Used orange pills in a plastic pack - blister. Global pharmaceutical industry for billions dollars per year. Pharmaceutical drugs for use as medications. From above. Vitamin C

Kiderült a nagy C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a filléres, bolti pirulákról, tablettákról

2023. szeptember 28. 10:02

Még véget sem ért a szeptember, odakint tombol az indiánnyár, ennek ellenére már most rengetegen estek ágynak. Nemcsak a felsőlégúti megbetegedések, hanem a hányással, hasmenéssel járó kórokozók is terjednek, már több lokális járvány is előfordult. Ezért sokan vagy megelőzési, vagy gyógyulási szándékkal elkezdték már szedni a C-vitamint az ősszel, csakhogy azt kevesen tudják: mekkora pénzkidobás eszetlenül drága tablettákra költeni a pénzt. A Pénzcentrum körüljárta a témát, hogy hogyan, milyen mennyiségben, milyen fajta C-vitamin érdemes szedni, és hogy lehet elkerülni a felesleges pénzszórást.

Idén a szokásosnál korábban vette kezdetét a forróitalpor-szezon a magyar patikákban. A hatósági gyógyszerhiánylistán már két termék is felbukkant, az egyik a 12 tasakos kiszerelésű RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz, míg a másik a 10 tasakos NEO CITRAN MAX köptetővel por belsőleges oldathoz a megnövekedett igény miatt. Ugyanakkor a NEO CITRAN két másik italpora is hiánycikk, a 6 és 10 tasakos kiszerelés, mellyel gyártási gondok adódtak. Nem is csoda, hogy kifogyott több népszerű megfázásra való termék, hiszen az utolsó friss adatok szerint nő a covidos betegek száma az egész országban. Ráadásul nem csak a koronavírus terjed, más felsőlégúti megbetegedések, illetve hasmenéssel és hányással járó fertőzésekből is alakult ki elszigetelt járvány az elmúlt héten. Sokan megelőzésképpen, vagy a fertőzések leküzdése érdekében már elkezdték szedni a C-vitamint. Azt viszont kevesen tudják, milyen szert és milyen mennyiségben érdemes alkalmazni az őszi szezonban, van-e különbség a drága és olcsóbb tabletták között, és honnantól válik pénzkidobássá a C-vitamin szedése.

A C-vitamin, avagy az aszkorbinsav nem csak az őszi-téli időszakban nélkülözhetetlen a szervezet számára. Egész évben nagy szerepet tölt be a porcok, az izmok megfelelő működésében, a kollagéntermelésben és a szervezet védelmében a betegségekkel szemben, mivel antioxidáns hatású. Nagy szerepet játszik a fertőzésekből való felépülésében is. A C-vitaminnak számos természetes forrása van, mint például a paprikafélék, citrusfélék, káposztafélék vagy karalábé, valamint a bogyós gyümölcsök. Mivel a téli időszakban jellemzően kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, sokan részben étrend-kiegészítő formájában viszik be a szükséges mennyiséget. Amikor pedig lebetegszünk, jellemzően a házi orvos által felírt gyógyszerek mellett C-vitamint is szedünk. 

Ez a gyakorlat azonban könnyen pénzkidobáshoz vezethet, ami ilyen időkben, amikor az infláció tartósan magas szinten van, olyan luxus, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. Most hogy ismét beköszönt hamarosan a járványszezon, érdemes racionalizálni a gyógyszerkiadásokat is, és nem költeni feleslegesen olyan szerekre, amikre a szervezetünknek nincs szüksége, vagy tökéletesen megfelelne egy olcsóbb alternatíva is. 

Akár egyenesen a WC-be is szórhatnánk a pénzt

Már ott rengeteg pénze elfolyhat a háztartásoknak, hogy sokan több C-vitamint visznek be eleve étkezéssel és étrend-kiegészítők útján, mint szükséges lenne. A C-vitamin felső beviteli szintje (UL) 2000 mg naponta, ez alatt van a még tolerálható mennyiség, viszont ennél nagyobb tartós bevitel már felesleges, ráadásul fokozza a vesekő kialakulási esélyét. A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) javaslata szerint 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg (szoptatás alatt több). A magyar lakosság átlagos C-vitamin-fogyasztását tekintve a nőké eléri az ajánlott mennyiséget, a férfiaké viszont nem éri el a 110 mg-ot.

Összehasonlításképpen egy friss paprika 100 grammra vetített C-vitamintartalma az érettségétől és fajtától függően elérheti a 300 mg-ot is, amely önmagában bőven fedezi a napi szükségletet. De a narancs is 70-80 mg-ot tartalmaz, a zöldleveles zöldségek szintén magas C-vitamin tartalmúak. Tehát önmagában az étrenddel könnyen fedezhetjük a szükséges napi bevitelt. Arról nem is szólva, hogy számos ételt dúsítanak C-vitaminnal, üdítőket, teákat, margarinokat, cukorkákat, stb. Tehát könnyen lehet, hogy már az ételek útján annyi C-vitamint viszünk be, amire egy egészséges szervezetnek nincs is szüksége. Ennek ellenére sokan kezdenek ősszel akár 1000 mg-os tablettákat szedni, amire a szervezetüknek alapvetően semmi szüksége. 

Ha pedig betegek vagyunk, akkor sokszor az italporok, szopogatótabletták, immunerősítő szérumok, stb. szintén tartalmazzák azt a megnövekedett mennyiséget C-vitaminból, amire a szervezetnek szüksége van, de sokan ezek mellett még 1000-2000 mg-os pirulákat is bevesznek naponta. Ha tehát nem akarunk súlyos pénzeket kiszórni az ablakon olyan C-vitaminra, amit a szervezetünk nem használ fel, és vizelettel távozik, akkor kezdjünk el önvizsgálatot tartani: 

  • mekkora a napi C-vitamin szükségletünk? (ez változhat kortól, nemtől, egészségi állapottól, dohányzástól, stb. függően)
  • étkezés útján mekkora mennyiségű C-vitamint veszünk magunkhoz átlagosan egy nap?
  • étrendkiegészítők útján mennyi C-vitamint fogyasztunk?
  • szükségünk lehet-e ezen felül még C-vitamint szedni?

Korábban dr. Marjai Tamás azt is elmondta lapunknak, hogy a C-vitamin esetében folyamatos bevitelre van szükség: szervezetünk nem képes sem előállítani, sem hosszú ideig tárolni azt. Tehát az egyszerre nagyobb mennyiségben bevitt C-vitamin kevésbé hasznosul, egy jelentős része egyszerűen a veséken keresztül kiürül a szervezetből. Ezért nem érdemes az ajánlott napi bevitelnél sokkal többet bevenni.

Egy kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel ezt a mennyiséget teljes mértékben biztosítani tudjuk a szervezetünknek. Ennek további előnye, hogy a C-vitamin mellett sok más hasznos anyagot is magunkhoz veszünk, ezért ez az elsődlegesen javasolt módja a vitamin bevitelnek. Ha úgy gondoljuk, hogy ezt szeretnénk még kiegészíteni, akkor alapesetben napi 250-500 mg-nál több plusz bevitelre nincs szükség

- mondta el a szakember, akinek elmondása szerint "a nagyobb dózisok bevitelével nem nyerünk több egészséget, csak a pénztárcánkat terheljük meg vele". 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csak a drága vitamin a jó vitamin

A másik fő ok, ami miatt a C-vitamin szedés felesleges pénzkidobássá válhat, hogy nem bízunk az olcsóbb vitaminokban. Természtesen a gyanúsan olcsó szerektől érdemes tartózkodni, viszont sok beteg gondolhatja, hogy a "márkás", nagyobb mennyiséget tartalmazó, hosszan felszívódó csodakapszulák jelentik csak a garanciát a minőségre. Ráadásul vannak gyógyszernek minősülő C-vitaminok is, bár a legtöbb étrendkiegészítőként vásárolható meg. Ebből is adódhat félreértés: attól, hogy egy szer nem minősül gyógyszernek, a hatása még lehet ugyanolyan jó a szervezetnek. Erről korábban dr. Marjai Tamás azt mondta lapunknak:

Általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni.

A szakember hozzátette, hogy lehetőleg kerüljük az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket. Tehát nem az számít, hogy gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek minősül-e egy-egy készítmény, hanem hogy minőségi termék legyen és megbízható gyártótól származzon.

Óriási az árkülönbség

Összegyűjtöttük, milyen árakkal találkozhatnak jelenleg a vásárlók, illetve egy éve milyen volt ezeknek a termékeknek az árfekvése. A 30 db-os C-MAX Liposzómás C-vitamin például 1900-2500 forint (300 mg hatóanyaggal), tavaly még 1800-2300 forintba került. A Béres C-vitamin (500 mg) 30x 1100-1600 forint, nagyjából 100 forinttal több, mint tavaly ilyenkor. A Jutavit 200 mg-os C-vitamin ára maradt 800-1000 forint, és 60 db van egy dobozban. A 40 db-os Egis Vitamin C (200 mg) ára 1200-1600 forint között alakul, tavaly inkább az 1200 forint volt jellemző. A 100 mg-os Eurovit C-vitamin rágótabletta 1100-1400 forintba kerül, és 60 szemet tartalmaz, 2022-ben 100-200 forinttal volt olcsóbb.

Ezeknél természetesen lehet találni olcsóbb vitamint is - az akciókat is érdemes figyelni! - és drágábban is termékeket, de ez a leggyakoribb árfekvés. Ha számolunk egy kicsit, azonnal látható, hogy nem csak azt érdemes figyelni, hogy egy szem vitamin mennyibe kerül, hanem hogy abban mennyi hatóanyag van:

  • A C-MAX C-vitamin darabja 63,33 forint, 100 mg-ja 21,11 forint a legalacsonyabb árral számolva.
  • Az említett Béres C-vitamin darabja 36,67 forint, 100 mg-ja 7,33 forint.
  • A Jutavit termékéből egy szem 13,33 forint, 100 mg 6,67 forint. 
  • Az Egis Vitamin C-ből egy pirula 30 forint, 100 mg 15 forint. 
  • Az Eurovit C-vitamin rágótabletta darabja 18,33 forint, mely már eleve 100 mg-os.

Ebből is látható, hogy ha hatóanyagot is nézünk, nem feltétlenül a legolcsóbbnak tűnő vitamin a legjobb választás - ha csak az ár a döntő. Általában elmondható, hogy azzal járunk a legjobban, ha utánanézünk, utánaszámolunk. Ez azonban nagyon ritka, ugyanakkort többféle vásárlói stratégia létezik, melyek pénzszóráshoz vezethetnek:

  • Jó lesz a legolcsóbb. Ez a stratégia azért nem költséghatékony, mert a legolcsóbb C-vitamin valószínűleg kis hatóanyagtartalmú, és a legkisebb kiszerelés lesz, pedig nem biztos, hogy egységáron ez érné meg a legjobban.
  • Jó lesz az akciós. Hasonlóan az előbbi lehetőséghez, lehetséges, hogy az akciós, de alapvetően drága termék, egységáron még kedvezménnyel is drágább, mint egy nem akciós, de olcsóbb készítmény.
  • A drágábbat kérem, az biztos hatásosabb. Egyáltalán nem biztos, az ár attól is lehet magas, hogy ismert márkáról van szó, amely például rengeteget költ reklámra.
  • A lassan felszívódó, késleltetett, retard C-vitamin biztos jobb. Attól függ, hogy mire akarjuk bevenni, nem minden esetben érdemes megfizetni ezért a felárat.
  • 30 éve ezt a terméket veszem, minek vennék mást. Ha a spórolás a cél, akkor nem érdemes márkahűnek maradni.
  • Ezt láttam a reklámban, nekem ez kell. (És ez jutott először eszembe, mikor a patikában megkérdezték milyet kérek.) Az ilyen célirányos vásárlás sem éri meg feltétlenül, hiszen a reklámoknak az a célja, hogy az ember megismerje termék(nev)et, és amikor arra lesz szüksége, ez jusson eszébe, ezt kérje a gyógyszertárban. Aki spórolni szeretne, az nem ezt a stratégiát követi.

Aki tényleg spórolni akar, az mielőtt vásárolna, tájékozódjon az árakról, számoljon otthon. Ezenfelül nem szégyen kérdezni a patikában, melyik a legkevezőbb termék, akár ott is számolni egy kicsit. Hogyha zavar minket, hogy feltartjuk esetleg a sort, menjünk olyankor, amikor mi sem sietünk, és jellemzően nincsenek sokan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem