A Hévízi-csatornában egyre több trópusi halfaj jelenik meg, amelyek közül néhány már alkalmazkodott a hűvösebb körülményekhez és a Kis-Balatonba is eljutott.
Az előző évek felmérései szerint a magyar emberek körében még mindig a fa az egyik legkedveltebb fűtőanyag. Ez pedig annak köszönhető, hogy a tűzifával tudjuk a legnagyobb hőenergiát előállítani, méghozzá a legkedvezőbb áron. Ehhez azonban nem mindegy, milyen fát választunk. A STIHL szakértői most hasznos tanácsokat adnak a megfelelő tűzifa kiválasztásához, feldolgozásához és tárolásához.
Az, hogy milyen tűzifát választunk, honnan és kitől szerezzük be, egyáltalán nem egy elhanyagolható kérdés. Ugyanis ha jól választunk, pénzt spórolhatunk!
Honnan vegyünk fát?
Már az interneten is számtalan helyről vehetünk fát, azonban legyünk elővigyázatosak, nehogy csalókba ütközzünk. Számtalan olyan esetet hallani, hogy jó minőségű száraz fa helyett nagyon magas víztartalmú, frissen vágott fát adnak el. „Törekedjünk arra, hogy ellenőrzött minőségű fát vegyünk. Ha biztosra akarunk menni, olyan eladótól szerezzük be a fűtőanyagunkat, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában is szerepel, a számlát pedig minden esetben őrizzük meg egy esetleges panasz esetére.” - tanácsolta a szakértő.
Mikor vegyünk fát?
Ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A tűzifát minél előbb vásároljuk meg, mert így van ideje száradni a felhasználásig. A STIHL szakértői szerint a tárolásnál a legfontosabb szempont, hogy a fa lehetőleg mindig védve legyen a csapadéktól, de azért oldalt hagyjuk helyet a szellőzésnek, hogy ne induljon korhadásnak. Az ideális kültéri fatároló dél felé néz, így csapdába ejti a nap melegét, valamint egy kis emelvényre helyezzük el, hogy a talajnedvesség se érje. Lehetőleg hasogatva tároljuk a fát, mert úgy gyorsabban szárad a nagyobb felülete miatt. A jó tűzifa nedvességtartalma 20% alatti, de inkább 10-15% között van. Csak az összehasonlítás kedvéért: a frissen vágott fának körülbelül 40-50% közötti a víztartalma, így égésekor a víz elpárolgása elnyeli a benne lévő energia jó részét. Ha kellő odafigyeléssel választunk fát, és megfelelő körülmények között tároljuk, akár 30%-kal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke.
Milyen fát vásároljunk?
Sokan a legpraktikusabb megoldásnak azt tartják, ha rögtön kandallókész fát vásárolnak. Ez azonban természetesen jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál, hiszen a faanyag feldolgozottságával arányosan nő az ára és csökken az elérhetősége. A vastag, aprított fák, vagyis a fahasábok a legkelendőbbek, az úgynevezett kandallófák közül pedig azok, amelyek minél keményebbek, ugyanis ezek tovább égnek. Ilyen például az akác, a bükk, a kőris, a tölgy, vagy a gyümölcsfák. „Ha nem a kényelem az elsődleges szempont számunkra, hanem spórolni szeretnénk, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, és inkább megfelelő védőfelszerelésbe és munkaeszközökbe fektetni a pénzt, hiszen így akár az otthonunkban a szükséges méretűre vághatjuk a fadarabokat.” - tette hozzá a STIHL szakértője.
Székesfehérváron tűnt fel a legendás Kossuth-díjas színésznő autója : nevetségesen olcsón most eladó
Igazi különlegesség bukkant fel Székesfehérváron: eladóvá vált Psota Irén egykori autója: egy Maruti Suzuki 800-as. 31 éves, 99 ezer kilométerrel, és még mindig talpon van.
Megvan, mikor újítják fel a leégett miskolctapolcai barlangfürdőt: a bővítés tervei is készen állnak
Aláírták a kivitelezői szerződést, így már valóban napok kérdése, hogy megkezdődjön a 2024 szeptemberében leégett Miskolctapolca Barlangfürdő helyreállítása.
-
Adatvezérelt energiakereskedelem és AI-transzformáció: ezek az Audax Renewables jövőévi célkitűzései
A Pénzcentrum Pap Gabriellát, az energetikai vállalat ügyvezető igazgatóját kérdezte.
-
Megindult az MBH Bank részvények igénylése (x)
A lakossági befektetőket egyszerű folyamat és árkedvezmény is várja a bank részvényigénylésében.
-
Megéri-e a KKV-nak napelembe fektetnie? (x)
Energiaválság és kiszámíthatatlan költségek
-
Szigetüzem egyszerűen: megbízható Pramac megoldások (x)
A stabil energiaellátás ma már nem luxus, hanem alapfeltétel – legyen szó otthonról, vállalkozásról vagy mezőgazdasági telepről.








