Február 18-án ünnepeljük Jókai Mór 200. születésnapját, aki nem csak íróként, hanem a magyar gasztronómia egyik legnagyobb rajongójaként híresült el a 19. században.

A csabai kolbászkirály elárulta a dédapái titkát: ez a 4 fűszer teszi tökéletessé a magyar kolbászt
Mi az igazán ízletes csabai kolbász fűszerezésének titka? Miből mennyi kell? A híres békéscsabai kolbászkirály most elárulta a 200 éves családi receptúrát! Nézzétek, hogyan csinálják!
Milyen fűszerek kellenek az igazán jó, tökéletes csabai kolbászhoz? Miből mennyi szükséges? A BEOL „Kolbászkirályok titkai” sorozatában már bemutatták a kolbászkészítéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket, a legújabb részben pedig a kolbászhús fűszerezésének titkát fedték fel. Juhász György és felesége, Juhászné Varga Borbála – akik pár éve elnyerték a rangos Kolbászkirály és Kolbászkirálynő címet – most elárulták az ízletes csabai kolbász fűszerezésének titkát. Az alábbi videóban is mesélték, a családban apáról fiúra száll a receptúra, amely legalább 200 éves. Generációk óta így őrzik a különleges, és méltán híres békéscsabai receptet.
A csabai kolbász egyedi ízét mindössze négy összetevőnek köszönheti. Hogy melyek ezek?
Juhász György szerint a fokhagyma, a kömény, az asztali só és az őrölt pirospaprika. Négy egyszerű alapanyag, de nagyon nem mindegy, milyen minőségűek. Nem győzték hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minőségi, házi paprika színezze és erősítse a húst, hogy házi, tavaszi fokhagyma kerüljön bele, az egész kömény és a só mellé.
A kömény egyébként, derült ki a riportból, a csabai kolbász megosztó fűszere: vannak, akik nem rajonganak érte, a kolbászkirály és fia azonban nem engednek a receptből.
Íme, a Juhász-féle ízes csabai kolbász receptje!
- Tíz kiló kolbászhoz 70 százalék hús és 30 százalék szalonna szükséges.
- Tíz kiló kolbászhúshoz 18-20 deka asztali só kell: ez a legjobb, de a felhasználás előtt szitáljuk át. A megmaradt nagyobb darabok jók lesznek például a szalonna sózásához, mert lassabban olvadnak fel, így lassabban szívja be a szalonna is a sót.
- Három-öt deka zúzott fokhagymát tesznek Juhászék 10 kiló kolbászba, és ugyanennyi egész köményt is.
- Őrölt pirospaprikából 25 deka kell bele, ebből 20 deka a csemege, 5 deka a csípős.
A lehűtött húst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, és a fűszerekkel többször összekeverjük. Vékony sertésbélbe, valamint kuláréba (vastagkolbász) töltjük. A frisskolbászt megsütjük, a többit füstöljük, a vastagot pár nappal tovább, mint a vékonyat.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
-
Még több otthon juthat energiahatékonysági támogatáshoz (x)
Elindult a jelentkezés a Magyar Fejlesztési Bank megújult Energiahatékonysági Otthonfelújítási Programjára.
-
Kiváló minőségű pékáruk a Vela Pékségtől (x)
A Vela Pékség elhivatottsága a kiváló minőség iránt a KMÉ-védjeggyel is igazolást nyert.
-
Kiváló minőség jele a Nádudvari Élelmiszer Kft. termékein (x)
A Nádudvari Élelmiszer Kft. elkötelezett a kiváló minőség iránt – ezt bizonyítja a KMÉ-védjegy is.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


