20 °C Budapest
Huf

Új forintérmét vezetnek be Magyarországon: így néz ki, ennyit ér

2023. október 1. 17:02

Ezen a héten is egy csokorba szedtük nektek a legfontosabb gazdasági-pénzügyi híreinket. Legyen szó a munkaerőpiacról, ingatlanpiacról, a befektetésekről vagy épp a rezsit, bevásárlást, esetleg egészséget övező kérdésekről.

Rengeteg fontos esemény történt a 39. héten. Most csokorba szedjük a legfontosabb, legérdekesebb történéseket. Ha el szeretnéd olvasni a cikket, akkor kattints a címére, vagy a képes ajánlóra!

Balásy Zsolt: Magyarország a szerb tévútra lépett, csúnyán megbuktunk a gazdasági stresszteszten

Sose gondoltuk komolyan, de az utóbbi két év végképp arról szólt, hogy felejtsük el, hogy felzárkózunk Ausztriához! A cél immár nem leszakadni Romániáról - többek között így összegezte a magyar gazdaság válságidőszakát Balásy Zsolt. A Hold Alapkezelő elemzője a Pénzcentrumnak kijelentette: aggasztó, hogy az elmúlt évek gazdasági stressztesztjén csúnyán leszerepeltünk, és ez nem csak rövidtávon ront az ország kilátásain. Szerinte immár az EU-integrációs helyett a szerb úton haladunk, így pedig szinte garantáltan nem térhet vissza a 2010-es évek gazdasági kánaánja. Hangsúlyozta: nincs magyar gazdasági csoda, az egész régiónak jól ment az utóbbi 10-13 évben, mi pedig az átlagot hoztuk, nem teljesítettünk jobban. A szakemberrel emellett az uniós forrásokról, az euróbevezetésről és a Bécs-Budapest-Tápióbicske tengelyről is beszélgettünk, valamint körüljártuk, valóban a spekuláló multik okozták-e az inflációt. Interjú.

Magyar romtelepüléseken dől el százezernyi magyar sorsa: ezért nincs esélyük sem a jobb életre

Súlyos anyagi depriváció, jövedelmi szegénység, munkanélküliség csak pár olyan tényező a sok közül, mely sok magyar háztartás mindennapját megnehezíti. Az, hogy egy háztartás rendelkezik-e autóval vagy sem, nem gondolnánk, hogy annyira vízválasztó lenne, mégis azt látjuk, hogy bőven akad olyan magyar település, ahol a vasút és busz közelekdés hiányában rengeteget tudna segíteni egy személygépkocsi a családoknak.

Már megint a devizák szégyenpadjára került a forint: mikor jön végre a kilábalás?

Folyamatosan gyengül a forint, az euróval szemben ma is 390 felett járt reggel az árfolyam. Virovácz Péter további gyengülésre is számít - ám most ez, mint lapunknak fogalmazott, egyáltalán nem a jegybank hibája lesz. Trippon Mariann sem vár kamatvágást a holnapi jegybanki ülés után, mert mint elmondta, erre jelen pillanatban semmilyen eszköze nincs az MNB-nek.

Ki nem találod, kikkel vannak tele a pesti luxushotelek: nekik épülnek sorra az új szállodák

Újabb és újabb szállodák nőnek ki a földből Budapest belvárosában szinte egyik pillanatról a másikra: van olyan terézvárosi, nem túl hosszú utca, ahol a negyedik hasonló egység nyílt az utóbbi egy-két évben. Vajon meddig nőhet még ez a szegmens a fővárosban, kikkel fogják megtölteni a még csak most épülő fél tucat ötcsillagos hotelt és hogy tudnak majd beilleszkedni a belváros szövetében - többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Siklósi Anitával a frissen nyílt Hampton by Hilton Budapest City Centre igazgatójával. De szóba került az is, vajon kell-e készülnünk rá, kell-e félnünk a Rómát, Párizst, Barcelonát elárasztó és ellehetetlenítő overtourismt-tól, azaz a turisták kezelhetetlen áradatától.

Friss népszámlálási adatok: ki nem találod, hol élnek a legokosabb magyarok

A februári és nyári adatközlés után most újabb sajtóeseményt tart a KSH, a 2022-es népszámlálás során gyűjtött adatokból elvégeztt kutatásokból. Nőtt a házasságok aránya a fiatalok között, és a gyermekvállalás, de ezek mellett az is kiderült, hogy hazánkban 1,7 millió ember él valamilyen tartós betegséggel. Nőtt az iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, már a felnőtt lakosság 1/3-a rendelkezik érettségivel.

Megrohamozták az IKEA-kat a magyar családok: már kapható a termék, amire annyian vártak

Megérkeztek a magyarországi IKEA áruházakba az adventi kalendáriumok, melyekre várhatóan idén is óriási lesz a kereslet. A karácsonyi termékkínálat mindig rengeteg vásárlót vonz a boltokba, azonban az adventi naptárat övező nagy érdeklődésnek más oka is van, mint az ünnepi láz.

Állami támogatás nélkül nincs kiút a rezsicsapdából: rengeteg magyar otthonra férne rá a felújítás

Az elmúlt vél évben egyre rosszabb helyzetbe került az építőipar és az ingatlanpiac egyaránt. A VELUX szakemberei most erről, és az energetikai felújításokról beszéltek egy sajtóreggeli keretei között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kijött a friss lista: meglepő, melyik lett Magyarország kedvenc elektromos autója

A Tesla szinte verhetetlen az elektromos autózás piacán, a világ internetezői legalábbis ezt a márkát szeretik a legjobban nézegetni a világhálón. A magyarok viszont inkább a német minőséget kedvelik – többek között ez derült ki a Gridserve kutatásából, melyben több mint 200 ország lakóinak elektromos autókra vonatkozó internetes kereséseit vizsgálták meg.

MNB: A szigorú monetáris politikának beérett a gyümölcse

Beérett a gyümölcse a szigorú monetáris politikának - hangzott el az MNB Inflációs jelentését bemutató sajtótájékoztatón. Az éves fogyasztóiár-index 17,9 százalékos lehet a jegybank szerint, ami továbbra is elfogadhatatlanul magas. Jövőre azonban a dezinflációs folyamatot lassító folyamatok várhatóak majd, így a fogyasztóiár-index csak 2025-ben térhet vissza az MNB toleranciasávjába.

Új forintérmét vezetnek be Magyarországon: így néz ki, ennyit fog érni

A Magyar Nemzeti Bank „Pákozdi Katonai Emlékpark” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának 175. évfordulóján, 2023. szeptember 29-én. A 3000 Ft névértékű emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat tizedik eleme. Az emlékérmét Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész tervezte.

Kapkodnak a tervgyári házakért a magyarok: elképesztő, milyen áron kelnek el a Kádár-kockák

Budapesten átlagosan több mint 700 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a Kádár-kockák, de összességében azért is keresik a magyar lakásvásárlók a tervgyári házakat, mert azokat kedvező áron meg lehet venni. Ugyanakkor a legtöbb ilyen ingatlannal foglalkozni kell, de jól jön például, hogy jellemzően szabványméretek szerint épültek, így például egy ablakcserét is jóval egyszerűbb eszközölni. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a CSOK változása sem fog sokat befolyásolni a piacon.

Nem csoda, hogy kiürül az ország: 1,4 milliós fizetéssel csábítják a magyar ápolókat Ausztriába

Sopron minden reggel valósággal kiürül, miután az ott élők autóba pattannak és elindulnak az országhatár nyugati oldalára, hogy a városukban megszerezhető legmagasabb bérnek az ötszörösét keressék meg. Ez a tendencia ráadásul egész szakmákat veszélyeztet, a szociális gondozókat például thai munkavállalókkal pótolják. A tendencia egyelőre úgy tűnik, megállíthatatlan, ráadásul a nyugati konkurencia által kínált feltételekkel nagyon nehéz magyar szinten versenyezni.

Kegyetlen lépésre szánta el magát Horvátország: durván megdrágulhat a magyarok nyaralása

A Horvátországba utazók számára a jövőben drágább lesz a nyaralás. A kormány idegenforgalmi adót akar bevezetni a tömegturizmus elleni küzdelem jegyében – legalábbis a tervek szerint. Idegenforgalmi adó bevezetése legkorábban 2025-ben valósulhat meg, a pontos összeg még nem ismert. Az így keletkező extra bevételeket környezetvédelemre fordítják majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem