13 °C Budapest
Interest Rate Financial and Mortgage Rates

Adó 1 százalék 2022: meglepő, a legtöbben nekik adják az szja 1%-ot

2022. március 24. 12:30

3,2 millió főt meghaladó munkavállalói réteg tervez rendelkezni az 1% felajánlásáról. A többség személyes érintettség és az egyes szervezetek programja alapján dönt. Fontos a kedvezményezettek működési transzparenciája, a képviselt ügy, ugyanakkor az adóalany politikai világnézete nem számít az 1-1% odaítélése során. A februári SZJA visszatérítésre jogosultak negyede tervezi, hogy a kapott összeg bizonyos részét alapítványoknak, szervezeteknek vagy mozgalmaknak továbbítja.

Az Ipsos március elején egy online felmérés segítségével vette számba az adófizetők tervezett felajánlásait. A kutatás alapján kijelenthető, hogy főként civil szervezetek, és kevésbé a vallási közösségek javára rendelkeznek adójuk központi átutalásáról a magyarok.

Várhatóan a KSH által 2022 januárjában közzétett kb. 4,6 milliós foglalkoztatotti létszám kétharmada (65%) ajánlja fel adója 1%-át valamely civil szervezetnek, több mint harmada (39%) pedig vallási közösségnek, egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak. A mindkét felajánlással élő adófizetők aránya, azaz a két csoport közös metszete 34% (kb. másfél millió fő), míg összességében az arra jogosultak 26%-a egyáltalán nem rendelkezik az összegről.

Adó 1+1 százalékának felajánlása (felnőtt aktív munkavállalók bázisán, N=563 fő)

A kutatás kérdőíve kitért a felajánló magánszemélyek döntési folyamatára is. Az eredmények szerint az összege felajánló adófizetők tizede (11%) rutinból jelöli meg a korábbi években kedvezményezett szervezeteket, a többség azonban változatos szempontok szerint újra gondolja választását.

Mi alapján dönt, hogy felajánlja-e, illetve, hogy kinek ajánlja fel adója 1%-át? (említés%, felajánlók bázisán, N=394 fő)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A döntés az esetek 40%-ban személyes érintettség alapján (is) történik. Ezen túl a legjellemzőbb mérlegelt szempont a különböző szervezetek által képviselt ügy, program (31% említés), továbbá a szervezetet jellemző transzparencia (16%), illetve az adózó vallása (14%). Az 1%-os reklámkampányok – a lakosság beszámolója szerint – kevésbé befolyásolja választást, mint ahogy a közszereplők, hírességek, influenszerek szavai sem nyomnak sokat latba. A politikai nézet, világkép nincs hatással az alanyok döntésére.

A februárban az állam által visszautalt SZJA összegnek vagy egy részletének felajánlását az adózók nyolcada tervezi (13%), ami a „visszadó” jogosultak negyedét, a becslés szerint mintegy 590.000 főt tesz ki.

Tervezi-e, hogy a februárban visszakapott SZJA összegéből vagy egy részéből szervezeteket, sajtótermékeket, mozgalmakat támogat majd? (felnőtt aktív munkavállalók bázisán, N=563 fő)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 16:10
Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdem...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?