25 °C Budapest
Factory workers having a coffee break

Mi történik a magyar iparral? Ebből a gödörből nehéz lesz kimászni, aggasztó a helyzet

2024. január 12. 14:02

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán két alág kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. októberinél 2,3 százalékkal kisebb volt.

2023. novemberben:

  • Az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt novemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal mérséklődött.
  • Az ipari export volumene 5,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,8, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 5,7 százalékkal csökkent.
  • Az ipar belföldi értékesítése 8,7, a feldolgozóiparé 3,9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,0, a csekély súlyú bányászaté 36, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 10,7 százalékkal csökkent.
  •  A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás 1,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 3,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,9 százalékkal csökkent.
  • A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 12,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, itt legutóbb 2020 májusában mértünk visszaesést. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 0,3 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 41 százalékkal kisebb lett.
  • A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 8,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,1 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. Öt alágazatban nőtt a kibocsátás, 0,9 és 25 százalék közötti mértékben, a leginkább a növényi, állati olaj gyártásában. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,6 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi öt alágazatban 5,1 és 26 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a malomipari termék, keményítő gyártásában, a leginkább a cukorgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszeriparban.
  • A legnagyobb mértékben, 18,7 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, a növekedésben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott.
  • A vegyi anyag, termék gyártásában megszakadt a csökkenő tendencia, novemberben 3,1 százalékemelkedett a kibocsátás. Az alágban 2022 márciusában regisztráltunk legutóbb növekedést.
  • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 12,0, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 7,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
  • Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (1,9 százalékkal). A többi régióban 0,1 és 14,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,4 százalékkal kisebb volt a 2022. novemberinél. Az új belföldi rendelések 11,9, az új exportrendelések 7,8 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány november végén 9,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2023. január–november az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 4,8 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 15,1 százalékkal kisebb lett.
  • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában. A többi háromban 5,8 és 12,5 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 9,9 százalékkal bővült.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem