli-ügyintézési hiányosságokat, főleg a kárügyek nagymértékű elhúzódását vetette fel, jogosan.

A Felügyelet a hozzá forduló fogyasztók panaszainak rendezése érdekében a jogszabályok által biztosított lehetőségekkel élve eljár. Szükségesnek tartják azonban felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy - esetleges panaszaikkal, azok felmerülésekor - célszerű közvetlenül ahhoz a pénzügyi szervezethez fordulniuk, amelynek szolgáltatását, eljárását kifogásolják.
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
MEDIA1  |  2024. május 8. 14:46
Márki-Zay Péter, az ellenzék 2022-es közös miniszterelnök-jelöltje azt írja, érti, miért mondta azt...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm