7 °C Budapest
Businessman checking stock market data

Magánszemélyt bírságolt meg az MNB: milliókat fizethet ezért a húzásért

2022. június 13. 11:01

Az MNB 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A természetes személy bennfentes információ – a Delta Systems Kft. EST MEDIA Nyrt. általi megvásárlása – ismeretében EST MEDIA részvényeket vásárolt, éppen a Delta-tranzakció bejelentése előtt egy nappal, a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása során vizsgálta, hogy egy természetes személy tőzsdén kívüli (OTC) vételi ügylete kapcsán sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései.

A jegybank megállapította, hogy a magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében tőkepiaci megbízása révén 10 millió darab EST MEDIA részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól. A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély ugyanakkor a vételi tranzakció idején konkrét információval rendelkezett arról, hogy az EST MEDIA Nyrt. megvásárolja a Delta Systems Kft.-t. Az utóbbi tranzakcióról szóló bejelentést azután az EST MEDIA Nyrt. egy nappal később, 2019. július 30-án hozta nyilvánosságra.

Közzétételét megelőzően ez az információ árfolyam befolyásolására alkalmasnak, lényegesnek minősült, és az EST MEDIA részvényre, illetve – közvetetten – annak kibocsátójára, az EST MEDIA Nyrt.-re (mai nevén a Delta Technologies Nyrt.-re) vonatkozott. A magánszemély e többletinformáció révén úgy jutott hozzá az EST MEDIA részvényekhez – azok valós értékéhez képest töredékáron –, hogy az egyúttal a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta.

Mindezek nyomán az MNB határozatában megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését és 58 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos, zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély tőkepiaci ismeretekkel rendelkező személyként sértette meg a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályokat. A piacfelügyeleti eljárás során felmerült bűncselekmény gyanúja miatt a jegybank feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Mint emlékezetes, az MNB 2022. február 16-án közzétett határozatában 64 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. E magánszemély – aki a jegybank mostani határozata kapcsán érintett tranzakciónál az EST MEDIA részvényeket eladó gazdasági társasággal állt kapcsolatban – bennfentes információ felhasználásával EST MEDIA részvényeket értékesített tőzsdén kívül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bennfentes információnak számít minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, s a MAR tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött, bennfentes kereskedelemnek minősülő ügyleteket. Ennek megállapításához csak az szükséges, hogy a bennfentes információval rendelkező személy azokat felhasználva ügyletet kössön. Sem az árfolyam elmozdulásának várható iránya, sem pedig az nem képezi tehát a tényállás részét, hogy egy befektető a konkrét információt a saját szubjektív és egyedi helyzetében, a saját rövid és hosszú távú befektetési céljai közé pontosan milyen (irányú) tőkepiaci ügyletek megkötésével látja beilleszthetőnek.

KIEGÉSZÍTÉS A KIBOCSÁTÓ KÉRÉSÉRE!

"A mai napon az MNB által bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt kirótt bírság kapcsán a Delta Technologies Nyrt. (korábban Est Media Nyrt) tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a Delta Technologies Nyrt. jelenlegi vezető tisztégviselőit, dolgozóit nem érinti. A Delta Technologies Nyrt.  az EU-s és a hazai tőkepiaci előírásoknak, valamint a Tőzsde előírásainak megfelelően a jogszabályok betartásával végzi tevékenységét."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem