20 °C Budapest
Hungarian money, forint, All banknotes and coins, National currency, close up

Jól ment az állami rezsicégnek: százmilliárdokat fizet be a költségvetésbe az államnak az MVM

2023. november 27. 18:45

Rendkívüli bejelentést tett a Budapesti Értéktőzsdén az MVM Zrt.: 390 milliárd forintos osztalékelőleget fizetnek be november végéig az idei nyeresége terhére egyedüli részvényese, az állam felé. A befizetést nagyrészt az eredményes külföldi működés teszi lehetővé. A szokatlan lépés érdemben segítheti az elszaladt költségvetési hiány idei lefaragását, illetve a reptérvásárlási tervek megvalósítását, hiszen a GDP mintegy 0,4%-áról van szó.

A BÉT és az MVM oldalán is megjelent a hír, miszerint az „MVM Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlója – tekintettel az MVM Csoport 2023. évi eredményességére és stabil pénzügyi pozíciójára – november 24-én kelt alapítói határozatával úgy döntött, hogy az MVM Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleg kifizetést teljesítsen az egyedüli részvényes részére 2023. november 30-ig."

A bejelentés a Portfolio szerint nem sokkal azután érkezett, hogy az MVM szeptemberben közölte, hogy az első félévben 209 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhetően. A jelek szerint ez az eredményes gazdálkodás pedig tovább folytatódott, hiszen így tud most 309 milliárdos osztalékelőleget befizetni az állam felé a cégcsoport.

A most kifizetésre kerülő osztalékelőleg főleg a sikeres külföldi versenypiaci tevékenységből származó eredmény terhére történik. Az MVM Csoport külföldi operációjának eredményessége azóta sem csökkent, így az ebből származó bevétel a féléves eredmény óta tovább nőtt

– olvasható a közleményben, amiben az MVM kiemelte, hogy az európai és nemzetközi energiapiac kilengései ellenére a társaságcsoport stabil gazdálkodás mellett biztosítja az ország energiaellátását, és folytatja a hazai energiarendszer további modernizációját és a zöld átállást elősegítő beruházások megvalósítását, elősegítve a nemzeti energiastratégiában lefektetett dekarbonizációs célok teljesülését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem