13 °C Budapest
Budapest, 2022. május 6.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án.MTI/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: a háború 2023-ig húzódhat, mely bizonytalan, szorongással teli év lesz

2022. június 10. 07:58

A háborúnak az egyik és legfontosabb következménye az infláció - mondta el Orbán Viktor, a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. A miniszterelnök öt hét után először adott interjút a rádióban. Elmondta, hogy marad a kettős benzinár rendszer a brüsszeli bírálatok ellenére, és azt is kifejtette, hogy a rezsicsökkentés a családokat és 100 ezer kisvállalkozót tud megvédeni az energiaárak elszállásától.

A műsor elején Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jelenleg tapasztalható infláció másfajta, mint amit békeidőben lehet tapasztalni. A költségvetés kapcsán elmondta, hogy egy háborús inflációt kezelni képes büdzsét fogadott el a parlament, mellyel kezelhető a kialakult válság.

Ennek a háborúnak az egyik legfontosabb következménye (...) az infláció, ez gyötri Európát, Amerikát, ez egy háborús infláció

- mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a rádióban arról is beszélt, hogy szombaton jelenik meg az a rendelet, amely a rezsicsökkentés új szabályait tartalmazza. Így nemcsak a családokat, hanem „közel 100 ezer kicsi céget" is meg tud védeni az energiaáraktól a rezsicsökkentés.

A békét kell finanszíroznunk és nem a háborút

- emelte ki a miniszterelnök, ugyanakkor az interjú során elmondta: "Nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 23-as év is bizonytalan lesz és szorongásokkal teli. A világot gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei."

Gázembargó, bezinárstop, különadó

Orbán Viktor a gázembargó kapcsán kifejtette, hogy nemcsak arról van szó, hogy Magyarországnak van-e más ellátási alternatívája, vagy sem, mint az olaj esetében volt. A miniszterelnök szerint a tét, hogy "itt egész Európát tesszük tönkre".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Arról is beszélt az interjú során, hogy ha nem lenne a benzinár-sapka, akkor 700-900 forint között lenne a benzin literje - annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság magyarázatot kért arra, miért alkalmaznak kettős benzinárat a magyar kutak külföldiekkel és magyarokkal szemben, és a benzinárstop felfüggesztését kérték. Orbán Viktor szerint "van logika abban, amit mondanak", viszont ez nem ennyire fekete-fehér. Szerinte békeidőben valóban nem lehetne különbséget tenni állampolgári alapon, de most viszont háború van, a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel meg.

Orbán Viktor multikat terhelendő különadó fogyasztókra történő áthárítása kapcsán annyit mondott, hogy a cégek is tisztában vannak azzal, hogy nem lehet áthárítani ezt a vásárlókra. Nem is fogják áthárítani "néhány kis stiklitől eltekintve" - mondta a kormányfő.

Címlapkép: MTI/Fischer Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?