two big office buildings with glass facades and sun reflections in the windows

Sűrű éve volt az Erstének: elárulták hogy vészelték át a válságot

2023. március 8. 10:41

Az Ersténél 2022-ben sem lassult a hitelezés növekedése. A pénzintézetnél az új finanszírozás volumene 41 százalékos növekedést produkált, az ügyfélhitelek és kötvények állománya pedig 21 százalékkal bővült az előző évhez képest. A tavaly két akvizíciót is lezáró pénzintézet működési bevételei így nagyon pozitív képet mutattak, de a pozitív eredményeket beárnyalta a működési bevételek növekedése. A bővülés azonban bőven túlkompenzálta a rendkívüli externáliák hatását is - derült ki az Erste-csoport szerda délelőtti sajtótájékoztatóján ismertett friss pénzügyi jelentésből.

Működési szinten növekedtünk, viszont az eredményünk  az előző évhez képest csökkent.  Viszont mivel a bevételek nagyobb mértékben nőttek. Az adózás utáni eredmény 9,7 százalékkal maradt el a tavalyi évhez képest. A nettó kamatmarzsunk nőtt, viszont ebből kellett kifizetnünk a már jól ismert externáliákat- ismertette Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója.

A pénzintézet működési bevételei 2022-ben a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint készített kimutatás alapján 25,2 százalékkal haladták meg a 2021-es adatot, a hat évvel korábbival összevetve pedig duplájára nőttek. A nettó kamatbevételek 66,8 százalékkal gyarapodtak, ezt részben az magyarázza, hogy a kereskedési bevételek egy részét itt számolta el a bank, így a kereskedési és konverziósó bevételi sor 20,8 milliárddal csökkent. A díj- és jutalékbevételek 17,1 százalékos emelkedése mögött elsősorban az aktív ügyfélállomány nagyobb tranzakciós aktivitása és a befektetési üzletág teljesítménye állt - magyarázta a a vezérigazgató

Az egyéb működési eredmény viszont 32,5 milliárd forinttal csökkent az előző évhez képest, elsősorban az egyszeri adó- és szabályozási terhek miatt  (extraprofit adó, kamatstop, tranzakciós illeték emelése, OBA-befizetés) Az adózás utáni nyereség 53,5 milliárd forint lett, míg 2021-et még 59,2 milliárd forint nyereséggel zárta a bank - árulta el Jelasity Radován.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 december végén 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új finanszírozás volumene 41 százalékkal nőtt az előző éves teljesítményhez képest .Az NPL-ráta 2,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 3,6 százalékkal. A teljes lakossági hitelállomány két százalékos növekedést produkált egy év alatt, az új kihelyezések értéke viszont 5,8 elmaradt az egy évvel korábbitól, ennek hátterében a lakáspiac bővülésének a második negyedévtől látható megtorpanása áll. Az új lakáskölcsönök folyósítása öt százalékkal maradt el a 2021-es eredménytől. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében hat százalékkal csökkent. A személyi kölcsönök esetében 1,7 százalékkal, a babaváró iránt három százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest - ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarországi Erste-csoport által kezelt - befektetési és betéti - lakossági ügyfélvagyon  2022-ben 11 százalékkal 4704 milliárd forintra nőtt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 63 százalékra emelkedett december végére az egy évvel korábbi 58 százalékról. Az Erste befektetési alapok piaci részesedése 3,3 százalékpontot nőtt, ezzel meghaladva a 20 százalékot, mely stabil második helyet jelent a piacon. A tavaly beolvasztott Random Capital forgalma a Budapesti Értéktőzsdén 2022-ben meghaladta a 478 milliárd forintot, míg az Erste forgalma elérte a 1800 milliárd forintot. A Random Capital részesedése 2022-ben a BÉT forgalmából 6,2 százalék volt, a pénzintézet részesedése az azonnali piacon 23,9 százalék – ismertette Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, az idén februárban megalakult Vállalati és Pénzügyi Piacok (Corporates and Markets) üzletág vezetője.

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 45 százalékkal nőtt egy év alatt, és december végén meghaladta az 1230 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 31 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 24 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 86 százalékkal gyarapodott 2021 végéhez képest. Az egy évvel korábbi visszafogottabb kereslethez viszonyítva 2022-ben nagyot nőtt az új kihelyezés, az új kötvények és hitelek volumene 116 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tette hozzá Cselovszki Róbert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem