6 °C Budapest
forints

Több kockázat is fenyegeti a gazdaságot, de egyelőre nincs nagy baj: megszólalt az MNB

2022. május 25. 17:31

A háború ellenére továbbra is erős a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége mind a tőke, mind a likviditás szempontjából – állapította meg az MNB friss Pénzügyi stabilitási jelentése. A lakáspiac túlértékeltsége azonban növekvő aggodalomra ad okot, ez ellen a jegybank a banki tőkekövetelmények szigorításával is felléphet a közeljövőben.

A jegybank a CSOK mellé felvehető 3 százalékos hitel újragondolását is felvetette, a kamatstop esetében pedig célzott meghosszabbítást javasol: jó megközelítés lenne a jegybank szerint, ha a nyugdíjas és/vagy gyermeket nevelő mintegy 180 ezer adós számára tenné lehetővé a maradást a kormány a jelenleg érintett 330 ezerből. A kamatstop megszüntetése az érintett adósok mintegy egynegyedénél okozna legalább 15%-os, egyúttal legalább 15 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést. A lakossági betéti kamatoknál még mindig nem lát elégséges kamatemelkedést az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank online sajtótájékoztatóján a jelentés készítését vezető Dancsik Bálint elmondta, hogy a járvány után az orosz-ukrán háború jelent új rövid távú kockázatokat a magyar bankszektor számára, ez rajzolta át a makrogazdasági kilátásokat is: elmélyültek a stagflációs kockázatok, élesen emelkedik a kamatkörnyezet, ami a banki portfólióminőség romlásával is fenyeget.

Rövid távon felerősödött a szabályozói kockázat is, a várható intézkedések közül talán a kamatstop jövője a legfontosabb, hosszabb távon pedig a zöld átállás kihívásai, a versenyképesség szintje, a hatékonyság és a digitalizáció továbbra is fontos téma

- tette hozzá. 2022-re az IMF 3,6%-os növekedést vár, ez 0,8 százalékpontos csökkenés a januárihoz képest, a növekedés visszaesése az európai gazdaságot és különösen a feltörekvő Európát nagyobb mértékben érinti.  Az energiahordozók és nyersanyagok áremelkedése miatt már a vezető jegybankok is a monetáris szigorítás útjára léptek, az EKB egyelőre a nem konvencionális eszköztár leépítését kezdte el.
A bankrendszer a historikus tapasztalatok alapján a magasabb kamatkörnyezetben magasabb profitabilitással működik, de az emelkedő kamatkörnyezetben nő a nem teljesítés valószínűsége a hiteleknél, az értékpapír-állomány átértékelődése pedig egyszeri azonnali veszteséget jelent a szektor számára. A finanszírozási szerkezet is változik, a betétállomány átárazódik.  

Hogy állja a sarat a magyar bankszektor?

A szektor likviditása rendkívül magas, a jegybank által a koronavírus-járvány miatt biztosított 11 ezer forintos likviditástöbblet hozzájárult a bankrendszer likviditási pufferének növekedéséhez. Az utóbbi hónapokban már inkább a kormányzati intézkedések voltak jelentősek, különösen az év eleji kormányzati kifizetések a lakosság számára, írta a Portfolio.

Szektorszinten nem áramlott ki jelentős betétállomány a háború legnehezebb heteiben sem a bankrendszerből, de egyes bankoktól fokozott likviditáskezelést követelt meg. Érdemi likviditási sokk azonban még egy súlyos stresszpályán sem alakulna ki a bankrendszerben. A szektor konszolidált tőkemegfelelési mutatója 2021 végén 18,6% volt, az MNB által 2022 első felében visszaépítendő tőkekövetelményekkel és az osztalékfizetésekkel együtt is jelentős tőkepufferrel rendelkezik a bankszektor. Különösen nagy veszteség mellett a szektor mindössze 0,5%-ánál jelentkezne tőkehiány a súlyos stresszpályán is.

2021 egészében és 2022 elején is dinamikus hitelnövekedés volt látható a vállalati szegmensben, 2022 márciusában az éves növekedési ütem itt 11%-os, ezen belül a kkv-hitelek esetében 14%-os volt. A vállalati kötvényállománnyal együtt 18,5% lett volna a növekedés, a kötvénykibocsátások jelentősen hozzájárultak a vállalati forrásszerkezet diverzifikációjához. A bankrendszer a ciklikus pozíciója alapján egyensúlyközeli helyzetben érte a háború.

Ami a jövőt illeti, érdemi lassulást vár az MNB a hiteldinamikában. A bankok egyike sem tapasztalt még visszaesést a hitelkeresletben, azonban jelentős átrendeződésről számoltak be a beruházási hitelektől a forgóeszközhitelek felé. 2022 első felében a Széchenyi Kártya Program még mindenképpen jelentős támaszt jelent még a kkv-hitelezés számára.  

A lakossági hitelállomány 2021-ben 15%-kal bővült, márciusra az éves dinamika 13%-ra mérséklődött részben a törlesztési moratórium megszűnése, másrészt a lombardhitelek állományának érdemi csökkenése miatt. Bár 2021-ben nominálisan új rekordot ért el a lakossági hitelkibocsátás, reálértéken még érdemben elmarad a 2018-as válság előtti volumenektől.

A támogatott hitelprogramok miatt érdemben emelkedett a támogatott hitelek aránya, márciusban ez már 43% volt a lakáshiteleken belül, elsősorban a Zöld Otthon Program miatt. A támogatott hitelek növekvő aránya miatt az ügyfelek által fizetett kamatok kevésbé emelkednek, a kamatemelés így alig jelent meg az ügyfelek által fizetett átlagkamatokban. A piaci kamatok esetében 3-4 hónap késlekedéssel jelenik meg a referenciahozamok emelkedése. Egy év alatt 1,1 millió forinttal 13 millió forintra nőtt az átlagos újonnan felvett lakáshitel-összeg, más hitelekkel (pl. személyi kölcsön, babaváró hitel, második lakáshitel) együtt ez már 17 millió forint, az egyszerre több (pl. CSOK-hitel+piaci hitel) lakáshitelt felvevők esetében ez 26 millió forint. Nőtt az átlagos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) is: a hitelfelvevők felénél már elérte a 30%-ot. Egyre növekvő aggodalommal figyeli az MNB a lakáspiac túlértékeltségét, a jegybank az anticiklikus tőkepufferráta emelésével avatkozhat közbe, hasonlóan több más országhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az általános törlesztési moratóriumot követően emelkedett valamelyest a vállalati szektorban a nem teljesítő hitelek aránya, az új késedelmek aránya azonban januárra ismét egy alacsonyabb szinten stabilizálódott.

Az energia- és nyersanyagárak emelkedésével szemben (konzervatív feltételezések mellett) mintegy 2000 milliárd forintnyi vállalati hitelállomány számít sérülékenynek, ami a vállalati hitelállomány 20%-át jelenti, a vegyipari és a fém alapanyagot felhasználó ágazatok arány pedig mintegy 6%. Bár nominálisan már 2011-es szinten van a kereskedelmi ingatlan-projekthitelek állománya a bankrendszerben, a szavatoló tőke arányában ez jóval kisebb arányt jelent a korábbinál. A háztartási szegmensben az NPL-ráta az általános moratóriumot követően jobban emelkedett, mint a vállalatoknál. Február végén 4,3%-on állt, a személyi kölcsönök esetében 5%-ról 9%-ra emelkedett, a lakáshiteleknél viszont 1,6%-ról 2,8%-ra.  

A kamatstop jövője

A júniusban várható törlesztőrészlet alapján 8000 ezer forint lenne a medián törlesztőrészlet-emelkedés a kamatstop nélkül. Nagyon heterogén azonban a sokaság, ezért az adósokat célzó intézkedéseknek célzott segítséget kellene jelenteni az MNB szerint.

Legalább 15%-os és legalább 15 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedéssel 83 ezer (25%), 30%-nál és 30 ezer forintnál nagyobb törleszőrészlet-emelkedéssel 24 ezer (7%) ügyfél szembesülne.

Összességében ez az állomány nem jelent érdemi kockázatot a bankrendszer számára, hiszen már egy jelentősen amortizálódott állományról van szó, a medián hátralévő futamidő kevesebb mint 8 év, a fennálló fedezet 4-5-szöröse a hitelnek, az adósságfékszabályok védték a hitelfelvevőket, ahol pedig nem (volt devizahitelesek), azok korábban magasabb törlesztőrészletet is fizettek.

jó megközelítés lenne a jegybank szerint, ha a nyugdíjas és/vagy gyermeket nevelő mintegy 180 ezer adós számára tenné lehetővé a maradást a kormány

- jelezte Nagy Tamás igazgató. Ezúttal csak röviden volt szó erről a sajtótájékoztatón. 2021-ben a bankok kamateredménye érdemben, 185 milliárd forinttal növekedett, és a kockázati költségek csökkenése is érdemben hozzájárulta jövedelmezőség javulásához. Előre tekintve azonban a háború miatt növekedhet az értékvesztés. Az MNB elégtelennek véli a háztartási bankbetéteknél látható kamatemeléseket a bankoknál. Márciusban 3,4% volt a háztartási betéti kamatok szintje, ez a statisztika azonban az önálló vállalkozók és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények betéteit is tartalmazza, nélkülük a lakossági betétek átlagkamata mindössze 1,9% volt. A jegybank szerint a bankoknak jelenleg nincs szüksége addicionális forrásokra, de középtávon a finanszírozási kockázatok emelkednek: a betétesek alternatív lehetőségek és szolgáltatók irányába válthatnak.

Az ügyfeleknek csak 3%-os kamatlábat kell fizetniük a CSOK-hiteleknél, az állami támogatással együtt azonban a CSOK-hitelek kamatlába érdemben magasabb a piaci kamatoknál, a bankokat pedig nem ösztönzi versenyre a szabályozás. Amennyiben újragondolja a kormány a családtámogatásokat, érdemes az MNB szerint ezen is változatnia. A lakáshitelek árazásában a bankok ma még nem érvényesítik a zöld szempontokat, az MNB szerint kedvező lenne, ha ez is megváltozna.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm