0 °C Budapest

Akiknek már meggyűlt a baja bankkal

Pénzcentrum
2006. május 31. 11:00

2006. I. negyedévében összesen 1040 db olyan fogyasztói panasz érkezett a Pénzügyi szervezetek Állami Felügyeletére. A panaszok száma az előző negyedévhez képest jelentősen, 8,6 %-kal emelkedett, de az előző év hasonló időszakához képest még ennél is erőteljesebb, közel 18%-os volt a növekedés üteme.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A panaszok száma az utóbbi években folyamatosan emelkedő tendenciát mutat (a tőkepiac kivételével), de míg 2005-ben a biztosítási területen mutatkozott erőteljesebb növekedés, addig 2006-ban a banki tevékenységhez kapcsolódó panaszok száma növekedett erőteljesebben. A növekedés a pénzügyi szolgáltatások jelentős bővülésére, a Felügyelet ismertségének szélesedésére, valamint a fogyasztói érzékenység növekedésére vezethető vissza.

2006. első negyedévben a Felügyelet 322 panaszügyet zárt le, amelyek 22,4 %-a minősült az ügyfelek szempontjából megalapozottnak.

A pénz- és tőkepiaci szektor szolgáltatóit érintően 2006. I. negyedévében a közel 600 panaszügy 2005. IV. negyedévhez viszonyítva 11,3 %-os növekményt jelent. Ha az előző év azonos időszakával vetjük össze az ügyszámot, akkor ebben a szektorban 25,5 %-kal több a panaszok száma. A növekedés teljes egészében a pénzpiaci szektornak köszönhető, mert a tőkepiaci panaszszám (11) stagnált. A szektor panaszügyei az első negyedévi összes panasz 57,7 %-át jelentik.

A szektoron belüli panaszmegoszlásban lényeges változás csak a takarékszövetkezetekre érkezett panaszok vonatkozásában figyelhető meg, itt a panaszok száma több mint kétszeresére növekedett. Ezek a panaszok nagyságrendben nem jelentenek kritikus tömeget, nem koncentráltak, mindössze két szövetkezeti hitelintézetre érkezett négy-négy panasz.

A panaszok szolgáltatások szerinti megoszlásában változatlanul dominánsak a hitelezéssel kapcsolatos fogyasztói kifogások. Az összes első negyedévi szektorral kapcsolatos panasznak 61,5 %-a (369 panasz) ezt a szolgáltatási tevékenységet érintette. Ezt a rangsorban 15 %-kal a folyószámla vezetési szolgáltatás követte (91 panasz).
A 91 db folyószámla vezetéssel és 2 db készpénzmozgással kapcsolatos panasszal együtt 2006. I. negyedévben összesen 93 db pénzforgalomra vonatkozó panasz érkezett. Ez 22,4%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest. (2005. IV. negyedévben 76 db számlavezetéssel kapcsolatos panasz érkezett a Felügyeletre.).

Az előző időszakhoz képest közel duplájára nőtt a BAR listás panaszok száma. Annak ellenére, hogy a panasz okaként a tájékoztatási hiányosságot a korábbi 18 helyett a negyedévben 59 alkalommal jelölték meg, azonban még a jelenlegi arány sem tükrözi a hitelintézeti tájékoztatás vélt vagy valós hiányosságainak tényleges szerepét a panaszok okai között. Például az egyoldalú szerződésmódosítást, vagy az elszámolásokat, költségeket kifogásoló panaszok egy része mögött is a nem megfelelő tájékoztatás húzódhat meg. Kétségtelen tény, hogy a fogyasztók egy része is hibás, mert nem tájékozódik kellően, azonban nem fogadható el, ha a panaszok többsége esetében a szolgáltatók a fogyasztót minősítik felelősnek. A felügyelet véleménye szerint a pénzügyi szolgáltatók tájékoztatási tevékenységének igazodnia kell a fogyasztók ismereteihez, pénzügyi felkészültségéhez. A panaszok tartalmában az előző negyedévhez képest szignifikáns változás nem tapasztalható.

A fogyasztók nagy része nehezményezi a hitelek járulékos költségeit és a kapcsolódó szolgáltatások díjainak nagyságát (közjegyzői díj, értékbecslési és előtörlesztési díjak, életbiztosítás, kötelező folyószámla és esetlegesen kapcsolódó bankkártya szolgáltatás).
Többen kifogásolták a hitelkérelem elutasításakor az indokolás hiányát. Megjelentek az árfolyamváltozás miatti törlesztőrészlet módosulását kifogásoló panaszok is. Jelentős az ügyintézői hibák, elszámolások, tevékenységi pontatlanságok miatti panaszok köre, jellegük azonban egyedi.

A biztosítási-pénztári szektorban mind az összesített statisztikai adatok, mind az elemzést igénylő panaszügyek alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás problémái képviselik a legmagasabb arányt, ezt sorrenden a casco biztosítások követik.

Az elemzést igénylő panaszügyek egy része jogértelmezési illetve a vonatkozó jogszabály valóban félreérthető szövegezése miatt keletkezett, másik részük viszont ügyviteli-ügyintézési hiányosságokat, főleg a kárügyek nagymértékű elhúzódását vetette fel, jogosan.

A Felügyelet a hozzá forduló fogyasztók panaszainak rendezése érdekében a jogszabályok által biztosított lehetőségekkel élve eljár. Szükségesnek tartják azonban felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy - esetleges panaszaikkal, azok felmerülésekor - célszerű közvetlenül ahhoz a pénzügyi szervezethez fordulniuk, amelynek szolgáltatását, eljárását kifogásolják.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20