12 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Nem áll le az MNB: tényleg eljött a látványos kamatcsökkentés ideje Magyarországon?

2023. október 24. 18:30

Amíg az MBH Bank szerint a jövő év végére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, addig az Erste a következő hónapra is a mostanihoz hasonló mértékű alapkamat-csökkentésre számít – derült ki az MNB Monetáris Tanácsának kamatdöntésére reagáló elemzők kommentárjából.

Összesen 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, illetve ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két szélét is ugyanennyivel húzták lejjebb – derül ki a jegybank oldalán megjelent határozatból. Elemzők szerint a jövőben is maradhat az MNB jelenlegi óvatos dezinflációs hozzááláása.

Suppan Gergely: az alapkamat csökkentésének folytatására számítunk

A kockázati környezet külső feltételei között bár az utóbbi hetekben megugrottak a gáz- és áramárak, továbbra is érdemben elmaradnak az év eleji szintekhez képest, az európai és hazai gáztárolók feltöltöttségi szintje megfelelő. A nemzetközi befektetői hangulat romlott, amit a geopolitikai feszültségek váratlan kiéleződése mellett a nagy jegybankok magas kamatok hosszabb ideig való fenntartása melletti elköteleződései okoztak, amit a fejlett piaci hozamok emelkedése kisért

– közölte Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője. Továbbra is belátható közelségben van a Fed kamatemelési ciklusának vége, míg az EKB igen nagy valószínűséggel elérte azt. A belső feltételek közül a hazai devizapiac kisebb kilengéseket mutatott, de sikerült szűk sávban stabilizálódnia, stabil maradt az állampapírpiac, az aukciókon megfelelő a kereslet, valamint érdemi javulás után pozitívba fordult a folyó fizetési mérleg egyenlege, míg az uniós forrásokhoz való hozzáférésről kedvező értesülések láttak napvilágot, azonban ez még nem következett be. A korábbi üzenetek szerint jegybank a továbbra kiemelten figyeli, hogy a külkereskedelmi, valamint a folyó fizetési mérlegben folytatódnak-e a pozitív tendenciák, tartós marad-e a cserearány javulása, fennmarad-e a piaci stabilitás a deviza-, az állampapír-, és a swappiacokon, valamint hogyan alakulnak a jegybanki kamatpolitikák és a befektetői kockázatvállalás.

Az MNB a legutóbbi prognózisában a korábbi 16,5-18,5%-os sávról 17,6-18,1% közé szűkítette idei inflációs várakozását, míg a jövő évit – főként az üzemanyagok jövedéki adóemelése, valamint az olajárak emelkedésének áthúzódó hatása miatt – 3,5-5,5%-ról 4-6% közé emelte. Az idei GDP növekedési előrejelzését 0-1,5%-ról -0,5-0,5% közé, a jövő évit pedig 3,5-4,5%-ról 3-4%-ra rontotta.

Suppan Gergely a kilátásokkal kapcsolatban kifejtette, mivel a jegybank várakozásai, valamint a várakozásunk szerint is, az év végére igen meredeken csökkenhet az infláció, valamint a hazai gazdaság sérülékenysége, az év utolsó hónapjaiban az alapkamat csökkentésének folytatására számítunk, ami decemberre 11%-ra mérséklődhet, esetlegesen minimális lefelé mutató kockázat mellett. A kamatcsökkentési ciklus a jövő évben is folytatódhat, azonban a jegybank a pozitív reálkamat fenntartását szükségesnek tartja, így a jövő év végére a várakozásunk szerint 6%-ra csökkenhet az alapkamat. A kamatcsökkentési ciklus azonban némileg lassabb, elnyújtottabb lehet, mivel egyrészt az üzemanyagárak megugrása miatt az infláció, másrészt a fejlett piaci jegybankok magasabb kamatok hosszabb ideig való fenntartása melletti elköteleződése által okozott nemzetközi hangulatromlás óvatosságot indokolnak.

Az irányadó kamat csökkentésének várható folytatása ellenére sem várunk jelentősebb gyengülést a forint árfolyamában. Egyrészt a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg markáns javulása ellensúlyozhatja a kamatcsökkenések hatását, támaszt adva a forint árfolyamának. Másrészt a kamatcsökkentési ciklust, a hazai kamatok normalizálódását már beárazták a határidős piacok. Harmadrészt a reálkamat már pozitívvá vált, az infláció meredek csökkenése miatt pedig a következő hónapokban érdemben tágulhat, így az elvárt hozamot is csökkenhet. Negyedrészt a hazai gazdaság kockázati megítélésének javulása a kockázati felárak szűkülését eredményezheti.

A forintot ugyanakkor az elmúlt hetekben gyengítette a fejlett piaci hozamemelkedések miatti nemzetközi hangulatromlás, azonban átmeneti kisebb kilengés után stabilizálódni tudott a forint árfolyama.

A forint árfolyama így a kettős hatások eredményeképpen az év végéig a 380-390-es sávban stabilizálódhat, az év végére pedig kismértékben, 378-ra erősödhet, bár kilengések nem zárhatók ki se a gyengébb, se az erősebb irányba, azonban jóval kisebb mértékűek lehetnek a tavalyi turbulenciákhoz képest. Gyengébb irányba esetlegesen nem várt nemzetközi piaci turbulenciák, erősebb irányba az uniós forrásokhoz való hozzáférés vezetheti a forint árfolyamát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagy János: a következő hónapban is hasonló csökkentés jöhet

A Monetáris Tanács mai ülésén a jegybank ezúttal 75 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, így holnaptól 12,25 százalékon az alapkamat. A lépés mértéke meghaladta az 50 pontos várakozásunkkal egybeeső elemzői konszenzust

– közölte Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője, hozzátéve: ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két széle is hasonló mértékben változott, így a jegybanki betéti kamat holnaptól 11,25, a fedezett hitel rátája pedig 13,25 százalékon áll.

Az indoklás szerint az erőteljes dezinflációs folyamat, valamint a külső sérülékenység mérséklődése tette lehetővé a mai lépést. A jegybanki közlemény szerint a globális kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat volatilitása továbbra is óvatos és körültekintő megközelítést igényel majd a közeljövőben és ennek, illetve a beérkező adatoknak megfelelően hozza majd meg a döntéseit a hazai központi bank. A szeptemberben pozitív tartományba lépő visszatekintő reálkamatszint emelkedhet az elkövetkezendő időszakban, ami az MNB értékelése szerint segítheti a további dezinflációt.

Bár a korábban beégett 100 pontos lépésközhöz képest visszafogottabb a mostani ütem, az óvatosság, fokozatosság elvének és az elfogadhatatlanul magas infláció szeptemberi hangsúlyozása alacsonyabb csökkentési mértékre engedtek következtetni. A felsoroltak tekintetében valamelyest puhult a jegybanki kommunikáció. A következő hónapban is a mostanihoz hasonló, 75 pontos lépésre számítunk a mai bejelentések alapján

– írta kommentárjában.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem