Hihetetlen felfedezés az Alföldön: honfoglaló elit harcosok sírjának titkai tárultak fel Akasztón – nemzetközi jelentőségű leletegyüttes mesél őseinkről.
Lassan itt az igazi nyár, eljött a kerti sütögetés ideje. Erre a célra pedig a grill mellett egyre többen használnak idehaza kemencét, hagyományos, vagy akár modern építésűt. Az alföldi búboskemence igazi hungarikum, de jóval olcsóbban is elérhetjük a "kemencehatást", ha a külcsín kevésbé meghatározó. Mutatjuk, milyen kemencetípusok vannak, és hogyan készíthetünk akár otthon is saját kezűleg egy egyszerű agyagkemencét.
Ahogy a vidéki stílus újra népszerű lesz, úgy nő meg az igény a kemencék építésére is. De egyre többen vannak, akik modern kialakítású lakásukba szeretnének egy letisztult stílusú kemencét.
Hatékonyan fűthetjük be vele a házunkat, de a kemence valódi lényege az étel, amelynek teljesen más íze van, ha benne készül. A legtöbben a kertünkbe tervezzük a kemencét, köré gyűlve egy családi vagy baráti összejövetel még hangulatosabbá tehető.
Hagyományos búboskemence és dongaboltozatos kemence
Hazánkban a leggyakoribb a búbos vagy boglya- és a dongaboltozatos (más néven alagút-) kemence. Előbbi az Alföldön, utóbbi inkább a Dunántúlon terjedt el: agyagból és tömör téglából készülnek. Míg a búbos kemence kör alapterületű és kupolaszerű „búbbal” rendelkezik, addig a dongaboltozatos kemence téglalap alapterületű, boltozata a pincééhez hasonló.
A búbos-, avagy boglyakemence története
A boglyakemence építése az újkor elejére fátlanná vált alföldi táj adottságaihoz való magas szintű alkalmazkodás példája. Valamennyi hagyományos tüzelő berendezésünk közül a boglyakemence fennmaradása, továbbélése szembetűnő. Nem véletlen, hogy a falusi, mezővárosi értelmiség lakáskultúrájában is csak az 1920-as évek után indult meg visszaszorulása. Ez a szívós továbbélés a magyarázata annak, hogy a boglyakemencék építésében a legutóbbi évtizedekig sok technikai, szerkezeti, formai újítást vezettek be. Így a karóvázra való építés, illetve a tetőcserép darabokból való falazás gyakorlata volt terjedőben.
Az eredetileg főként szabad kéményes füsttelenítéshez kapcsolódó tüzelőszerkezet a zárt kémények terjedése után is használatban maradhatott a kulinás kémények kialakítása révén. – A boglyakemencéknek számos kisebb-nagyobb regionális körzetre jellemző helyi alaki változata fejlődött ki, építésükkel specialista réteg foglalkozott, mesterségbeli tudásuk, technikai színvonaluk szinte a céhes iparosokéval egyenértékű volt.
A középmagyar háztípus lakáskultúrájának egyik legfontosabb, esztétikailag is kiemelkedő értékű eleme még a legutóbbi években is a búboskemence. Sajátos, hogy az Alföldön a boglyakemence építéstechnikája, formája közvetlenül befolyásolta a szabadban álló és a konyhai, falon kívülre épített sütőkemencék kialakítását.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Az évszázadok óta használt magyar alföldi búbos kemence építéséhez napjainkban válogatott, kiváló minőségű, hódfarkú agyagcserepet és samott téglát használnak alapanyagul. Egyedülálló kialakításuknak köszönhetően minden kemence többfunkciós: a kemencetérben sütésre, a kémény torokrészben grillezésre és bogrács felállítására van lehetőség.
Kemencét építeni leginkább tavasz végén vagy ősszel a legjobb
A búboskemencék agyagcserépből és agyagból, sárból készülnek, míg a dongaboltozatos kemencék homokos agyagból és tömör téglából. A lábazat kitöltéséhez felhasználhatunk homokot és földet is. Ha beton alapra építjük kemencénket, szükség lesz egy kevés cementre is. A külső burkolatot pedig meszelni vagy vakolni érdemes. A tűztér alját, a lábazatot téglából vagy kőből szokás elkészíteni.
Kültérre dupla falú kemencét érdemes építeni, mivel a felfűtés végétől a parázs eltávolításáig – ami között akár 10 óra is eltelhet – 120°C-os is lehet a tűztere. Mivel nem szükséges újra és újra felfűteni, ezért alkalmas több étel elkészítésére is. Beltérre inkább a búbos, más néven a boglyakemencét ajánlják a szakemberek, hiszen egyetlen fogás elkészítése melléktermékeként egy kisebb házat is felfűt.
Kemence árak
- Kerti konyha alföldi búbossal, sparhelttel, kuckóval és előkészítővel: felhasznált anyagok és munkadíj: 1080000 - 120000 Ft.
- Kemence és sparhelt a házban: felhasznált anyagok és munkadíj: 990000 - 110000 Ft.
- Kemece és grillező szaletli alá: felhasznált anyagok és munkadíj: 950000 - 1000000 Ft.
- Klasszikus nagy pocakú kemence: felhasznált anyagok és munkadíj: 830000-890000 Ft
- Alagút kemence, grillező és előkészítő asztal bontott téglából építve: felhasznált anyagok és munkadíj: 1080000 - 1100000 Ft
Kemence építése otthon lépésről lépésre
- A kemence felépítése: kő alapépítményre helyezett vesszőváz és 15 cm vastag agyagtapasztás
- Vázrendszere: mogyorófavessző-fonat, nyers, jó minőségű
- A tűztalaj anyaga: 6 cm vastag, kissé képlékeny, tömörített agyag, 10% aprított szalmaadagolással.
- Füst kivezetése: A füst kivezetését egy nagyméretű fél téglával letakarható és szabályozható nyílással kell megoldani úgy, hogy a belső térben a nyílás magassága felett legalább a tévő magasság felének megfelelő hőcsapda alakuljon ki.
- Hőcsapda: Az a tér, amely a beáramló levegő és a kémény nyílásán kiáramló füstgáz útvonalát nem érinti, de a hő akkumulálódása végbe tud menni. A tér fölött beépített agyag az elsődleges hőtároló, ami a belső, felső sugárzást végzi.
- A kemence kiszárítása: Az agyagkemence természetes száradását nem kell kivárni, két-három napos szikkadás után célszerű megkezdeni a szárító fűtést. A szárítás lassú legyen, de folyamatos.
A teljes kiszáradás után kívül-belül tömörítsük be agyaghabarccsal a felületeket. Üzembe helyezés: Ha a tömörítések is megszáradtak, a külső felületet akár le is meszelhetjük. A füstkivezetéshez készítsük oda a téglát, amivel a huzatot is szabályozhatjuk, és a kemencét lezárhatjuk. Fontos, hogy a kemencénket olyan helyre építsük, ahol nem éri állandó esőzés.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








