21 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

A háború és a különadó is szíven ütötte az OTP-t: ennyit bukott rajtuk Csányi Sándor bankja

2022. augusztus 11. 09:59

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forintnyi konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el 2022 második negyedévében a korrekciós tételek hatása nélkül - ismertette csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Az OTP ettől függetlenül nem zárta a legjobb negyedévet. A nemzetközi csoport teljesítményét a háborús helyzet, a magyarországi core OTP-ét pedig az állam által a bankokra rótt extra terhek befolyásolták negatív irányba

A Bankcsoport első féléves adózás utáni eredménye 42,7 milliárd forint volt. A második negyedévben a negatív korrekciós tételek nagysága meghaladta a 86 milliárd forintot, ezzel az első félévben összesen 208 milliárd forint összegben jelentkeztek korrekciós tételek (adózás után), döntően az orosz kitettségekkel és Magyarországon a kormány intézkedéseivel összefüggésben - kezdte az eredmények ismertetését Bencsik László, az OTP Csoport vezérigazgató helyettese.

A második negyedévben a két legjelentősebb tétel az extraprofit adó (68 milliárd forint adózás után, 74,6 milliárd adó nélkül), valamint a változó kamatozású jelzáloghiteleknél alkalmazott kamatstop hatályának meghosszabbítása miatti negatív eredményhatás (10 milliárd forint adózás után) volt.ot

A hathavi korrigált adózás utáni eredmény 251 milliárd forint volt, nagyságát döntöően a teljes kockázati költségek 105 milliárd forintos volumene alakította. Ezen elül az orosz és ukrán leánybankoknál 44, illetve 71 milliárd forintnyi kockázati költség került megképzésre. Az első félévben a hitelkockázati költségráta 0,86% volt. Az első féléves korrigált jövedelmezőségi mutató 17%-ot ért el (a második negyedéves eredmény 21,7%), míg a kiadás/bevétel mutató 47,3%-ra mérséklődött - ismertette Bencsik László.

A második negyedéves korrigált adózás utáni eredmény 162 milliárd forint volt, a működési eredmény az előző negyedévhez képest 9 százalékkal nőtt, a negyedéves konszolidált nettó kamatmarzs pedig 14 bázisponttal javult (3,57%). Az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány a második negyedévben 3%-kal bővült, ezzel a folyó éves növekedés már 6 százalékos (+997 milliárd forint), az orosz és ukrán állományok nélkül pedig 8% volt. Főként a magyar, a román, a bolgár, a szerb, a szlovén és a horvát állományi dinamika volt erős, az ukrán és orosz volumenek viszont negyedéves összevetésben is csökkentek. A konszolidált hitelportfólió minősége stabil maradt, a Stage 3 hitelek aránya marginálisan 5,3-ra nőtt negyedéves szinten, saját fedezettsége 65,4%-ra emelkedett - ismertette a vezérigazgató helyettes.

Sokat bukott az OTP a kamatstopon

Az OTP Core korrigált adózás utáni eredménye a második negyedévben 75 milliárd forint volt. Ez 20%-os visszaesés az előző negyedévhez képest. A dinamikusan javuló nettó kamateredmény és díj- és jutalék eredmény ellenére a második negyedéves működési eredmény negyedéves szinten 9 százalékkal visszaesett, a negyedéves nettó kamatmarzs 8 bázisponttal emelkedett. Az alacsonyabb negyedéves működési eredmény mögött a negyedéves összevetésben stagnáló bevételek, illetve a működési költségek 11%-os növekedése állt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A  második negyedévben elsősorban a vállalati hiteldinamika volt a növekedés motorja. A fogyasztási hiteleknél az első negyedévben tapasztalt 2%-os (q/q) visszaesést a második negyedévben 5%-os növekedés követte. A lakáshitelek tekintetében a Zöld Otthon Program kedvezményes konstrukciója továbbra is népszerű, a piaci kondíciójú jelzáloghitel kereslete azonban éves szinten a felére csökkent - árulta el Bencsik László.

Az orosz és ukrán operációk nélkül az OTP Csoport teljesítményét illetően a menedzsment 2022-es várakozásai szerint az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedéwe az első hat hónapban látott 8%-os növekedést követően meghaladhatja a 10%-ot, a nettó kamatmarzs stabilizálódhat, a működési költséghatékonyság pedig a 2021-eshez lehet. Míg 2021-ben ez 51,1 százalékos volt, addig idén éves szinten 48 százalék körülre várják. A hitelkockázati költség ráta, valamint a korrigált jövedelmezőségi mutató szintén a 2021-es szint közelében lehet - ismertette a vezérigazgató helyettes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 09:56
Harry herceg pert indít az Associated Newspapers, a Daily Mail, a The Mail on Sunday és a MailOnline...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?