A törpeharcsa, amely egyre nagyobb problémát jelent a hazai vizekben, nemcsak könnyen elkészíthető és ízletes, hanem kiváló fehérjeforrás is. Most ingyen kaphatsz 5 kg-ot!

Lelepleztük a nagy bejgli-trükköt: ezt kell tenni ahhoz, hogy ne repedjen ki sütés közben
Nyakunkon a karácsony, így hát itt az ideje, hogy rendesen felkössük a gatyánkat és nekigyürkőzzünk megtervezni az ünnepi menüsort, aminek bizony elmaradhatatlan kelléke a bejgli is. Na de mégis, mi a különbség a kalács és a bejgli között? Mit kell tennünk ahhoz, hogy egy szimpla mákos vagy diós kalácsot bejglinek nevezhessünk? Bár a bejgli csak még autentikusabb, ha kireped sütés közben, a legtöbb művész inkább annak örülne, ha karácsonyi mesterműve tökéletesen egyben maradna – hogyan érhetjük el ezt?
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos bejglisütő fortélyt, amelyeket, ha alkalmazunk a tésztán, az – állítólag – biztosan nem reped ki. Nos, mi kipróbáltuk nagyszüleink praktikáit és a modern trükköket is, hátha sikerül kikísérleteznünk a tökéletes mákos és diós bejgli formuláját. Nézzük, mi mindent érdemes tudunk a bejgliről, hogyan készül az eredeti bejgli és mit tehetünk azért, hogy ne repedjen ki! Vajon nekünk sikerül? Nemsokára kiderül!
Bejgli vagy kalács? Mi a különbség?
A legnagyobb karácsonyi, sokszor már vérre menő vitatémák közé tartozik, hogy a bejgli és a diós- vagy mákoskalács egy és ugyanaz a sütemény-e. Eláruljuk: bár mindkettőt előszeretettel készítjük karácsonyra, korántsem ugyanarról a süteményről van szó. A mákoskalács hagyományos élesztős kelttésztából készül, tésztája sokkal levegősebb és puhább, mint a bejglié. Bár a töltelék tömény, maga a tészta könnyedebb, emiatt sokan inkább ezt a típust készítik karácsonyra; frissen a legfinomabb.
Alapvetően a bejgli is egy kalácsjellegű sütemény, gyakorlatilag a diós és mákos karácsonyi tekercset illetjük ezzel az elnevezéssel. Kevesen tudják, hogy a bejgli valójában ún. pozsonyi tésztából készül (ilyen tésztát szokás készíteni a pozsonyi kiflihez is), ami bár szintén tartalmaz élesztőt, sokkal kevesebbet teszünk bele, a tészta különleges állaga a benne található zsírnak és/vagy vajnak köszönhető. A bejgli tésztája sokkal omlósabb, morzsalékosabb, teljesen más állagú, mint a foszlós kalácsoké, ennek köszönhetően hosszabb az eltarthatósági ideje is, nem szikkad ki úgy, mint a sima kalács.

Amit a bejgliről eddig nem tudtál
A bejgli egyike a legrégebbi európai süteményeknek: az „ősi” receptúra feltételezhetően Sziléziából (javarészt a mai Lengyelország, kisebb részt Csehország és Németország területén található régió) származik, valamikor az 1300-as években készíthették el először. A bejgli kifejezés a német „beugen” szóban gyökeredzik, azt jelenti, hogy „hajlított”, ugyanis eredetileg patkóalakúra sütötték. A mai bejgli elődje az 1800-as évek második felében érkezett meg hozzánk, az Osztrák-Magyar monarchia idejében – ekkortájt kezdték el nálunk is német divat szerint ünnepelni a karácsonyt, feldíszített fenyőfával.
A bejgli a reformkor során fokozatosan felváltotta a hagyományos mákos kalácsot a családi ünnepi asztalokon, több korabeli szakácskönyvben is leírták a készítését (Czifray István az 1830-as Magyar nemzeti szakácskönyvében még „Posonyi finom mákos kaláts” néven említi). Hagyományosan mákos (szerencsét, gazdagságot hoz a házhoz) és diós (elűzi a rontást, betegséget) töltelékkel szokás készíteni, azonban a gesztenyével, lekvárral, almával, meggyel, aszalványokkal (tipikusan mazsolával) és más ünnepi alapanyagokkal készített bejglik, kalácsok is egyre népszerűbbek.
Miért reped ki a bejgli?
Aki készített már valaha bejglit vagy kóstolt ilyen házi készítésű süteményt, gyakran tapasztalhatta, hogy több a repedt bejgli a tepsiben, mint azok, amelyek tökéletesen, hibátlan formában egyben maradtak. A bejgli sütés közben leggyakrabban a sütemény belsejében keletkező gőzképződés miatt reped ki, ami annak köszönhető, hogy túl sok vizet használtunk a töltelék elkészítéséhez. Természetesen kell hozzá víz, hogy a mákos vagy diós töltelék ne legyen száraz, fullasztó, azonban cseppet sem mindegy, hogy mennyit használunk hozzá! A „balesethez” azzal is hozzájárulhatunk továbbá, ha nem megfelelőképpen állítjuk össze a tésztát, vagy ha túl sok tölteléket akarunk beleerőszakolni a rudakba.

Bejgli tippek: mit tegyünk, hogy ne repedjen ki a bejgli?
Felcsaptunk néhány régi és új szakácskönyvet és összegyűjtöttük, hol, milyen praktikákat tanácsolnak annak érdekében, hogy ne repedjen ki a bejgli sütés közben. Karácsonyi kutatómunkánk során a következő bejgli-trükköket találtuk, amelyek – bár nem garantálják a bombabiztos sikert – segíthetnek egyben tartani a süteményt:
- Ne tekerjük fel túl szorosan a bejglit! A töltelékkel megkent tésztát szép lazán hajtogassuk, a térfogata úgyis növekedni fog sütés közben.
- Szurkáljuk meg a tésztát villával, hústűvel! Ha segítünk a bejglinek levegőzni, avagy kiengedni a gőzt az apró lyukakon keresztül, szintén kisebb eséllyel reped ki a tészta.
- Ne érjenek egymáshoz a bejglik! A rudak sütés közben kissé elterülnek, ezért hagyjunk nekik elég helyet, hogy a sütemények ne érintkezhessenek a tepsiben, különben kirepednek – ha kell, tegyünk közéjük sütőpapírt!
- Pontosan mérjük ki a hozzávalókat és alaposan gyúrjuk őket be! A bejgli esetében különösen fontosak a jó arányok és a homogenitás, amitől „erősebb” lesz a tészta.
- Ügyeljünk a töltelék összeállítására, ne keverjük túlzottan vizesre, mert az fokozott gőzképződéshez és a bejgli kirepedéséhez vezethet!
- Pihentessük a bejglit hűvös helyen, például kamrában, fűtetlen szobában, ugyanis nem szeretnénk, hogy a tészta kelni kezdjen – ettől ugyanis kireped!

Recept: Hagyományos mákos és diós bejgli
Így, hogy tudjuk, mi fán terem a bejgli, és hogy mire kell figyelnünk, itt az ideje, hogy mi magunk is elkészítsük ezt a szuperfinom, autentikus karácsonyi süteményt. A bejgli készítése során ügyeljünk arra, hogy betartsuk a fenti intelmeket, máskülönben könnyen előfordulhat, hogy kirepednek a rudak – bár ettől semmivel sem lesz kevésbé finom a bejglink. Ha már nekifogtunk, érdemes mindkét ízt, a diós és a mákos tölteléket is elkészítenünk, hogy teljes legyen az ünnepi bejgli-élmény – Neked melyik a kedvenced?
A pozsonyi tészta hozzávalói (2 rúd bejglihez)
- 500 g búzafinomliszt
- 100 g sertészsír
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 10 g friss élesztő
- 1 tojássárgája
- 125 ml tej
- 1 csipet só
- 2 tojásfehérje és sárgája (szétválasztva!) a kenéshez
A mákos bejglitöltelék hozzávalói (1 rúdhoz)
- 150 g kristálycukor
- 1 dl víz
- 1 mk ételecet
- 300 g cukrozatlan darált mák
- 1 bio citrom héja és leve
- szükség szerint egy kevés víz, ha túl száraz a töltelék
A diós bejglitöltelék hozzávalói (1 rúdhoz)
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 616 989 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 141 676 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,78% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- 150 g kristálycukor
- 1 dl víz
- 1 mk ételecet
- 300 g cukrozatlan darált dió
- 1 marék mazsola (rumos vízben előáztatva)
- 2 cl rum vagy rumaroma
- 1 ek vaníliakivonat
- szükség szerint egy kevés víz, ha túl száraz a töltelék

A bejglitészta készítése
A pozsonyi tészta készítése pofonegyszerű: mérjük ki a tejet egy tálba hidegen, majd keverjük el benne az élesztőt (nem kell felfuttatni!) alaposan, ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a sót is. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a porcukrot, majd kézzel morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt (lehet tisztán vajjal vagy tisztán zsírral is csinálni, de így, fele-fele arányban a legfinomabb), végül gyúrjuk össze a tejes keverékkel (ehhez érdemes dagasztógépet használni).

Ha elkészült a homogén tészta, lazán tekerjük be fóliával és pihentessük a hűtőben (itt látjuk a különbséget a hagyományos kelttészta és a pozsonyi tészta készítése között, illetve az élesztő felfuttatásánál) 1 órán keresztül. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenletes vastagságúra, majd felezzük el egy éles kés segítségével, hogy két téglalapot kaphassunk, és már jöhet is a töltelék.

A mákos és a diós töltelékek készítése, a bejglik formázása
Alaposan megtisztított edénybe öntsük bele a cukrot, majd öntsük rá a vizet. Szép lassan olvasszuk fel benne a cukrot, kevergetni nem kell, majd tegyük bele a mokkáskanálnyi ecetet is (gyakorlatilag invertcukrot készítünk, aminek az az előnye, hogy kihűlése után nem kristályosodik vissza, ami előnyös a sütemények töltelékének készítése során), majd, ha elolvadt, főzzük 1-2 percig forrásponton, ezután el is zárhatjuk a lángot.

Ugyanilyen invertcukorral készítjük el mindkét tölteléket: jó alaposan dolgozzuk össze a mákos és a diós bejgli töltelék hozzávalóit (utóbbinál a mazsolát áztassuk a rummal elkevert vízbe) a forró cukorsziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nagyon száraz a töltelék, még egy kevés vizet adhatunk hozzá. A hideg töltelékeket egyengessük el a bejglitésztákon, simítsuk el alaposan - a téglalapok széleit hagyjuk üresen -, a végeket hajtsuk be, majd hosszában óvatosan, ne túl szorosan tekerjük fel. A széle kerüljük az aljára.

A bejgli sütése
Helyezzük a bejgliket sütőpapírral kibélelt tepsibe (ne érjenek egymáshoz, ne legyenek túl közel), majd kenjük meg a felületüket először a tojássárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre (de ne a hűtőbe!) pihenni, hogy rászáradjon a kenés (ha túl meleg helyen pihen, kelni kezd!), ezután járjunk el a tojásfehérjével ugyanígy: kenjük meg azzal is külön, majd hagyjuk rászáradni – ezt a folyamatot nevezzük a bejgli „márványozásának”. Ha belefér az időnkbe, érdemes lehet mindkét kenést kétszer elvégeznünk (először kétszer megkenjük a sárgájával, utána kétszer a fehérjével, de nem muszáj).

Sütés előtt vigyük be a bejglit a szobahőmérsékletű konyhába, hogy „magához térjen”, majd szurkáljuk meg a tetejét villával vagy hústűvel (így tud távozni a gőz). Süssük 180°C-on, hagyományos sütési módban (a legtöbb tésztát hőlégkeveréssel sütjük, de nem a bejglit!) kb. 40 percen keresztül (középre helyezzük a tepsit!). Ha szépen megpirult, vegyük ki és rácsra fektetve hagyjuk őket elhűlni.

Bakancslistás húsvéti programok 2025: íme, 6+1 remek vidéki fesztivál, ahová ingyenes lesz a belépés
Hová mehet az, aki csak egy napra kerekedne fel, és valami tartalmas, húsvéti ünnepkörhöz köthető programot keres, ráadásul ingyeneset? Remek kis válogatást hoztunk össze, nézzétek...
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Még idén elérheti a százmilliárdos álomhatárt ez a magyar étrend-kiegészítő gyártó
Lévai Bálintot, a BioTechUSA vezérigazgatóját és társtulajdonosát kérdeztük.
-
Kiváló minőség a tányérodon – KMÉ-védjegyes termékek a Mecsek Baromfi Kft.-től (x)
A Mecsek Baromfi Kft. friss csirkehúsai elnyerték a KMÉ-védjegyet, amely biztosítja a vásárlók számára a valóban kiemelkedő minőséget.
-
A magyar befektetők fele nagy lehetőséget szalaszt el (x)
Egyre nagyobb az érdeklődés a TBSZ iránt, a befektetők többsége viszont még mindig nem használja ki ennek az adóhatékony befektetési módnak az előnyeit.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


