Bundle of real money in hand on a black background

Borúlátó bejelentést tett az MNB alelnöke: jövő nyárig velünk maradhat a drágulás

2022. július 26. 15:15

Kedd délután három órától online háttérbeszélgetésen ismertette a mai kamatemelés hátterét Virág Barnabás. Mint ismert, a  Monetáris Tanács 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte az alapkamatot, a döntés mögött pedig az MNB alelnökének közlése szerint a továbbra is fokozódó infláció áll. Virág Barnabás ezután arról beszélt, hogy az infláció tovább tarthat és magasabb szinten is tetőzhet.

Előzetesen az elemzők többsége 50 bázispontos kamatemelésre számított, az MNB testülete keddi ülésén mégis 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte kedden az alapkamatot a Monetáris Tanács.

Ezzel párhuzamosan pedig a kamatfolyosó két szélét is feljebb tolták. Így most az egynapos betét kamata 10,25 százalékra, az egynapos hitelé pedig 13,25 százalékra emelkedik. A mostaninál 2008 decembere óta nem volt magasabb alapkamat. A bejelentés után Virág Barnabás tartott sajtótájékoztatót. 

Minden döntésünk mögött a legfontosabb horgony az infláció alakulása, júniusban tovább fokozódott az áremelkedés, a havi átárazások mértéke változatlanul a korábbi évekre jellemző szint többszöröse volt. 

- ismertette a tájékoztató elején Virág Barnabás, aki szerint a rezsicsökkentésben végrehajtott változtatások miatt augusztustól még egy éven át emelkedni fog az infláció, ami a korábbi várakozások szerint az év vége felé tetőzhet, de magasabb szinten - emeli ki Virág.

A jegybank alelnöke ezután azt is ismertette, hogy bár míg a második negyedévben is erőteljes lehetett a GDP-növekedés, június második felében itt is megjelentek a lassulás jelei. Az inflációs várakozásokra visszatérve Virág ezután arról beszélt, hogy a jegybank számításai szerint az infláció júliusban is tovább emelkedett, 13-14 százalék körül lehetett. A rezsicsökkentés változásai a számításaik szerint 3 százalékponttal emeli majd az inflációt augusztustól. A legnagyobb drágulást továbbra is az élelmiszerek mutatják, ezt követik az iparcikkek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- folytatta a kilátások ismertetését az alelnök. A kamatemelési ciklus határozott folytatása szükséges, a monetáris politika elsődleges feladata pedig továbbra is az inflációs cél és a tovagyűrűző hatásokkal kapcsolatos fellépés. Az MNB ezért mindaddig folytatja a kamatemelést, amíg nem körvonalazódik az infláció fordulata," jelenlegi meglátásunk szerint ez ősszel következhet be"- tette hozzá ezzel kapcsolatban Virág.

Rendkívüli hatások érik a gazdaságokat, zajlik a háború, miközben folyamatosak a kamatemelések és egyre erősebbek a recessziós félelmek - válaszolta Virág Barnabás arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, elégedett-e a jegybank az infláció kezelésére tett törekvések eddigi eredményeivel. Az MNB alelnökének szavai szerint jelenleg nincs még itt az ideje annak, hogy elégedettek legyenek.

Az augusztusi inflációs adattól magasabb pályával számolhatunk, az infláció csúcsára vonatkozó várakozásunkat egyelőre nem indokolt módosítani, továbbra is azt gondoljuk, hogy ez valamikor az őszi hónapokban bekövetkezik - folytatta Virág Barnabás. A gazdaság lassulásának mértékével kapcsolatban "jó megállót" jelenthet a szeptemberi inflációs jelentés, vagyis a jegybank akkor értékelheti a recessziós várakozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 15:25
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója az RTL Csoport tulajdonosánál, a Bertelsmannál...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?