10 °C Budapest
Concerned Young Woman Checking Bills In Kitchen After Grocery Shopping, Millennial Female Sitting At Table In Kitchen, Frustrated About Expensive Vegetables And Fruits, Closeup Shot, Selective Focus

Áprilisban is tovább dübörgött az infláció: hazánkban még mindig átlag feletti a drágulás üteme

2022. június 3. 12:02

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országok a fogyasztói árai éves szinten átlagosan 9,2 százalékkal emelkedtek áprilisban az egy hónappal korábbi 8,8 százalék után. Tavaly áprilisban 3,3 százalék volt az infláció. 

Idén áprilisban kilenc OECD-országban kétszámjegyű inflációt regisztráltak, a legmagasabb növekedési ráta Törökországban és Észtországban volt. Öt országban ugyanakkor - köztük Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban - lassult az infláció.

Az energiahordozók árának növekedése az OECD-országokban áprilisban 32,5 százalékra lassult a márciusi 33,7 százalékról, miközben az élelmiszerek drágulása 10 százalékról 11,5 százalékra, a szolgáltatásoké pedig 3,9 százalékról 4,4 százalékra gyorsult.

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció 6,3 százalék volt áprilisban a márciusi 5,9 százalék után. A G7-országok közül Kanadában 6,7 százalékról 6,8 százalékra gyorsult az infláció, Franciaországban 4,5 százalékról 4,8 százalékra, Németországban 7,3 százalékról 7,4 százalékra, Japánban 1,2 százalékról 2,5 százalékra, Nagy-Britanniában pedig 6,2 százalékról 7,8 százalékra emelkedett a mutató. Olaszországban a fogyasztói árak növekedési üteme 6,5 százalékról 6 százalékra, míg az Egyesült Államokban 8,5 százalékról 8,3 százalékra lassult.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) nem változott márciushoz képest, 7,4 százalékon maradt áprilisban, ugyanakkor az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése 3 százalékról 3,5 százalékra gyorsult. A G20-országok inflációja áprilisban 8,5 százalékra nőtt a márciusi 7,9 százalékról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az élelmiszerek ára 15,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a margariné 38,0, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5, a sajté 28,9, a tojásé 26,7, a tejtermékeké 22,5, a péksüteményeké 20,0 százalékkal emelkedett. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter viszont az egész évre ennél is magasabb, kétszámjegyű inflációt vár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17