8 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

A háború és a különadó is szíven ütötte az OTP-t: ennyit bukott rajtuk Csányi Sándor bankja

2022. augusztus 11. 09:59

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forintnyi konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el 2022 második negyedévében a korrekciós tételek hatása nélkül - ismertette csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Az OTP ettől függetlenül nem zárta a legjobb negyedévet. A nemzetközi csoport teljesítményét a háborús helyzet, a magyarországi core OTP-ét pedig az állam által a bankokra rótt extra terhek befolyásolták negatív irányba

A Bankcsoport első féléves adózás utáni eredménye 42,7 milliárd forint volt. A második negyedévben a negatív korrekciós tételek nagysága meghaladta a 86 milliárd forintot, ezzel az első félévben összesen 208 milliárd forint összegben jelentkeztek korrekciós tételek (adózás után), döntően az orosz kitettségekkel és Magyarországon a kormány intézkedéseivel összefüggésben - kezdte az eredmények ismertetését Bencsik László, az OTP Csoport vezérigazgató helyettese.

A második negyedévben a két legjelentősebb tétel az extraprofit adó (68 milliárd forint adózás után, 74,6 milliárd adó nélkül), valamint a változó kamatozású jelzáloghiteleknél alkalmazott kamatstop hatályának meghosszabbítása miatti negatív eredményhatás (10 milliárd forint adózás után) volt.ot

A hathavi korrigált adózás utáni eredmény 251 milliárd forint volt, nagyságát döntöően a teljes kockázati költségek 105 milliárd forintos volumene alakította. Ezen elül az orosz és ukrán leánybankoknál 44, illetve 71 milliárd forintnyi kockázati költség került megképzésre. Az első félévben a hitelkockázati költségráta 0,86% volt. Az első féléves korrigált jövedelmezőségi mutató 17%-ot ért el (a második negyedéves eredmény 21,7%), míg a kiadás/bevétel mutató 47,3%-ra mérséklődött - ismertette Bencsik László.

A második negyedéves korrigált adózás utáni eredmény 162 milliárd forint volt, a működési eredmény az előző negyedévhez képest 9 százalékkal nőtt, a negyedéves konszolidált nettó kamatmarzs pedig 14 bázisponttal javult (3,57%). Az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány a második negyedévben 3%-kal bővült, ezzel a folyó éves növekedés már 6 százalékos (+997 milliárd forint), az orosz és ukrán állományok nélkül pedig 8% volt. Főként a magyar, a román, a bolgár, a szerb, a szlovén és a horvát állományi dinamika volt erős, az ukrán és orosz volumenek viszont negyedéves összevetésben is csökkentek. A konszolidált hitelportfólió minősége stabil maradt, a Stage 3 hitelek aránya marginálisan 5,3-ra nőtt negyedéves szinten, saját fedezettsége 65,4%-ra emelkedett - ismertette a vezérigazgató helyettes.

Sokat bukott az OTP a kamatstopon

Az OTP Core korrigált adózás utáni eredménye a második negyedévben 75 milliárd forint volt. Ez 20%-os visszaesés az előző negyedévhez képest. A dinamikusan javuló nettó kamateredmény és díj- és jutalék eredmény ellenére a második negyedéves működési eredmény negyedéves szinten 9 százalékkal visszaesett, a negyedéves nettó kamatmarzs 8 bázisponttal emelkedett. Az alacsonyabb negyedéves működési eredmény mögött a negyedéves összevetésben stagnáló bevételek, illetve a működési költségek 11%-os növekedése állt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A  második negyedévben elsősorban a vállalati hiteldinamika volt a növekedés motorja. A fogyasztási hiteleknél az első negyedévben tapasztalt 2%-os (q/q) visszaesést a második negyedévben 5%-os növekedés követte. A lakáshitelek tekintetében a Zöld Otthon Program kedvezményes konstrukciója továbbra is népszerű, a piaci kondíciójú jelzáloghitel kereslete azonban éves szinten a felére csökkent - árulta el Bencsik László.

Az orosz és ukrán operációk nélkül az OTP Csoport teljesítményét illetően a menedzsment 2022-es várakozásai szerint az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedéwe az első hat hónapban látott 8%-os növekedést követően meghaladhatja a 10%-ot, a nettó kamatmarzs stabilizálódhat, a működési költséghatékonyság pedig a 2021-eshez lehet. Míg 2021-ben ez 51,1 százalékos volt, addig idén éves szinten 48 százalék körülre várják. A hitelkockázati költség ráta, valamint a korrigált jövedelmezőségi mutató szintén a 2021-es szint közelében lehet - ismertette a vezérigazgató helyettes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem