2 °C Budapest
Budapest, Magyarország. Pest, Szimpla vasárnapi termelői piac. Kolbászok.

A csabai kolbászkirály elárulta a dédapái titkát: ez a 4 fűszer teszi tökéletessé a magyar kolbászt

2025. január 13. 14:15

Mi az igazán ízletes csabai kolbász fűszerezésének titka? Miből mennyi kell? A híres békéscsabai kolbászkirály most elárulta a 200 éves családi receptúrát! Nézzétek, hogyan csinálják!

Milyen fűszerek kellenek az igazán jó, tökéletes csabai kolbászhoz? Miből mennyi szükséges? A BEOL „Kolbászkirályok titkai” sorozatában már bemutatták a kolbászkészítéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket, a legújabb részben pedig a kolbászhús fűszerezésének titkát fedték fel. Juhász György és felesége, Juhászné Varga Borbála – akik pár éve elnyerték a rangos Kolbászkirály és Kolbászkirálynő címet – most elárulták az ízletes csabai kolbász fűszerezésének titkát. Az alábbi videóban is mesélték, a családban apáról fiúra száll a receptúra, amely legalább 200 éves. Generációk óta így őrzik a különleges, és méltán híres békéscsabai receptet.

A csabai kolbász egyedi ízét mindössze négy összetevőnek köszönheti. Hogy melyek ezek?

Juhász György szerint a fokhagyma, a kömény, az asztali só és az őrölt pirospaprika. Négy egyszerű alapanyag, de nagyon nem mindegy, milyen minőségűek. Nem győzték hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minőségi, házi paprika színezze és erősítse a húst, hogy házi, tavaszi fokhagyma kerüljön bele, az egész kömény és a só mellé.

 A kömény egyébként, derült ki a riportból, a csabai kolbász megosztó fűszere: vannak, akik nem rajonganak érte, a kolbászkirály és fia azonban nem engednek a receptből.

Íme, a Juhász-féle ízes csabai kolbász receptje!

  • Tíz kiló kolbászhoz 70 százalék hús és 30 százalék szalonna szükséges.
  • Tíz kiló kolbászhúshoz 18-20 deka asztali só kell: ez a legjobb, de a felhasználás előtt szitáljuk át. A megmaradt nagyobb darabok jók lesznek például a szalonna sózásához, mert lassabban olvadnak fel, így lassabban szívja be a szalonna is a sót.
  • Három-öt deka zúzott fokhagymát tesznek Juhászék 10 kiló kolbászba, és ugyanennyi egész köményt is.
  • Őrölt pirospaprikából 25 deka kell bele, ebből 20 deka a csemege, 5 deka a csípős.

A lehűtött húst és szalonnát 6-8 mm-esre daráljuk, és a fűszerekkel többször összekeverjük. Vékony sertésbélbe, valamint kuláréba (vastagkolbász) töltjük. A frisskolbászt megsütjük, a többit füstöljük, a vastagot pár nappal tovább, mint a vékonyat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 18. csütörtök
Auguszta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. december 17. 20:57