3D Rendering of large and full Furnished living Room. Computer generated image of a luxurious and modern living room interiors.

Belestünk a zárt ajtók mögé: ilyen lakásokban élnek a dúsgazdag pesti milliomosok

2023. szeptember 28. 13:02

Iszonyatos árakon mennek az új építésű lakások a fővárosban, és van is rájuk bőven kereslet - derül ki a Pénzcentrum birtokába került friss adatsorból. Olyannyira nagy a kínálat a méregdrága lakóingatlanokból, hogy a 100 millió forintot meghaladó ingatlanok darabszáma a teljes budapesti kínálat bő 30 százalékát teszi már ki. Cikkünkben mutatjuk a fővárosi lakóingatlan-fejlesztések árkategóriák szerinti megoszlását, és a legdrágább luxulakásokat is.

Mint arról korábban, „Ide vette be magát a dúsgazdag fővárosi elit: ezek a kommunák még a Holdról is látszanak” címmel megjelent írásunkban, a Budapesti Lakáspiaci Riport friss adatsorát elemezve beszámoltunk, hiába látszódott az idei év elején némi stagnálás az új építésű lakóingatlanok piacán a fővárosban, ez nem igazán bizonyult tartósnak. A 2023 harmadik negyedéves adatok ugyanis azt mutatják, újra beindult a dárgulás ebben a piaci szegmensben, és már átlépte a 1,5 milliót a fajlagos budapesti átlagár.

A legdrágább városrész jelenleg az I. és XII. kerületeket magába foglaló Közép-Buda, itt már a 2,6 milliót is meghaladja az átlagos négyzetméterár. De a városrészek szerinti bontásból az is kiderült, hogy már nincs olyan terület a fővárosban, se Budán, se Pesten, ahol 1 milliós fajlagos ár alatt lehet új építésű lakást vásárolni. Mindössze 4 olyan fővárosi kerület van, ahol nem éri el még az egymilliót az átlagos négyzetméterár, de a XVII., XVIII., XXI., és XXIII. kerületekben is már a 7 számjegyet nyaldossa az árszínvonal.

Az árak tehát szinte mindenhol tovább emelkedtek, az viszont legutóbbi elemzésünkből kimaradt, mennyire széles is a dúsgazdagoknak szánt felhozatal Budapesten. Nos, a számok magukért beszélnek: 1 milliárd felett 7 db luxusingatlant kínálnak jelenleg Budapesten; az 500 millió feletti, de 1 milliárd forintot meg nem haladó lakások darabszáma pedig 46-ot számlál. De a kínálat 500 millió forint alatt nyílik ki igazán: mint az alábbi grafikánkon is látható, a 100 millió forintot meghaladó ingatlanok darabszáma a teljes fővárosi kínálat bő 30 százalékát teszi már ki.

Végezetül mutatjuk azt is, mi a "high end" most Budapesten. Nos, mindenképp érdekesség, hogy a legdrágább új építésű lakóingatlant továbbra is a VI. kerületi A47-ben kínálják megvételre, 1 545 345 000 forintért - úgy tűnik azonban nem nagy a tolongás a lakásért, mert legutóbb is ez volt a listavezető. Sőt, az A47 projektben még mindig vannnak eladó lakások szép számmal (11 db), de a legolcsóbb is közel 293 milliót kóstál. És akkor nézzük az egyes budapesti projektek top 5 legdrágább lakását!

  1. A47; VI. kerület: 336 négyzetméteren (terasszal együtt) 5 szoba, 1 545 345 000 forintos irányáron
  2. Hübner-udvar; VI. kerület: 265 négyzetméteren (terasszal együtt) 4 szoba, 1 353 743 471 forintos irányáron
  3. Hárshegy 34; II. kerület: 261 négyzetméteren (terasszal együtt) 4,5 szoba, 1 188 700 000 forintos irányáron
  4. N44; II. kerület: 296 négyzetméteren (terasszal együtt) 6 szoba, 1 056 991 375 forintos irányáron
  5. Törökvész Villa; II. kerület: 226 négyzetméteren (terasszal együtt) 5 szoba, 834 390 570 forintos irányáron
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem