A legenda szerint a Zsolnay Mauzóleumban a téli napfordulón, amikor a Nap a zeniten áll, a beeső fény feltárja az eozin titkát. Most ti is...
Korábban már összegyűjtöttünk 12 különleges névvel rendelkező hagyományos, magyar ételt és receptjüket. Most viszont a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét mutatunk néhányat. Lássunk további nyolc furcsa nevű hazai ételt, melyeket még ma is elkészíthetünk a fennmaradó receptek alapján.
Az biztos, hogy a magyarok nem szűkölködnek különleges receptekben és furcsa nevű ételekben. Nem is gondolnánk, hogy sokan ma napig szívesen készítenek olyan vicces nevű fogásokat, mint a legényfogó leves vagy az angyalbögyörő. Vannak, akik az interneten böngészve bukkannak rá ezekre a fogásokra, vanna viszont, akik nagyszülőktől, rokonoktól "öröklik" meg ezeket a recepteket.
Ne mondj le az álmaidról! Gyors pénzügyi segítség ITT!
Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk különleges, olykor vicces nevű ételeket, mivel azokat szerettük volna megmutatni, amelyeket tényleg nagyon kevesen ismernek sőt, ami talán fejtörést okoz, ha megpillantjuk egy ízig-vérig magyaros étterem étlapján.
Mivel az előző receptek hatalmas sikernek örvendtek, így most is kerestünk néhány különleges, elfeledett magyar étel, amit lehet, hogy már csak a nagyszüleink ismernek és készítenek.
- lucskos káposzta: Paprikás rántást készítünk. Erre rádobjuk a szeletelt káposztát. És hideg vízzel töltjük fel. Ha felforr tehetünk hozza 1-2 leveskockát, vagy csak sózzuk. Főzzük fél kész állapotig és akkor teszik hozza a felkockázott krumplit. Habarást készítünk és amikor a krumpli is megfőtt beleöntjük a levesbe. Bele törjük a fokhagymát és még egyszer “rottyantuk”.
- tejleves: A lisztet összegyúrjuk a tojássárgával. Egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy lisztezett felületen elrendezzük, hogy ne tapadjon össze. A tej negyed részében elkeverjük a vaníliás pudingport. A többi tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a tésztát és 2-3 perc alatt megfőzzük. A pudingporos tejet a leveshez adjuk, majd kicsit még forraljuk, hogy besűrűsödjön.
- vakarcs: Lisztet,zsírral,asütőporral,sóval összemorzsoljuk és a tojással,tejföllel tésztává gyúrjuk.2-3-szor hajtogatjuk,a hajtogatások között 30 percet pihentetjük a tésztát.Végén kinyújtjuk,tetejét bevagdossuk,megkenjük tejföllel,megszórjuk reszelt sajttal,kockákra vágjuk.Lisztezett kivajazott,vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,és meg sütjük.
- izzasztott káposzta: Az ételhez szükség van savanyú káposztára, kolbászra, sonkára és szalonnára, valamint sarált töpörtyűre. Egy tepsibe rétegezve helyezzük a hozzávalókat és megsütjük. Kínálhatjuk főtt vagy sült burgonyával vagy burgonya gombóccal, esetleg kenyérrel.
- dudogó: Ez egy aszalt gyümölcsökbôl, legtöbbször vadkörtébôl, almából, szilvából, cseresznyébôl, illetve meggybôl készült aszalékleves, melyet többnyire habarás nélkül
fogyasztanak. - cicege: A magyar konyha tájjellegű étele a cicege, vagy dödölle. Laktató, kiadós. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Meghámozzuk és lereszeljük a burgonyát. Összekeverjük a liszttel, az apróra vágott vöröshagymával, a sóval, az összevagdalt tepertővel vagy szalonnával, a tejföllel, és a törött borssal fűszerezzük. Ha lepényként sütjük, a tepsit vastagon kizsírozzuk , vagy kiolajozzuk, és egy centi vastagon belesimítjuk a burgonyás masszát. A sütőben pirosra sütjük és kockára vágva rakjuk tálra. Ha sütjük, bőven forrósítunk hozzá zsírt vagy olajat, és nagyobb, lapos pogácsákat formázva rakjuk bele a burgonyás masszát. A zsiradéktól lecsepegtetett pogácsákat tűzálló tálba rakjuk, rétegenként tejfölözve.
- sterc: Lisztpépből és zsírból készült laktató szegényétel, melyet aludttejjel, tejföllel, zsírral vagy pirított hagymával ettek.
- szajmóka: egyfajta disznósajt, amit a kevésbé értékes részek mellett káposztával vagy krumplival kevertek és töltöttek sertésgyomorba abálás előtt. Mára persze ez is változott – a szajmóka inkább tűnik egy gyomorba töltött szaláminak, mint egy laza, abált maradékmentőnek. Akárcsak a magyar konyhában, itt sem létezett maradék disznóöléskor – különböző zöldségekkel dúsított abalé alapú levesekben szolgálták fel azokat a húsnyesedékeket, amik nem kerültek sem hurkába, sem kolbászba.
Ha szereted és kutatod a vidék ízeit, keresed a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, akkor van egy jó hírünk a számodra. A vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató tartalommal jelentkezik augusztustól a HelloVidék.
Nincs titkos recept, csak hagyomány – valljuk, ezért is tartottuk fontosnak, hogy elindítsuk a HelloVidék új, magazin jellegű receptoldalát. A heti rendszerességgel megjelenő anyagok a magyar vidék ízeit igyekeznek majd bemutatni úgy, hogy szó essen a receptekhez kötődő hagyományokról, és a személyesebb hangvételű történetekről is. Természetesen mindezt a 21. század igényei szerint újragondolva, modern, trendi formában
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- foglalta össze a rovat koncepcióját Nagy Bálint, a HelloVidék lapigazgatója.
A különleges és étvágygerjesztő fogásokat ígérő rovat hetente megjelenő írásaiban mindenki számára elérhető és elkészíthető recepteket mutatunk majd be. De nemcsak az adott fogások elkészítési módját és a hozzá illő bort vagy egyéb italt terítjük a virtuális ebédlőasztalunkra, hanem az azokhoz fűződő sztorikba, történelmi érdekességekbe, izgalmas infókba is beavatjuk majd az olvasókat
- tette hozzá Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, az új rovat szerzőpárosa, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához.
Ha nem szeretnél lemaradni a nem mindennapi gasztrokalandjainkról, kövesd a Gasztromeséket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
4,8 százalékos kamatot biztosít a Gránit Bank új prémium bankszámlája (x)
A napi kamatjóváírás miatt az EBKM 4,92 százalék.
-
3,5%-os kamatozású hitellel segíti a tudatos otthontervezést a Fundamenta megújult lakásszámlája (THM: 5,04–5,31%) (x)
Frissítette egyik legnépszerűbb termékét, az Otthontervező Lakásszámlát a Fundamenta, azzal a céllal, hogy még inkább megkönnyítse ügyfelei számára lakáscéljaik elérését.
-
A stílus maga az ember - már karkötővel és gyűrűvel is fizethetnek a Gránit Bank ügyfelei (x)
A Gránit Bank most azon ügyfeleinek, akiknek az ajánlására két további ügyfél számlát nyit a banknál december 19-ig, díjmentesen biztosít digitális fizetésre alkalmas karkötőt.








