Nem semmi jelentnek lehetnek szemtanúi azok, akik megnézik a vasárnap reggel készült felvételt a Rábáról. Egy horgász videón örökítette meg, ahogy egy teljes szarvascsorda kel...
Kevesen tudják, hogy a görögdinnye szinte minden részét meg lehet enni. Nem csak a lédús, piros, gyümölcshúsra gondolunk, hanem bizony a dinnye világos rózsaszín, fehér héjára is! Íme néhány tipp, hogyan érdemes felhasználni és nem elpazarolni a dinnyehéjat!
A görögdinnye csodálatos felüdülés nyáron. A lédús, piros gyümölcshús elfogyasztása után azonban általában egy nagy adag héj kerül a szemétbe. Nem kell, hogy így legyen! Ne dobd ki a héját, előtte használd fel belőle, ami még menthető! A görögdinnye "fehér részét" hozzáadhatod egy nyári salátához vagy turmixhoz, savanyíthatod is vagy lekvárba főzheted. Sőt, a magokból is van mit készíteni!
Használd fel, amit még lehet!
Az Öko Test cikke szerint, a görögdinnye külső, sötétzöld héja kivételével az egész gyümölcs ehető. A héj, azaz a zöld bőr alatti fehér réteg rostokat, C-vitamint és aminosavakat tartalmaz. Aki újra felhasználja a görögdinnye héját, az is tesz valamit az élelmiszer-pazarlás ellen.
1. A görögdinnye héja jól illik salátákhoz és turmixokhoz
A legegyszerűbb felhasználás a görögdinnye héjához, ha turmixokhoz adjuk hozzá a fehér részét – szinte bármilyen gyümölcskeverékhez jól illik. A görögdinnye héja fehér húsának íze leginkább az uborkára emlékeztet.
Talán ezért is ideális egy nyári saláta hozzávalójaként is. Zöldséghámozóval távolítsuk el a legkülső héját, és a fehér húst egy reszelő durvább felén reszeljük le, vagy apró rudakra vágva adjuk a salátához.
2. Dinnyehéjból lekvárt is készíthetünk
Távolítsd el 500 gramm görögdinnye héjáról a zöld külső réteget, kockázd fel, majd tegyél hozzá egy kevéske piros gyümölcshúst. Adj hozzá 250 gramm befőzőcukrot, és hagyd állni fél napig a keveréket. Ha letelt, akkor a keveréket egy lábasban forrald addig, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét, és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe.
3. Készülhet belőle savanyúság is
A görögdinnye héjából savanyúság is készülhet, de sajttal és saláta feltétként is megállja a helyét. A savanyúsághoz kell:
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
- 500 gramm görögdinnye fehér része, és a piros részéből is egy kicsit
- 200 ml almaecet
- 200 ml víz
- 200 gramm cukor
- 1 teáskanál só
- Fűszerek (friss gyömbér, szegfűszeg, bors, citromhéj)
Elkészítés:
A görögdinnye húsát apróra vágjuk. A vizet, az almaecetet, a cukrot, a sót és a fűszereket felforraljuk, és a dinnyedarabokat öt percig főzzük. Még forrón poharakba töltjük, és kihűlés után hűtőben tároljuk. Legjobb néhány napon belül elfogyasztani, akkor ízlik a savanyúság a legjobban.
4. Ne dobd ki a dinnyemagot
Nem kell fáradságosan kihúzni a magokat a görögdinnyéből, inkább meg kell őket enni. Rengeteg értékes A-vitamint, B- és C-vitamint, telítetlen zsírsavakat, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak.
Ha nem eszed meg a dinnyével, akkor se dobd ki! A kikanalazott szemeket szárítsd meg és turmixold, aprítsd porrá. Ezt a port bármilyen turmix italban vagy müzliben fogyaszthatod.
Továbbá, a görögdinnye magjait meg is száríthatjuk, kevés olajon és sóval serpenyőben megpiríthatjuk, majd harapnivalóként rágcsálhatjuk, vagy a salátára szórhatjuk.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








