24 °C Budapest
Bucharest/Romania - 09.27.2020: Mol fuel station in Bucharest. MOL group international oil and gas company logo

Itt a bejelentés: fontos járadékot csökkenthetnek Magyarországon

2023. október 17. 17:01

A Mol hatósági szerződést kötött a Magyar Állammal a magyarországi kitermeléséről, amelynek teljesülése esetén szeptember 1-ig visszamenőlegesen csökkenhet a vállalatra vonatkozó bányajáradék.

Az extraprofit adókról szóló kormányrendelet alapján a Mol hatósági szerződést kötött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által képviselt Magyar Állammal – derül ki a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent közleményből. A szerződés a Mol számára öt eszközkategóriára vonatkozóan határozza meg a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re.

Amíg a Mol ezeket a minimumszinteket teljesíti, a tényleges bányajáradék terhei a rendeletben foglaltaknak megfelelően, visszamenőleg, 2023 szeptember 1-től csökkennek.

A szerződés aláírásával a Mol által Magyarországon fizetendő extra bányajáradék várhatóan legfeljebb 400-450 milllió dollárral csökken a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban.

A bányajáradékkal kapcsolatban júliusban változott a hazai szabályozás, amikor egy rendelet kimondta, hogy ezután a kőolajtermék-előállító szereplőknek az extraprofit adókat önadózás útján kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük a 2023. és 2024. adóévekre vonatkozóan. A hazai cégek közül leginkább a Molt érinti az adó, amelynek mértéke 2023-ban 2,8 százalék, míg 2024-ben 1 százalék lenne eredetileg.

A maio bejelentéssel kapcsolatban Marton Zsombor, a Mol Csoport kutatás-termelés üzletág ügyvezető igazgatója elmondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Örvendetesnek tartjuk, hogy a Magyar Állam figyelembe vette azon termelői aggályokat, miszerint a bányajáradék megemelt szintje mellett nem térülnek meg azok a kitermelői beruházások, amelyek Magyarország kőolaj- és földgáz-ellátásbiztonságát javítják.

A ma megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy végrehajtsuk azokat a beruházásokat, amelyek a magyarországi kitermelésünk szinten tartásához szükségesek, ami nem csak az aláírók – a Mol és a Magyar Állam – hanem az összes hazai szereplő közös érdeke – olvasható a Mol közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem