21 °C Budapest
Újabb támogatott hiteleket sarcol meg a magyar kormány: nekik fog a legjobban fájni

Újabb támogatott hiteleket sarcol meg a magyar kormány: nekik fog a legjobban fájni

2023. szeptember 26. 10:03

Jövőre csökkeni fog a CSOK mellé igényelhető támogatott hitelek kamattámogatásának mértéke. A hitelt felvevő ügyfeleket ez nem fogja érinteni – ők változatlanul 3 százalékos éves kamatot fognak fizetni a hitelük után -, a változás azonban jó példa arra, hogy az állam igyekszik minél több helyen megfogni a kiadásokat.  

2024-től csökkeni fog a CSOK mellé igényelhető támogatott hitelek kamattámogatásának mértéke – tájékoztatta a Pénzcentrumot Argyelán József, a Bankmonitor elemzési igazgatója. „Az ügyfél által fizetendő kamat jelenleg és jövőre is 3 százalék, de a normál kamat számítási metódusa más lesz” – mondta a szakember. De mit jelent ez a gyakorlatban?

A szóban forgó hitelek normál kamatát az alábbi képletek alapján számolják idén, illetve fogják számolni jövőre:

  • jelenleg: 5 éves állampapírhozam * 1,3 + 3 százalék;
  • jövőre: 5 éves állampapírhozam * 1,15 + 1 százalék.

A szeptember 1-én közzétett állampapírhozam 5 éves futamidőre 7,83 százalék. Ezen hozam mellett a jelenlegi normál kamat 13,18 százalék, a jövő évtől viszont 10 százalék lenne. Ez azt jelenti, hogy a bank által kapott kamattámogatás 10,18 százalékról 7 százalékra csökkenne

– mondta el Argyelán József.

A szakember véleménye szerint ez azt jelenti, hogy a kormány úgy is spórolhat, hogy nem szigorítja tovább a támogatott hitel igénylésének feltételeit, ugyanannyian kaphatnak majd hitelt, viszont a bankok kevesebb támogatást fognak kapni ezek után a hitelszerződések után.

A jelenlegi helyzet szerint durván 3 százalékkal csökken a kamattámogatás, és ha úgy alakul a kibocsátás jövőre, mint 2022-ben, akkor ez nagyságrendileg 15 milliárd forintot jelent egy évre

– mondta a szakember. Összességében tehát ekkora „bevételtől esnek” majd el a támogatott hiteleket folyósító bankok.

Az MNB adatai szerint 2022-ben összesen 1 182,4 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a hazai pénzintézetek, melyből 456,4 milliárd forint volt a támogatott hitel. A Bankmonitor szakemberének számításai szerint a 2022-es adatokat alapul véve a jövőre életbe lépő kamattámogatási metódussal egy év alatt bő 14,2 milliárd forintnyi kamattámogatástól esnek el a hazai pénzintézetek.

A számokat némileg torzítja ugyanakkor, hogy a tavalyi évben az úgynevezett ZOP-hitelekből (NHP Zöld Otthon Program) is jelentős mennyiségű kihelyezés történt.

Továbbá azt is érdemes hangsúlyozni, hogy 2023 első felében jóval kisebb mértékben helyeztek ki lakáshiteleket a pénzintézetek, ennek megfelelően a támogatott hitelek volumene is jelentős mértékben elmarad a tavalyi értékektől: az év első felében mindössze 54,7 milliárd volt a kihelyezett kamattámogatott lakáshitelek volumene. Ekkora összeg esetében pedig még szerényebb tétel, mindössze 1,7 milliárd forint a különbség a kamattámogatás régi és új metódus szerinti mértéke között. Ha ezt egy durva becsléssel egyszerűen megszorozzuk kettővel - feltételezve, hogy 2023 második felében ugyanakkora lesz a hitelkihelyezés mértéke, mint az elsőben  - a különbség még akkor is „csak” 3,4 milliárd forint alatt fog maradni.

Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy ez az utóbbi érték csak egy – és ráadásul egy hitelezési szempontból kimagaslóan gyenge év – adatai szerint számolt eredmény, miközben hiteleket sok esetben 10-15, akár 20 évre veszik fel az ügyfelek. Ráadásul a Bankmonitor szakembere is hangsúlyozta, hogy a bő 14 milliárd forintos összeg abban az esetben állja meg a helyét, ha feltételezzük, hogy jövőre is úgy alakul az új hitelek kihelyezése, mint 2022-ben.

Mit jelent mindez az egyes hitelek szintjén?

Argyelán József számításai szerint egy 15 millió forintos támogatott lakáshitel esetén az állam a jelenlegi számítási módszer szerint 1 501 057 forintot fizet ki kamattámogatásként az első évben, ez jövőre 1 032 926 forintra fog csökkenni, ami 468 131 forint spórolást jelent az állam szempontjából az első évben. Húszéves futamidővel számolva természetesen a különbség már jóval jelentősebb: a jelenlegi 16 847 987 forintnyi kamattámogatás helyett mindössze 11 593 646 forintot fog kifizetni az állam, ami 5 254 341 forint megtakarítást jelent az állam szemszögéből nézve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tízmillió forintos hitelösszeg esetében a kamattámogatás mértéke 1 000 704 forintról 688 617 forintra olvad az első évben (312 087 forint különbség), illetve 11 231 992 forintról 7 729 098 forintra csökken a teljes, húszéves futamidő alatt (3 502 894 forint különbség).

Mit jelent ez a költségvetés szempontjából?

15 milliárd forintos éves megtakarítás gyakorlatilag egy porszem a teljes költségvetésben, ugyanis a teljes költségvetés kiadási oldalának 0,037 százalékát éri el ez a megszorító tétel, vagyis az 1 százaléknak is a 30-ad részét. Gyakorlatilag nincs jelentősége a költségvetés stabilitása szempontjából

– mondta el Csiki Gergely, a portfolio.hu lapigazgatója.

Egy-egy beruházási tételen nagyobb összegeket tudna spórolni az állam, egy kisebb útfelújítás, közútfejlesztés, intézményfelújítás ugyanis nagyobb összegeket tud felemészteni az állam költségvetésében

– tette még hozzá a szakember.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmünket, hogy idén nem ez az első olyan kormányzati intézkedés, mellyel néhány (tíz-)milliárd forinttal faragták le a költségvetés kiadási oldalát:

Júniusban ugyanis hasonló tartalmú intézkedést jelentettek be, amikor azt közölték, hogy a városi CSOK megszűnik, és a babaváró hitelek feltételein is szigorít a kormány. Akkori számításaink szerint ezzel néhány tízmilliárd forintot spórolhatott az állam.

A CSOK-kal kapcsolatos, fent említett változások bejelentése utáni napokban megjelent cikkében Csiki Gergely arra a megállapításra jutott, hogy a hazai kormányzat számára már 2010 óta mindig elsődleges fontosságú volt, hogy mindig úgy stabilizálja a költségvetést, hogy a meghozott intézkedések csak legfeljebb közvetve érintsék a lakosság jövedelmi, fogyasztási helyzetét. Véleményünk szerint a most tárgyalt, kamattámogatással kapcsolatos változtatás is jól illeszkedik ebbe a logikába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm