7 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

A háború és a különadó is szíven ütötte az OTP-t: ennyit bukott rajtuk Csányi Sándor bankja

2022. augusztus 11. 09:59

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forintnyi konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el 2022 második negyedévében a korrekciós tételek hatása nélkül - ismertette csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Az OTP ettől függetlenül nem zárta a legjobb negyedévet. A nemzetközi csoport teljesítményét a háborús helyzet, a magyarországi core OTP-ét pedig az állam által a bankokra rótt extra terhek befolyásolták negatív irányba

A Bankcsoport első féléves adózás utáni eredménye 42,7 milliárd forint volt. A második negyedévben a negatív korrekciós tételek nagysága meghaladta a 86 milliárd forintot, ezzel az első félévben összesen 208 milliárd forint összegben jelentkeztek korrekciós tételek (adózás után), döntően az orosz kitettségekkel és Magyarországon a kormány intézkedéseivel összefüggésben - kezdte az eredmények ismertetését Bencsik László, az OTP Csoport vezérigazgató helyettese.

A második negyedévben a két legjelentősebb tétel az extraprofit adó (68 milliárd forint adózás után, 74,6 milliárd adó nélkül), valamint a változó kamatozású jelzáloghiteleknél alkalmazott kamatstop hatályának meghosszabbítása miatti negatív eredményhatás (10 milliárd forint adózás után) volt.ot

A hathavi korrigált adózás utáni eredmény 251 milliárd forint volt, nagyságát döntöően a teljes kockázati költségek 105 milliárd forintos volumene alakította. Ezen elül az orosz és ukrán leánybankoknál 44, illetve 71 milliárd forintnyi kockázati költség került megképzésre. Az első félévben a hitelkockázati költségráta 0,86% volt. Az első féléves korrigált jövedelmezőségi mutató 17%-ot ért el (a második negyedéves eredmény 21,7%), míg a kiadás/bevétel mutató 47,3%-ra mérséklődött - ismertette Bencsik László.

A második negyedéves korrigált adózás utáni eredmény 162 milliárd forint volt, a működési eredmény az előző negyedévhez képest 9 százalékkal nőtt, a negyedéves konszolidált nettó kamatmarzs pedig 14 bázisponttal javult (3,57%). Az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány a második negyedévben 3%-kal bővült, ezzel a folyó éves növekedés már 6 százalékos (+997 milliárd forint), az orosz és ukrán állományok nélkül pedig 8% volt. Főként a magyar, a román, a bolgár, a szerb, a szlovén és a horvát állományi dinamika volt erős, az ukrán és orosz volumenek viszont negyedéves összevetésben is csökkentek. A konszolidált hitelportfólió minősége stabil maradt, a Stage 3 hitelek aránya marginálisan 5,3-ra nőtt negyedéves szinten, saját fedezettsége 65,4%-ra emelkedett - ismertette a vezérigazgató helyettes.

Sokat bukott az OTP a kamatstopon

Az OTP Core korrigált adózás utáni eredménye a második negyedévben 75 milliárd forint volt. Ez 20%-os visszaesés az előző negyedévhez képest. A dinamikusan javuló nettó kamateredmény és díj- és jutalék eredmény ellenére a második negyedéves működési eredmény negyedéves szinten 9 százalékkal visszaesett, a negyedéves nettó kamatmarzs 8 bázisponttal emelkedett. Az alacsonyabb negyedéves működési eredmény mögött a negyedéves összevetésben stagnáló bevételek, illetve a működési költségek 11%-os növekedése állt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A  második negyedévben elsősorban a vállalati hiteldinamika volt a növekedés motorja. A fogyasztási hiteleknél az első negyedévben tapasztalt 2%-os (q/q) visszaesést a második negyedévben 5%-os növekedés követte. A lakáshitelek tekintetében a Zöld Otthon Program kedvezményes konstrukciója továbbra is népszerű, a piaci kondíciójú jelzáloghitel kereslete azonban éves szinten a felére csökkent - árulta el Bencsik László.

Az orosz és ukrán operációk nélkül az OTP Csoport teljesítményét illetően a menedzsment 2022-es várakozásai szerint az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedéwe az első hat hónapban látott 8%-os növekedést követően meghaladhatja a 10%-ot, a nettó kamatmarzs stabilizálódhat, a működési költséghatékonyság pedig a 2021-eshez lehet. Míg 2021-ben ez 51,1 százalékos volt, addig idén éves szinten 48 százalék körülre várják. A hitelkockázati költség ráta, valamint a korrigált jövedelmezőségi mutató szintén a 2021-es szint közelében lehet - ismertette a vezérigazgató helyettes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem