Elevated view.

Hatalmas áremelés az IKEA-ban: lassan megfizethetetlenek lesznek a magyarok kedvenc bútorai

2023. szeptember 28. 19:02

Idén júliushoz képest is több, kedvelt bútordarab ára emelkedett az egekbe az IKEA-ban. Azonban szerencsére ezzel párhuzamosan soknak csökkent is az ára, hol jelentősen, hol inkább csak szimbolikusan. Az áremelés pedig koránt sem meglepő: még januárban jelentette be a cég, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is folytatódik az évközi áremelés, amihez a jelek szerint tartja magát az IKEA. Ezt pedig a vásárlók hónapról hónapra érezhetik a pénztárcájukon. A listán ugyanis szerepel olyan termék, ami az elmúlt két hónapban, azaz július óta 28 százalékkal drágult. Jó hír azonban, hogy a 21 vizsgált tétel közül 4-nek is csökkent az ára, miközben 5-nek változatlan maradt.

Még az év elején jelentette be az IKEA, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is várhatóan folytatódik a folyamatos áremelés, annak ellenére is, hogy tavaly is többször, többszámjegyű drágulás volt megfigyelhető a bútorárúháznál az orosz-ukrán háború és az inflációra hivatkozva. A korábbi katalógusok és a webshop aktuális árlistája alapján a legnépszerűbb bútorok között is találunk olyat, ami csak a legutóbbi, júliusi összesítésünk óta is 28 százalékkal drágult. Ráadásul a vizsgált 21 termék közül, ellentétben a júliusi adatokkal, mindössze 4 terméknek csökkent az ára. Bár öröm az ürömben, hogy ebből a 4 termékből egy 14 százalékkal lett olcsóbb.

Az eddigi összesítéseinkhez hasonlóan azonban most is jellemzően a drágább termékek árai emelkedtek meg jobban, bár természetesen akadnak kivételek. A BRIMNES ágykeret tárolóval és fejtámlával például 144 990 forintról 163 990 forintra drágult, ami 13 százalékos áremelkedést jelent mindössze 2 hónap leforgása alatt. Az INGATORP meghosszabbítható kerek asztal ára 139 990 forintról 159 990 forintra emelkedett, ugyanennek az asztalnak pedig a klasszikus, szögletes változata 129 990 forintba került még júliusban, miközben most már 149 990 forintot kell fizetnünk érte. Ezzel előbbi 14, míg utóbbi 15 százalékkal kerül többe most, mint korábban.

De 15 százalékkal drágult még az AGAM gyerekészék, illetve a klasszikus fehér BILLY könyvespolc is, ami immáron 22990 forintba kerül. Ezen kívül drágább lett még a KNOXHULT konyha is, aminek 11 százalékkal nőtt az ára, a BILLY üvegajtós szekrénye (13 százalékos áremelkedés) és a KALLAX polcos elem is (8 százalékkal kerül most többe), a RASKOG zsúrkocsi (11 százalék) és a BURVIK dohányzóasztal (7 százalék).

Azonban a fenti drágulások mind-mind még csak a jéghegy csúcsa: a LACK falipolc ára ugyanis 4290 forintról 5490 forintra emelkedett, ami első pillantásra talán nem sok, hiszen csak 1200 forintról beszélünk. Azonban ez barátok közt is 28 százalékos áremelést jelent, miközben azt is érdemes megnézni, hogy ugyanez a termék 2019-ben még mindössze 1490 forintba került. Azaz 4 év alatt 268 százalékkal növelték meg a termék árát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban szerencsére a korábbiakhoz hasonlóan most is akadnak olyan termékek, amiknek nemhogy nem nőtt, de egyenesen csökkent az áruk. Ilyen a HEMNES kanapéágy, ami júliusban 155 880 forintba került, mostanra viszont az ára 149 900 forintra csökkent. Azaz 4 százalékkal olcsóbb lett a termék. Hasonló a helyzet a háromszemélyes EKTORP kanapéval is, ami pár hónapja még 174 900 forintba került, míg most 169 900 forintot kell érte fizetnünk, ami 3 százalékos csökkenést jelent.

De a komódvásárlók is örülhetnek. A HEMNES nyolcfiókos szekrény ugyanis már csak 119 900 forintba kerül, a korábbi 129 900 forint helyett, azaz 8 százalékkal csökkent az ára. Érdekesség, hogy ez a termék tavaly novemberben is ennyibe került, majd márciusban már csak 99990 forintba, ahonnan újra felemelték nyáron az árát.

A legjobban pedig NISSAFORS zsúrkocsi ára csökkent. Ez ugyanis márciusban még 13990 forintba került, most pedig végre visszatérhettünk a tavaly augusztusi árához, és mindössze 11990 forintot kell érte fizetnünk. Ez pedig 14 százalékos árcsökkenést jelent összesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem