25yr. Cauc woman in pajama bottoms and camisole, laying on couch as she reads newspaper, Jack Russell terrier laying next to her

Már szabályosan irtózol a hírektől? Kiválogattuk neked a hét legfontosabbjait: így egyszerű dolgod lesz

2022. március 20. 18:04

Vasárnapra megérkezett a tavasz: március 20-ra esik ugyanis a nap-éj egyelőség, tehát jövő héttől már kezdetét veszi a csillagászati tavasz. Érdemes lesz a jövő héten előre pihenni, ugyanis a március 14-ére áthelyett pihenőnapot jövő hét szombaton, március 26-án kell ledolgozni. Március 27-én vasárnap pedig esedékes a tavaszi óraátállítás, ami csökkenheti az alvásidőt. Mi történt azonban ezen a héten? A Pénzcentrum készített egy összefoglalót azoknak, akik esetleg lemaradtak a hét legfontosabb híreiről és érdekességeiről.

A Pénzcentrum vlog sorozata, a CashTag ismét a Cápák között üzleti showműsor egyik nyertes vállalkozásával foglalkozott. A sorozat legújabb részében a WeR Mamba elektromos rollereire pattantunk és Lakatos István cápát, a Bravogroup Holding vezérigazgatóját kérdeztük, mit látott meg az ötletben, miért döntött úgy, hogy 5 millió forinttal beszáll. 

A Pénzcentrum 11. heti hírösszefoglalójában témák szerint csoportosítottuk a cikkeket a könnyebb eligazodás érdekében. Kigyűjtöttük az autós híreket, az ingatlanárakról, -vásárlásról szóló elemzéseket, a boltok híreit és az inflációval foglalkozó cikkeket. Sokat foglalkoztunk a héten egészségügyi témákkal nem csak a járvány kapcsán, illetve a magyar dolgozókat valamint a szerencsevadászokat érintő hírekkel is. Az eheti háborús hírekért kattints ide.

Autós hírek, érdekességek

Nem volt hiány autópiaci hírekből a héten: kiderült milyen méregdrága luxusautók érkeztek az országba 2022-ben. Mindeközben úgy tűnik, hogy az autóhiány már Magyarországra is begyűrűzött: van olyan autókereskedő, aki a 400 forintos árfolyam láttán nem is átárazta autóit, hanem “átmenetileg” euró árakat írt inkább ki.

Így nem csoda, hogy rengetegen keresik meg a Becsületesneppert, hogy hozzon be nekik olcsóbb autókat Németországból. Kroneraff István elmagyarázta, hogy miért nem éri meg 2000-3000 eurós vételár alatti kocsikat behozni Magyarországra. Ezekkel a költségekkel a legtöbben nem számoltak!

A héten teszteltük Magyarország kedvenc autóját is, amely már nem a Vitara, hanem a Suzuki S-Cross! A tavaly év végén felfrissített közönségkedvenc külsőleg teljesen megújult ugyan, de a belseje már más tészta. Cikkünkből megtudhatod, hogyan lehet súlyos százezreket spórolni a magyarok új kedvenc autóján - úgy, hogy ez nem is nagyon megy az extrák rovására.

Ingatlanvásárlás, költözés, lakáshitel

Egy friss elemzésből kiderült, hogy megfordult egy lakásvásárlási tendencia: hamarabb elkelnek az eladásra kínált használt lakások. A fővárosi panellakások kétszer olyan gyorsan kelnek el, mint a téglaépítésűek. A Budapesten kívüli piacon a megyei jogú városok piaca is felgyorsult. Ezekben a városokban nagyon gyorsan lecsapnak a vezők a házakra, lakásokra.

A Pénzcentrum a héten megvizsgálta a Balaton partjához közel eső több mint 120 település lakosságszám-változását, így kiderült, melyek a legnépszerűbb falvak, városok a magyar tengernél, hol nőtt a leginkább az állandó lakosok száma:

Friss elemzésünkben pedig összesítettük az elmúlt bő 4 év adatait a budapesti új építésű lakások piacáról. Kiderült, ahelyett hogy megállt vagy legalább lassult volna, konkrétan kilőtt az elmúlt negyedévben az árszínvonal emelkedése. A legdrágább fővárosi kerület, 2 millió 244 ezer forintos fajlagos árral a II. kerület, de a legolcsóbb XVIII. kerületben is már bő 812 ezer forintot kell kifizetni egyetlen négyzetméterért.

