Halálos parazitafertőzés veszélye miatt indult célzott ragadozógyérítés Siófok-Sóstó belterületén.

A mindennapos rohanás közepette sokszor csak délután vesszük észre, hogy kimaradt az ebéd, vagy megint a nem túl egészséges nassolnivalókkal próbáltunk feltöltődni. Egy kis előre tervezéssel azonban nemcsak kiegyensúlyozottabban étkezhetünk, de a pénztárcánknak és a környezetnek is jót tehetünk. A Rama szakértője most összegyűjtött pár tippet, amelyek segítségével időt spórolhatunk, változatosan és fenntarthatóan táplálkozhatunk az év utolsó hónapjaiban is.
1. Mi van otthon?
Vásárlás előtt az első és legfontosabb lépés, hogy átnézzük, milyen ételek vannak az otthonunkban. Ezzel elkerülhetjük, hogy véletlen túlzott mennyiséget halmozunk fel egy-egy termékből, amiket utána nem tudunk felhasználni és a szemétben kötnek ki. Emellett nézzük át a meglévő élelmiszerek állapotát és lejárati dátumát: ha azt látjuk valamelyik alapanyagnál, hogy sokáig nem tudjuk már tárolni, vegyük előre a heti menü tervezésekor.
2. Állítsuk össze a menüt!
A bevásárlást megelőzően írjuk össze, hogy milyen ételeket szeretnénk a következő napokban, hetekben elfogyasztani – ezzel elkerülhetjük az impulzusvásárlást és hogy a későbbiekben a kimaradt alapanyagokért újabb köröket kelljen futni. A menü összeállítása során azokat a fogásokat célszerűbb előre venni, amelyek gyorsabban megromló alapanyagokból készülnek, például friss zöldségekből, tejtermékekből. Tovább eltarthatóak például a hüvelyesek, száraz alapanyagok, tészták, margarinok – az ezekből készült ételeket akár a hónap második felére is időzíthetjük.
3. Szezonális alapanyagok
A pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk, ha szezonális alapanyagokból vásárolunk be a családnak – ezekből is izgalmas ételek kerülhetnek az asztalra. Novemberben például a sütőtök, répa- és gombafélék, gyümölcsök közül pedig az alma, körte és a naspolya is megterem, így ezeket biztosan frissen és költséghatékonyan tudjuk beszerezni. A klasszikus főzelékeken túl rendkívül változatosan variálhatjuk ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket: szezonális alapanyagokból egy kis Rama margarin hozzáadásával készíthetünk például almás-zelleres vöröslencsét, töltött karalábét vagy akár vöröslencsés szendvicskrémet is.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el, havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
4. Hasznosítsuk újra
Időhatékony és egyben környezetkímélő megoldás, ha az ebédből, vacsorából megmaradt alapanyagokat másik fogásokban is felhasználjuk. Például a vasárnapi ebédhez készült főtt zöldségekből margarinnal összekeverve ízletes zöldségkrém készülhet, a fel nem használt főtt burgonyából pedig remek krumplis pogácsát vagy muffint süthetünk. A különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetőek és tartósak is, ráadásul az elkészítésébe a gyerekek is bevonhatók, sőt, a nagyobbakra már önállóan is rábízhatóak az egyszerűbb receptek.
5. Fagyasztás
Legyen szó megmaradt alapanyagokról vagy nagyobb adag ételekről, a fagyasztó – amennyiben van még hely benne – remek megoldás a későbbi tartósításra, vagy a főzés meggyorsítására. Ha párolva tesszük el a zöldségeket, később megkönnyíthetjük a saját dolgunkat: például a szintén novemberben szezonális kelkáposztából elkészíthetünk nagyobb adagot, és az éppen fel nem használt részeit lefagyaszthatjuk. Így legközelebb már csak elő kell venni a fagyasztóból és percek alatt összeállítható a káposztás fogás. A kevert vagy kész süteményeket, tésztákat szintén egyszerűen lefagyaszthatjuk, hasonlóan a krémlevesekhez, töltött káposztához, paprikához. Viszont inkább ne próbálkozzunk a friss saláták, nyers vagy főtt burgonyát tartalmazó ételek, kész rántott ételek fagyasztásával, mert ezek a felolvasztást követően már nem lesznek élvezhetőek.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Közel 170 háztartási és higiéniai termék lesz olcsóbb ezekben az üzletekben
A PENNY Magyarország által bevezetett árcsökkentés a diszkontlánc vegyi áru választékának csaknem felét érinti.
-
A kozmetikai márkák sikere már nem csak a boltok polcain dől el (+Videó)
A Rossmann Beauty Expo-ra idén több mint 5500-an látogattak el.


