Makó mostantól a pisztáciáról is híres lehet! A pisztácia különleges növény: külön porzós és termős fákból áll, így az ültetvényen Gábor és édesanyja kézzel porozták...
Vége a klasszikus magyaros helyeknek? Újabb ikonikus éttermek zártak be - ezúttal Kelet-Magyarországon
Nyíregyházán az elmúlt években több hosszú ideje működő étterem, kávézó és vendéglátóegység kényszerült végleg bezárni, ezzel jelentős átalakulást hozva a város vendéglátási térképén. A bezárások nemcsak gasztronómiai, hanem közösségi veszteséget is jelentenek a helyiek számára.
Komoly változás előtt áll a hazai vendéglátás: szinte nem telik el olyan hét, hogy ne adnánk hírt arról, hogy vidéken, évtizedek óta működő, kedvelt éttermek zárnak be. Legutóbb a Hellovidék számolt be róla, hogy 2026 januártól bezár az ikonikus Hotel Gabriella & Vízimalom Étterem, Tapolca generációk kedvenc tóparti találkozóhelye. A bezárás nemcsak gasztronómiai, hanem közösségi veszteséget is jelent a helyiek számára, és jól jelzi, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a hazai vendéglátásnak.
Az elmúlt 15 évben Nyíregyházán jelentős is mozgás volt a vendéglátóhelyek piacán.
Számos étterem, kávézó, büfé és kisebb vendéglátóegység zárta be végleg kapuit, különösen a belvárosi és forgalmasabb csomópontokban működő egységek, amelyek hosszú ideig közösségi találkozóhelyként is szolgáltak - írta a Szon.hu.
A cikk szerint a bezárások mögött több tényező is áll: emelkedő alapanyagárak, magas rezsiköltségek, munkaerőhiány, a tulajdonosok magánéleti változásai, a Covid-járvány hatásai, valamint a megváltozott fogyasztói szokások egyaránt komoly terhet jelentettek. A helyiek számára különösen érzékeny veszteség a város ikonikus éttermeinek megszűnése, hiszen ezek a vendéglátóhelyek családi ünnepek, baráti találkozók és üzleti ebédek színterei is voltak.
A Széchenyi Étterem például 2024 februárjában zárt be végleg. A vendéglő közösségi oldalán búcsúzott, a Google-értékelések alapján a hely népszerűségét jól mutatja, hogy a vendégek külön kiemelték a tágas belső teret, a kellemes hangulatot, a széles választékot és az udvarias személyzetet.
Hasonlóan ikonikus volt a Murcos a Luther utcán, amely a vegetáriánus és kutyás vendégek törzshelyének számított. A vegán és húsos opciók széles választéka, valamint a kedves kiszolgálás miatt a vendégek gyakran tértek vissza, a bezárás híre így nagy sajnálatot váltott ki a közösségben.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A Nyírfa téren található Boróka étkezde szintén megszűnt: a bőséges napi menü és a barátságos kiszolgálás ellenére a rezsiemelkedések és a növekvő működési költségek végül a bezáráshoz vezettek. A vendégek a közösségi fórumokon értetlenül állnak a helyek eltűnése előtt, hiszen számos étterem több évtizedes hagyományt képviselt a város gasztronómiai életében.
A Toldi utcán működő GastroGangesz Étterem is a Covid-járvány alatt kényszerült bezárni, noha az étterem családi rendezvények és kisebb összejövetelek kedvelt helyszíne volt. A vendégek az ételminőséget, a barátságos kiszolgálást és a családias hangulatot külön is kiemelték.
Mindezek a bezárások ugyanakkor új irányokat is kijelöltek: a városban megjelentek kisebb, rugalmasabb koncepciók, street food egységek és tematikus kávézók, amelyek a megváltozott fogyasztói igényekhez alkalmazkodnak. A nyíregyházi vendéglátás jövője a cikk szerint most azon múlik, hogy ezek az új kezdeményezések mennyire tudnak hosszú távon gyökeret verni, és hogy a helyi közösség mennyire áll melléjük.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








