12 °C Budapest
Közeledik az új világrend: az orosz-ukrán háború után semmi nem marad olyan, mint korábban

Közeledik az új világrend: az orosz-ukrán háború után semmi nem marad olyan, mint korábban

2022. április 7. 12:05

Kína egy rendkívül sajátos nagyhatalom, mind struktúráját, mind céljait tekintve, ezért a mai gondolkodásunkkal szinte felfogni sem lehet működésének és céljainak sajátos racionálitását. Előbb, vagy utóbb viszont kénytelenek leszünk, mert Kína feltett célja, hogy geopolitikai szempontból a jelenleginél jóval meghatározóbb szereplővé váljon, és ez valamilyen formában biztosan meg is fog valósulni - ismertette Kusai Sándor Zoltán, Kína szakértő az Aegon tematikus szakmai konferenciáján.

Ahhoz, hogy Kína stratégiáját ismertessük, fontos kiemelni, hogy az orosz-ukrán háború után már semmi nem lesz olyan mint régen. Két kimenetel van, az egyik, hogy a nyugati világnak sikerül megroppantani Oroszországot, ami nem lesz többé geopolitikai tényező, a másik, hogy Oroszország megnyeri a proxi-háborút és a jelenleg általunk ismert struktúra kap egy olyan rúgást, amit nem biztos, hogy túl él. Egy biztos, hogy Kína fontos geopolitikai szereplő marad - helyezte kontextusba a kínai-amerikai konfliktus Kusai Sándor Zoltán, címzetes egyetemi docens és független Kína szakértő.

Kínában az 1979-ben elindult reformok és külföldi nyitás eredményeképp egy egészen új szintre jutott. Kína példátlanul integrálódott a globális gazdaság szövetébe és viszonyrendszerébe. De Kína nem vált olyanná, mint mi itt nyugaton. Nem vált egy új Japánná. De miben nem olyan mint mi, miben unikális? Kettős jellegű gazdasággal rendelkezik, ami a magántulajdon és az állami tulajdon sajátos szimbiózisában működik. Mivel a viszonyrendszer kettős, ezért a szabályozása is kettős.

Kínában ma is létezik egy tervgazdaság, ami viszont részben piaci jellegű szabályozóeszközöket használ. Kína volt eddig az első ország, amelynek sikerült a nagy tech. cégeket kontroll alá vennie. Biden elnök és az Európai Unió is próbálkozott ezzel, nem sikerült. Sőt a múlt héten az EU hozzájárult, hogy a legnagyobb amerikai techcégek korlátlanul megkapják az európaiak adatait.

Ismerteti a szakértő, ez a Kína most kétfázisú stratégiát dolgozott ki - folytatta. Az első fázis 2035, a második 2050. Ilyenre sincs példa a nyugati világban, hogy ekkora időre előre gondolkozzon egy ország. 2050-re a cél egy politikailag stabil, fejlett gazdaság és egy posztmodern jóléti társadalom kialakítása. Ebből a 2017-ben megfogalmazott tervrendszerből következik Kína programja.

Kína egyébként egy békés nagyhatalom, különösen az Egyesült Államokhoz képest. Ezen túl a stratégia része, hogy önálló és független, de ez nem jelenti azt, hogyha a nyugat fenyegeti, nem veti egymásnak a hátát más keleti országokkal

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- véli a Kína szakértő. Másféle nagyhatalmi és szövetségi struktúrákban gondolkodnak - teszi hozzá. Kína fő célja, hogy részt vegyen a világgazdaság szabályainak megalkotásában és ne csak végrehajtó legyen többé. Hogy ne Amerika és Európa mondja meg a szabályokat. Nem szabálykövető, hanem a szabályalkotók egyike akar lenni. Saját berendezkedését határozottan védelmező és azt a fejlődő világnak alternatívaként ajánló hatalom akar lenni. Nem akar olyan szinten leszabályozni senkit, mint a nyugati hatalmak, nem "csinál demokráciát", ahhoz, hogy hitelt adjon nem várja el, hogy szabad választások legyenek valahol - vázolta Kusai Sándor Zoltán.

Kína bele akar szólni a világrend alakításába. A világrend pedig a háború miatt már biztos, hogy soha többé nem lesz ugyanolyan, mint volt. Kína nem hegemón, hanem multilaterális világrendet és nemzetközi intézményrendszert akar,  egy gazdaságilag befogadóbb és diverzebb intézményrendszert szeretnének és ehhez az egész mostani intézményrendszert, az ENSZ-től a Világbankig át akarja alakítani

Hagyományosan konzervatív és revizionista hatalmakat ismerünk, de Kína ebben is egyedi. A jelenlegi kereskedelmi rendszer jó Kínának, azt nem lerombolni, hanem átalakítani akarja, tehát a kettőt együtt testesíti meg A kínai stratégia megvalósításának fő eszköze, hogy az ázsiai, afrikai és európai  kontinensek európai központja mellett Kína képében létrehozzon egy új központot. Ezt a nagyhatalmi stratégiát most az ukrajnai háború mindenképp kihívások elé állítja, hogy mennyire pozitívan jönnek ki belőle, az függ majd a háború alakulásától - zárta elemzését Kusai Sándor Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 18:33
Bár a napokban eltüntették Magyar Márton, Magyar Péter testvérének nevét a Fidesz-közeli, az Indexet...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm