Közeledik az új világrend: az orosz-ukrán háború után semmi nem marad olyan, mint korábban

Közeledik az új világrend: az orosz-ukrán háború után semmi nem marad olyan, mint korábban

2022. április 7. 12:05

Kína egy rendkívül sajátos nagyhatalom, mind struktúráját, mind céljait tekintve, ezért a mai gondolkodásunkkal szinte felfogni sem lehet működésének és céljainak sajátos racionálitását. Előbb, vagy utóbb viszont kénytelenek leszünk, mert Kína feltett célja, hogy geopolitikai szempontból a jelenleginél jóval meghatározóbb szereplővé váljon, és ez valamilyen formában biztosan meg is fog valósulni - ismertette Kusai Sándor Zoltán, Kína szakértő az Aegon tematikus szakmai konferenciáján.

Ahhoz, hogy Kína stratégiáját ismertessük, fontos kiemelni, hogy az orosz-ukrán háború után már semmi nem lesz olyan mint régen. Két kimenetel van, az egyik, hogy a nyugati világnak sikerül megroppantani Oroszországot, ami nem lesz többé geopolitikai tényező, a másik, hogy Oroszország megnyeri a proxi-háborút és a jelenleg általunk ismert struktúra kap egy olyan rúgást, amit nem biztos, hogy túl él. Egy biztos, hogy Kína fontos geopolitikai szereplő marad - helyezte kontextusba a kínai-amerikai konfliktus Kusai Sándor Zoltán, címzetes egyetemi docens és független Kína szakértő.

Kínában az 1979-ben elindult reformok és külföldi nyitás eredményeképp egy egészen új szintre jutott. Kína példátlanul integrálódott a globális gazdaság szövetébe és viszonyrendszerébe. De Kína nem vált olyanná, mint mi itt nyugaton. Nem vált egy új Japánná. De miben nem olyan mint mi, miben unikális? Kettős jellegű gazdasággal rendelkezik, ami a magántulajdon és az állami tulajdon sajátos szimbiózisában működik. Mivel a viszonyrendszer kettős, ezért a szabályozása is kettős.

Kínában ma is létezik egy tervgazdaság, ami viszont részben piaci jellegű szabályozóeszközöket használ. Kína volt eddig az első ország, amelynek sikerült a nagy tech. cégeket kontroll alá vennie. Biden elnök és az Európai Unió is próbálkozott ezzel, nem sikerült. Sőt a múlt héten az EU hozzájárult, hogy a legnagyobb amerikai techcégek korlátlanul megkapják az európaiak adatait.

Ismerteti a szakértő, ez a Kína most kétfázisú stratégiát dolgozott ki - folytatta. Az első fázis 2035, a második 2050. Ilyenre sincs példa a nyugati világban, hogy ekkora időre előre gondolkozzon egy ország. 2050-re a cél egy politikailag stabil, fejlett gazdaság és egy posztmodern jóléti társadalom kialakítása. Ebből a 2017-ben megfogalmazott tervrendszerből következik Kína programja.

Kína egyébként egy békés nagyhatalom, különösen az Egyesült Államokhoz képest. Ezen túl a stratégia része, hogy önálló és független, de ez nem jelenti azt, hogyha a nyugat fenyegeti, nem veti egymásnak a hátát más keleti országokkal

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- véli a Kína szakértő. Másféle nagyhatalmi és szövetségi struktúrákban gondolkodnak - teszi hozzá. Kína fő célja, hogy részt vegyen a világgazdaság szabályainak megalkotásában és ne csak végrehajtó legyen többé. Hogy ne Amerika és Európa mondja meg a szabályokat. Nem szabálykövető, hanem a szabályalkotók egyike akar lenni. Saját berendezkedését határozottan védelmező és azt a fejlődő világnak alternatívaként ajánló hatalom akar lenni. Nem akar olyan szinten leszabályozni senkit, mint a nyugati hatalmak, nem "csinál demokráciát", ahhoz, hogy hitelt adjon nem várja el, hogy szabad választások legyenek valahol - vázolta Kusai Sándor Zoltán.

Kína bele akar szólni a világrend alakításába. A világrend pedig a háború miatt már biztos, hogy soha többé nem lesz ugyanolyan, mint volt. Kína nem hegemón, hanem multilaterális világrendet és nemzetközi intézményrendszert akar,  egy gazdaságilag befogadóbb és diverzebb intézményrendszert szeretnének és ehhez az egész mostani intézményrendszert, az ENSZ-től a Világbankig át akarja alakítani

Hagyományosan konzervatív és revizionista hatalmakat ismerünk, de Kína ebben is egyedi. A jelenlegi kereskedelmi rendszer jó Kínának, azt nem lerombolni, hanem átalakítani akarja, tehát a kettőt együtt testesíti meg A kínai stratégia megvalósításának fő eszköze, hogy az ázsiai, afrikai és európai  kontinensek európai központja mellett Kína képében létrehozzon egy új központot. Ezt a nagyhatalmi stratégiát most az ukrajnai háború mindenképp kihívások elé állítja, hogy mennyire pozitívan jönnek ki belőle, az függ majd a háború alakulásától - zárta elemzését Kusai Sándor Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?