4 °C Budapest
Purslane Portulaca oleraceae virágzó, lecsüngő gyomnövény.

Ha csak egy növényt ápolsz a kertben, ez a gaz legyen: igazi életelixír a porcsin, csak ismerd fel

2025. július 16. 15:16

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása előcsalogatta a gazokat a kertben, ám kevesen gondolnak arra, hogy nem minden gyomnövény haszontalan, még ha annak is tűnik. Vannak olyan növények, amelyek ültetés nélkül is megjelennek a palánták között – ilyen például a porcsin, amely most van teljes pompájában. Ez a szerény külsejű növény igazi életelixír, a fiatalság egyik titka: több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a hal!

A kertben gyakran úgy küzdünk a gazokkal, mint az ellenséggel: irtjuk, kapáljuk, kiszedegetjük őket a palánták közül, sokszor gondolkodás nélkül. Pedig meglehet, hogy épp a gyomnak hitt növény rejti a fiatalság titkát – ráadásul teljesen ingyen. Egy közönségesnek hitt növény, a kövér porcsinnak is most van  szezonja, és minden jel arra utal: érdemes jobban megismernünk vele.

„Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással!” – figyelmeztet a HelloVidék egyik korábbi cikkében. A kövér porcsin, vagy ahogy sokan ismerik: disznóporcsin, kövérke, vagy poncsér, rendkívül ellenálló növény. Míg más haszonnövények a nyári kánikulában elhervadnak, ő harsogó zöld levelekkel, sárga virágokkal virít tovább.

Évtizedek óta kerülgetjük, ismerjük, mégsem igazán értjük, mit tud valójában

Papp-Felber Anita, a Gazt-evő blog szerzője korábban a HelloVidéknek mesélte, hogy hosszú ideig ő sem gondolt rá ehetőként. „Évtizedek óta kerülgettük egymást. De ha nem készítek a minap az ehető virágokról egy riportot, sosem jutott volna eszembe megkóstolni, pláne napi szinten fogyasztani” – vallotta be. Ma már rendszeresen gyűjti kertjéből, salátába teszi, vagy ételek dekorálására használja.

A kövér porcsin ugyanis az egyik leggazdagabb növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak – ezek az esszenciális anyagok az immunrendszer támogatásában és a gyulladások csökkentésében is fontos szerepet játszanak. A növény súlyának több mint 15 százaléka ilyen zsírsav, ami különösen figyelemre méltó, ha belegondolunk: ehhez hasonló mennyiséget más forrásból, például halból igen nehéz bevinni.

Tudtátok? Tilos főzni nem, mert könynen elveszti az aromáját

A porcsin íze enyhén sós, kellemesen savanykás, és nemcsak nyersen, hanem konyhai feldolgozás után is kiváló. A legjobb, ha közvetlenül virágzás előtt szedjük – ilyenkor a levelek frissek, ropogósak. Nyersen salátákban, apróra vágva paradicsomos ételek tetejére szórva, vagy húsok mellé kínálva is kiváló. Főzni nem szabad, mert elveszti aromáját, de tálalás előtt rászórva igazi frissítő zöld kiegészítője lehet a nyári fogásoknak. A nagyobb levelekből főzelék is készíthető, sőt, Spanyolországban párolva, Franciaországban pedig a bonne femme levesben használják, sóskával együtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem véletlen, hogy a kereskedelem is felfedezte magának ezt a növényt. Ha rákeresünk a porcsin nevére, kapszulás kivonatokat és teafüveket találunk – egy-egy doboz ára 4000 és 10 000 forint között mozog. És miközben mi ezt akár egy doboznyival is összegyűjthetjük a saját kertünkből, sokan ennyit fizetnek érte egy webshopban.

A bükki füvesember, Gyuri bácsi tejjel ajánlotta

Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi lánya korábban a HelloVidéknek elmondta, ők ugyan nem árulnak porcsinteát, de gyógyhatásait nagyra becsülik. „A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztatára, vérzéscsillapításra is ajánljuk” – nyilatkozta. A Szabó család által jegyzett A bükki füvesember gyógynövényei című könyv szerint a növény hatóanyagainak egy része csak tejben oldódik ki megfelelően. Ezért a teáját nem vízzel, hanem forró tejjel kell készíteni, majd tíz perc áztatás után leszűrni. Napi egy csésze javasolt, és legfeljebb két hétig szabad kúraszerűen fogyasztani, mivel a vese nehezen dolgozza fel a kovasavat. Ezt követően legalább két hét szünetet kell tartani.

A kövér porcsin tehát messze nem csupán gaz. Értékes, ehető, gyógyító hatású növény, amit kár lenne kitépni és a komposztra hajítani. Ha legközelebb meglátjuk a palánták között, jusson eszünkbe: amit most feleslegesnek hiszünk, az lehet, hogy épp a kertünk legnagyobb kincse. Érdemes lehet télire eltenni, fagyasztani is, de hozzunk egy videót is arról, mit és hogyan érdemes készíteni belőle:

@greens_of_daisy

♬ As It Was - Harry Styles

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 9. kedd
Natália
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?