21 °C Budapest
Bundle of real money in hand on a black background

Borúlátó bejelentést tett az MNB alelnöke: jövő nyárig velünk maradhat a drágulás

2022. július 26. 15:15

Kedd délután három órától online háttérbeszélgetésen ismertette a mai kamatemelés hátterét Virág Barnabás. Mint ismert, a  Monetáris Tanács 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte az alapkamatot, a döntés mögött pedig az MNB alelnökének közlése szerint a továbbra is fokozódó infláció áll. Virág Barnabás ezután arról beszélt, hogy az infláció tovább tarthat és magasabb szinten is tetőzhet.

Előzetesen az elemzők többsége 50 bázispontos kamatemelésre számított, az MNB testülete keddi ülésén mégis 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte kedden az alapkamatot a Monetáris Tanács.

Ezzel párhuzamosan pedig a kamatfolyosó két szélét is feljebb tolták. Így most az egynapos betét kamata 10,25 százalékra, az egynapos hitelé pedig 13,25 százalékra emelkedik. A mostaninál 2008 decembere óta nem volt magasabb alapkamat. A bejelentés után Virág Barnabás tartott sajtótájékoztatót. 

Minden döntésünk mögött a legfontosabb horgony az infláció alakulása, júniusban tovább fokozódott az áremelkedés, a havi átárazások mértéke változatlanul a korábbi évekre jellemző szint többszöröse volt. 

- ismertette a tájékoztató elején Virág Barnabás, aki szerint a rezsicsökkentésben végrehajtott változtatások miatt augusztustól még egy éven át emelkedni fog az infláció, ami a korábbi várakozások szerint az év vége felé tetőzhet, de magasabb szinten - emeli ki Virág.

A jegybank alelnöke ezután azt is ismertette, hogy bár míg a második negyedévben is erőteljes lehetett a GDP-növekedés, június második felében itt is megjelentek a lassulás jelei. Az inflációs várakozásokra visszatérve Virág ezután arról beszélt, hogy a jegybank számításai szerint az infláció júliusban is tovább emelkedett, 13-14 százalék körül lehetett. A rezsicsökkentés változásai a számításaik szerint 3 százalékponttal emeli majd az inflációt augusztustól. A legnagyobb drágulást továbbra is az élelmiszerek mutatják, ezt követik az iparcikkek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- folytatta a kilátások ismertetését az alelnök. A kamatemelési ciklus határozott folytatása szükséges, a monetáris politika elsődleges feladata pedig továbbra is az inflációs cél és a tovagyűrűző hatásokkal kapcsolatos fellépés. Az MNB ezért mindaddig folytatja a kamatemelést, amíg nem körvonalazódik az infláció fordulata," jelenlegi meglátásunk szerint ez ősszel következhet be"- tette hozzá ezzel kapcsolatban Virág.

Rendkívüli hatások érik a gazdaságokat, zajlik a háború, miközben folyamatosak a kamatemelések és egyre erősebbek a recessziós félelmek - válaszolta Virág Barnabás arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, elégedett-e a jegybank az infláció kezelésére tett törekvések eddigi eredményeivel. Az MNB alelnökének szavai szerint jelenleg nincs még itt az ideje annak, hogy elégedettek legyenek.

Az augusztusi inflációs adattól magasabb pályával számolhatunk, az infláció csúcsára vonatkozó várakozásunkat egyelőre nem indokolt módosítani, továbbra is azt gondoljuk, hogy ez valamikor az őszi hónapokban bekövetkezik - folytatta Virág Barnabás. A gazdaság lassulásának mértékével kapcsolatban "jó megállót" jelenthet a szeptemberi inflációs jelentés, vagyis a jegybank akkor értékelheti a recessziós várakozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem