21 °C Budapest
Flying, Summer, Sunset, city, drone view

Friss népszámlálási adatok: ki nem találod, hol élnek a legokosabb magyarok

2023. szeptember 26. 14:40

A februári és nyári adatközlés után most újabb sajtóeseményt tart a KSH, a 2022-es népszámlálás során gyűjtött adatokból elvégeztt kutatásokból. Nőtt a házasságok aránya a fiatalok között, és a gyermekvállalás, de ezek mellett az is kiderült, hogy hazánkban 1,7 millió ember él valamilyen tartós betegséggel. Nőtt az iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, már a felnőtt lakosság 1/3-a rendelkezik érettségivel. 

Újabb sajtóeseményt tart a KSH a tavaszi és nyári szezon után, ősszel is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022-es népszámlálás újabb eredményeit. A 2022. évi népszámlálás adatai alapján összességében nőtt a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyerekesek aránya, de ezek mellett a magyarok egészségügyi állapotáról is elkészültek az eredmények. A részletes adatokról Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke és Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője számolt be.

„Összességében Magyarország fejlődik, és nem csak fejlődik változik is. Magasabb az iskolai végzettség, a nyelvtudás és a digitális ismeretek aránya hazánkban, mint a megelőző években.”

-  nyitotta az eseményt Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke.

Ezután a további eredményeket Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője mutatta be. Az elején az alap adatokkal kezdett, úgy, mint a népességszám, és a lakosság korosztályának elemzése. Még mindig a lakosság 21% időskorú, ebben nincsen jelentős változás, a férfiak és nők számának aránya pedig tovább közeledett egymáshoz. Míg 11 éve 1000 férfira 1106 nő jutott, tavaly ezer férfira 1078 nő jutott. 

Házasság és gyermekvállalás

A statisztikából az látható, hogy nőtt a fiatalok házasodási kedve és több nő vállalt gyermeket, mint ahogy az előző népszámlálási adatokból az látszik. 

„Az elmúlt években tapasztalt házasságkötésszám-növekedés hatására a házasok arányának évtizedek óta tartó csökkenése lelassult, a 30 év alattiak körében pedig 12%-ra emelkedett. A nők 73% vállalt gyermeket az élete során: 23 százalékuk egy, 35 százalékuk két gyermeknek adott életet.”

– mondta el Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

Iskolai végzettség, foglalkoztatás

A felnőtt lakosság 1/3-a érettségivel rendelkezik, 22% diplomával is rendelkezik.  A népesség csökkenése mellett is nő a foglalkoztatottak aránya, 11 év alatt 4,7 millióra nőt a 3,9 millióról. A legmagasabb iskolai végzettséggel Budapesten, valamint az agglomerációban élők rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan a 11 év alatt 58%-kal csökkent a munkanélküliek aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyelvi és digitális ismeretek

A leggyakoribb idegen nyelv az angol, minden 4. magyar beszél angolul, majd ezt követi a német, az orosz a francia és a román. Szlovén határ mellett található Kétvölgy településen élők legalább 70%-a két nyelvet beszél. Valamint az is kiderült, hogy nőtt a Magyarországon élő külföldiek aránya, melyek 76%-a európai nemzetiségű.

A lakosság 83%-a végez valamilyen digitális tevékenységet, és ebből 53% az alap internetes ismereteken felül több tudással rendelkezik. Ez nem meglepő módon a fővárosban és a megyei jogú városokban volt a legmagasabb.

Vallási hovatartozás

A lakosság 60%-a válaszolt, a legnagyobb a katolikusok aránya, közel 50%, azaz 2,9 millió ember. A legvallásosabb település Gadnán található, itt a válaszadók 98% vallotta magát valamilyen felekezethez tartozónak. Egy elhangzott kérdésre Kovács Marcell azt is elmondta, hogy a vallás a legkényesebbnek számító kérdéskör volt az összes önkéntesen választható blokk közül, még az egészségi állapot és nemzetiségi kérdéseknél is kevesebben válaszolták meg. Ehhez Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke azt is hozzátette, hogy ez a környező országokban is megfigyelhető tendencia. 

A magyarok egészsége

Az egészségi állapotra vonatkozó, nem kötelező kérdésekre a válaszadók 75%-a adott választ. Ezek közül 72% nem számolt be egészségi problémáról, ugyanakkor 1,7 millió ember rendelkezik tartós betegséggel, és közel 640 000 ember rendelkezik olyan problémával, ami súlyosan korlátozza a mindennapi életüket, és 270 ezren rendelkeznek valamilyen fogyatékossággal.

Kovács Marcell a végén azt is elmondta, hogy az adatok részletesen elérhetőek lesznek az interneten, ezeket ma délután kezdik feltölteni és bárki számára letölthető lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem