13 °C Budapest
Abandoned worn house in a village. country hungary town ruined

Sokkoló mennyit keresnek a dolgozók ebben a megyében: vajon mi várható 2023-ban?

2023. január 4. 08:22

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait felhasználva a HelloVidék most annak járt utána, hogy hogyan alakultak a Békés megye munkaerőpiaca, a lakásvásárlási kedv és a turizmus többek között.

Békés megye közigazgatási egység Magyarország délkeleti részén: északról Hajdú-Bihar megye, északnyugatról Jász-Nagykun-Szolnok, nyugatról Csongrád-Csanád megye, míg délről Románia határolja. Székhelye Békéscsaba, míg lakossága összesen 326500 fő, amiből látható, hogy folyamatosan csökken a megye népessége. Az élve születések aránya ugyanis itt esett vissza a legnagyobb értékben, így csak a természetes fogyás 1695 fővel csökkentette a megye népességét. 2022 II. negyedévében Békés megyében a 15–64 éves népesség 75,2%-a, 150 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé, számuk 3,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az aktivitási arány 1,6 százalékponttal elmaradt az országos átlagtól.

A foglalkoztatottak száma 2022. második negyedévében az országos tendenciával ellentétben 2 százalékot csökkent, azonban a munkanélküliség aránya 21 százalékkal mérséklődött az egy évvel ezelőttihez képest. A teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó átlagkereste a tavalyi év első negyedében 20 százalékkal haladta meg a 2021-es adatokat, viszont még mindig jócskán elmarad az országos átlagtól: a bruttó átlagkereset 375 ezer forint, míg az országos 505 ezer forint.

Mindezek mellett sokkoló, hogy 2022. júniusában a megyében 11 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kevésbé, 11%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amivel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia. A pályakezdő álláskeresők száma (821 fő) 24%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7,3%-ot tett ki.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm