Döbbenet látni, mi lett az egykor kedvelt balatoni kempingekből és olcsóbb üdülőhelyekből! Pedig a rendszerváltás környékén még elképzelhetetlen volt a Balaton kempingek nélkül.

Ez az almabor, slushie ihletésű fagyasztott ital a meleg és a hideg tökéletes keveréke, emellett az őszi fűszerek megnyugtató harmóniáját kínálja, miközben kellően felfrissít minden alkalommal, amikor fogyasztjuk. Hogy készül? Miért is érdemes fogyasztani? Ennek jártunk utána.
Először is tisztázzuk: mi a különbség a Slushie és Smoothie között?
A slush és a smoothie a két legnépszerűbb fagyasztott ital.
- A slush egy fagyasztott ízesített ital, amelyet gyümölcslé vagy szirup jéggel való összekeverésével készítenek. Lehetnek házi készítésűek, vagy megvásárolhatók szupermarketekben, éttermekben, bárokban és kávézókban.
- A smoothie-k viszont zöldségekből vagy gyümölcsökből készült kevert italok, amelyeket általában valamilyen lével, joghurttal vagy tejjel kevernek össze, és tejszerű textúrát hoznak létre. Ellentétben a slushikkal, más összetevőket, például dióféléket, fehérjeport vagy magvakat is bele lehet tenni a turmixokba a jobb táplálkozás érdekében.
És most jöhet az őszi-téli szezon kedvenc itala: fagyasztott almabor
Az Eating Well cikke szerint, ez a felvert, fagyasztott almacider egy tökéletesen kiegyensúlyozott őszi ital, amelyet egész szezonban kortyolhatunk. Az antioxidánsokban gazdag fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szemes feketebors és szegfűbors bogyók meleg, földes jegyekkel árasztják el a cukrozatlan almabort. Egy csipetnyi juharszirup kisimítja az ízeket, a kókusztej pedig a kellő mennyiségű krémességet biztosítja, és megakadályozza, hogy a slushie túlságosan jeges legyen.
Az almabor hasonló az almalehez. A különbség az, hogy az almabort nem szűrik, ami jobban befolyásolja az ízét, mint a tápanyagtartalmát. Az almabor és az almalé táplálkozási szempontból gyakorlatilag ugyanaz. A fő táplálkozási különbség az, hogy az almalevet gyakran C-vitaminnal dúsítják, az almabort pedig általában nem. Ezzel együtt az almabor kis mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsokat biztosít. Mint minden gyümölcsnél, több rostot kapunk, ha az egész gyümölcsöt elfogyasztjuk, mint a levét.
Amellett, hogy meleg fűszerességet ad az almabornak, a gyömbér egészségügyi előnyökkel is jár. Összefüggésbe hozták a gyulladás és a fájdalom csökkentésével, valamint az émelygés és a hányás csökkentésével. Ez részben a gyömbér erős növényi vegyületeinek, köztük az antioxidánsoknak köszönhető.
A kókusztej érett kókuszdió húsából készül. Itt gyakran a boltokban található dobozos kókusztejet használjuk, amely krémesebb és töményebb, mint a kartondobozban lévő kókusztej (más néven kókusztej ital, amely hűtve vagy más italokkal együtt a polcon is megtalálható). Több zsírt és fehérjét is tartalmaz, de kevesebb szénhidrátot, mint a kókusztej egy kartondobozban, ami vizesebb. A kókusztej számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a káliumot, foszfort és magnéziumot, amelyek mind szükségesek az egészséges idegrendszerhez és a szívhez.
Hogyan készül a fagyasztott almabor?
Hozzávalók:
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
- 1,5 csésze cukrozatlan almapüré
- 1,5 evőkanál tiszta juharszirup
- 1 fahéjrúd, plusz még több a díszítéshez
- 1 evőkanál vékonyra szeletelt hámozatlan friss gyömbér
- fél teáskanál egész szegfűszeg
- fél teáskanál egész fekete bors
- fél teáskanál szegfűbors bogyó (elhagyható)
- fél csésze cukrozatlan konzerv kókusztej, jól felrázva és megkeverve
Elkészítés:
Keverjünk össze 1,5 csésze almapürét, 1,5 evőkanál juharszirupot, 1 fahéjrudat, 1 evőkanál szeletelt gyömbért, fél teáskanál szegfűszeget és szemes borsot és fél teáskanál szegfűbors bogyókat egy kis serpenyőben; közepes lángon felforraljuk. Vegyük le a tűzről; hagyjuk állni szobahőmérsékleten, egyszer-kétszer megkeverve, amíg kihűl, körülbelül 1 óra. Szűrjük le és dobjuk ki a fűszereket belőle.
Öntsd az almabor keveréket egyenletesen 12 jégkockatálca mélyedésbe (kb. 2 evőkanál). Fagyaszd le, amíg szilárd nem lesz, körülbelül 3 óra.
Tedd a fagyasztott almaborkockákat és fél csésze kókusztejet egy turmixgépbe. Addig dolgozzuk, amíg kásás nem lesz, körülbelül 30 másodpercig. Osszuk el 2 hűtött pohárra, és azonnal tálaljuk, ha szükséges, fahéjrúddal díszítve.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Egy jó szörp titka: így lett a házi receptből sikeres vállalkozás
A semmiből indulva vált országosan ismert prémium márkává a Mayer szörp.
Portfolio Gen Z Fest 2025


