15 °C Budapest
Retro ízek nyomában: így készül a békebeli lekváros bukta, ettől érzed magad újra gyereknek

Retro ízek nyomában: így készül a békebeli lekváros bukta, ettől érzed magad újra gyereknek

2025. augusztus 9. 10:04

A magyar konyha klasszikus desszertjei közé tartoznak a különböző kelt tésztás sütemények, melyeknek számtalan verzióját ismerjük – közéjük tartozik a békebeli lekváros bukta is, ami legtöbbünket nosztalgikus érzésekkel tölt el. Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről a lekvárral töltött ízbombáról, hogyan készül, milyen lekvárt célszerű hozzá használni és mire figyeljünk a tészta töltése és sütése során! Ha eddig nem készítetted házilag, itt az ideje – a frissen sült bukta íze és illata semmi máshoz nem fogható!

Cikkünkben annak járunk utána, hogyan készül a békebeli lekváros bukta, a magyarok egyik klasszikus lekváros süteménye: most megtudhatod, milyen lisztet és lekvárt érdemes hozzá használni a tökéletes állag elérése céljából és hogyan kell kisütni őket, hogy a tetejük fényes barna, az oldaluk pedig pihepuha, foszlós legyen!

Mitől „békebeli” a lekváros bukta?

Békebeli jelzővel illetjük azokat a hagyományos magyar ételeket, tipikusan retro süteményeket és más fogásokat, amelyek nagyszüleink, dédszüleink jól bejáratott specialitásai voltak. Bár hajlamosak vagyunk az összes, rendszerváltás előtti, a szocializmus idejében népszerű harapnivalót a retro ételek közé sorolni, jó, ha tudjuk, a békebeli nem feltétlenül ezt jelenti: ebbe a népes kategóriába tartoznak az első világháború előtti és a két világháború közötti békeidők klasszikus fogásait is.

Melyek a tipikus békebeli ételek?

A békebeli sütemények és más ételek listája igen hosszú, lehetetlen lenne az összes finomságot felsorolni, azonban vannak olyan klasszikusok, amelyeket vétek nem megemlíteni. Tipikus békebeli sütemény a lekváros bukta mellett a vizes és a tejes kifli, a fonott kalács, az almás pite és a különböző hagyományos pogácsák, az édes és a sós aprósütemények, a kakaós csiga, a linzer, a zserbó vagy a hókifli.

Ha el szeretnénk rugaszkodni a süteményektől, olyan ételeket kell magunk elé képzelnünk, mint például a mákos és a grízes tészta, a töltött paprika, a paradicsomos káposzta és más retro főzelékek, a tejbegríz, a túrógombóc, a klasszikus tyúkhúsleves és a kocsonya, vagy például a lángos, sőt mi több, sokan a rántott húst és a rántott halat is a békebeli ételek közé sorolják. Na de térjünk vissza cikkünk főszereplőjére, a lekváros buktára!

Milyen sütemény a bukta?

A bukta egy kelt tésztából készült, kalács jellegű sütemény, amelyet leggyakrabban tégla alakúra formáznak. Tésztája könnyed, foszlós, a sütemények jellegzetes formájukat annak köszönhetik, hogy egy magas falú tepsiben szorosan egymás mellé helyezik őket, a kelesztés során „összenőnek”, majd ebben a formában sütik ki őket. A buktákat porcukorral meghintve szokás tálalni, rövid pihentetést követően.

A bukta tölteléke hagyományosan lekvár, azonban ritkábban mákkal, dióval, túróval is készítik. A lekvárok közül tipikusan házias jellegű, keményre főzött szilva- vagy barack levárt szokás használni, de készítik még piros gyümölcslekvárral is – a lényeg, hogy lehetőleg valamilyen kemény, kevésbé szétfolyó lekvárt, és ne dzsemet használjunk hozzá. A liszten sem érdemes sokáig gondolkoznunk: a sima búzafinomliszt tökéletes a feladatra.

Baracklekváros buktaBaracklekváros bukta

Recept: Békebeli baracklekváros bukta

Most pedig nézzük, hogyan készül a klasszikus lekváros bukta sárgabaracklekvárral. A recept elkészítése során egy igazán könnyed, lakácsszerű tésztát fogunk kapni, amit a legtöbb kelt tésztás süteményhez hasonlóan kétszer kelesztünk: egyszer hosszabban a tészta dagasztását követően, majd rövidebb ideig a formázás után, sütés előtt. Lássunk neki!

Hozzávalók

  • 600 g búzafinomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 ek kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tojás + 2 tojássárgája
  • 60 g puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 üveg kemény baracklekvár
  • egy kevés vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez
  • 1 tojás a tetejére
  • porcukor a tetejére
A megkelt bukták kenéseA megkelt bukták kenése

A bukták elkészítése

Langyosítsuk meg a tejet, majd mérjünk ki belőle egy decit, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. Amíg felfut, mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a többi cukrot és sót, formázzunk mélyedést a közepébe, majd üssük bele a tojást és adjunk hozzá még 2 db tojássárgáját, végül öntsük hozzá a sima és az élesztős tejet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,22 százalékos THM-el, havi 143 171 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCreditnél 6,64% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; az Erste és a CIB Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál pedig 7,00%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kezdjük el dagasztani kézzel vagy robotgéppel, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a puha vajat – akkor leszünk készen, ha a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény oldalához. Terítsük le a tálat egy tiszta konyharuhával, majd kelesszük meleg helyen 45 percen keresztül.

A megkelt tésztát borítsuk finoman belisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki kb. 30x60-as vékony téglalappá. Ezt a téglalapot felezzük el hosszában, majd mindkét oldalt vágjuk 6-6 egyforma részre. Minden kis téglalap közepére tegyünk egy-egy kanál lekvárt, hajtsuk be a végeket, majd tekerjük fel szorosan úgy, hogy ne folyjon ki a lekvár. Sorakoztassuk őket egymás mellé a kivajazott tepsibe (kisebb tepsit használjunk, kb. 20x40-eset).

A tepsibe helyezett buktákat terítsük le újból a tiszta ruhával, majd kelesszük őket további 30 percig – ezalatt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (hőlégkeveréses mód). A megkelt buktákat kenjük le az 1 db felvert tojással, majd helyezzük őket a sütőbe 20-25 percre. Sütés után pihentessük őket 30-60 percig, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

A bukták sütéseA bukták sütése

Tippek és tanácsok

A buktánk gyönyörű szépen megkelt és megsült: a tészta valóban könnyed, puha és foszlós volt és abszolút azt az ízvilágot hozta, amit gyermekkorunkból, nagymamáink konyhájában megismerhettünk. Egy dologra érdemes mindenképp figyelni: minél keményebb lekvárt választunk, annál jobban magában tartja a tölteléket a sütemény. A mi baracklekvárunk sajnos nem volt elég kemény, így egy-két helyen kirepedt a bukták oldala – ezt leszámítva a végeredmény hibátlannak mondható.

A buktákat a sütés és pihentetés után óvatosan szabadítsuk ki a tepsiből – ahogy a képen láthatjuk, az egész csapat összesült. A süteményeket érdemes késsel szétválasztani, ellenkező esetben véletlenül kiszakíthatjuk a szomszédos bukta oldalát, amitől kifolyik a töltelék. Mindent egybevetve egyszerű, praktikus és szórakoztató süteményről van szó, amit akár gyerekek segítségével is elkészíthetünk – csak ajánlani tudjuk.

Fotók: Tóth Viktória

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2025. augusztus 26. kedd
Izsó
35. hét
Augusztus 26.
Kutyák világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?