A szomszédunkban zajló háborús helyzet és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság újra előtérbe hozta a csökkenő ingatlanárak többek által hőn áhított várakozását. Egy friss elemzés viszont arra mutat rá, hogy nem érdemes várnia a lakásvásárlással a tervezgetőknek. A szakértők azt is megmondják, miért:

Bevásárlás, infláció, élelmiszerdrágulás

Új módszerrel igyekszik tenni az élelmiszerpazarlás ellen a Lidl: kísérleti jelleggel 5 kilós kiszerelésben zöldség-gyümölcs válogatás csomagokat fognak árulni fixen 3 euróért (~1126 forintért) Németországban. A dolog szépséghibája, hogy az úgynevezett "mentőcsomagok" fogyasztható, de esztétikailag nem tökéletes árut tartalmaznak majd.

Vigyázat! Egy üveges tormakészítményt és egy alma ízű italport hívtak vissza és vontak ki a forgalomból a héten. A Mineral & Energry Drink márkanevű T7712-251120/1 tételszámú, 800 grammos kiszerelésű, alma ízű italpor jód tartalma meghaladja az ajánlott napi beviteli értéket - írták. A másik termék a Spar Magyarország Kft. által forgalmazott S-BUDGET asztali torma 200g.

Brutális élelmiszerár-emelkedést hozhat Európában az orosz–ukrán háború, a világ más részein pedig akár éhínség is lehet. Elemzők világméretű élelmiszer-válságot jósolnak, ha a harcok megakadályozzák a tavaszi mezőgazdasági munkákat, a nyári betakarítást, vagy a megtermelt alapanyagok szállítását:

A héten közölte az Agroinform, hogy húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, a hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Fogyasztóvédelmi világnapon arra hívta fel a figyelmet, hogy a kettős minőség 2022. május 28-ától tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható. A kifejezés azt a káros jelenséget takarja, amikor két uniós tagállamban megegyező márkanévvel, csomagolásban, ám jelentősen eltérő összetétellel vagy egyéb jellemzőkkel árusítanak egy terméket. Májustól nem tehetik meg a boltláncok, hogy nyugatra a jó minőségű, hazánkba a silányabb termékeiket hozzák.

Mivel a válságok idején mindig megnövekszik a készpénz iránti kereslet, és a bankok szerint az utóbbi hetekben nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a bankok helyett inkább saját otthonukban szeretnék tartani a megtakarításaikat, érdemes elgondolkodni ennek kockázatain. Elemzők válaszolták meg, van-t értelme a mostani helyzetben párnacihába költöztetni a bankbetéteket:

Egészség, járványügy

Az aggasztó hírek miatt fellendült a jódtabletták iránti kereslet a magyar patikákban, mivel sokan a fukushimai katasztrófa utáni tanácsok miatt hiszik, hogy ezeket kell szedni sugárveszély esetén. Azonban a lapunk által megkérdezett szakértő óva int a jódkészítmények ésszerűtlen szedésétől.

Nemcsak a fizikai, a mentális egészségre is érdemes jobban vigyázni a szomszédban dúló háború miatt. Hiszen szinte véget sem ért az egyik krízis, a világjárvány, máris egy újabb válság kellős közepén találtuk magunkat. A pandémia elhúzódása és a rengeteg bizonytalansági összetevője miatt nagyon kimerítette az embereket, és most a járvány alatt átélt szorongásokra egy újabb szorongásforrás jelent meg, a szomszédos országban zajló háború - mondta el a Pénzcentrumnak Dr. V. Komlósi Annamária. Lapunknak adott interjúban a szakember kitért arra, hogyan kezeljük a háború okozta stresszt, szorongást a mindennapokban:

Allergiások figyelem! Sajnos rossz híreink vannak: bár a hétvégén még maradt az átlagosnál hűvösebb idő és az alacsonyabb pollenterhelés, a következő hét elején azonban melegedés kezdődik, melynek következtében az allergén fák pollenszórása is várhatóan felerősödik. A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, esetenként elérheti a magas szintet. Az éger és a mogyoró pollenszórása fokozatosan csökken, bár az égeré még országszerte közepes és a mogyoróé is elérheti helyenként a tüneteket okozó közepes koncentrációt. Aki még nem készült fel az allergia szezonra, a következő hetekben fog patikába menni allergiagyógyszerért, szem- illetve orrcseppért.

Bár most a legtöbb figyelem a háborúra irányul, a járványügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a pandémiának még nincs vége. Az MNB vizsgálata szerint 2022. januári eredmények alapján Magyarország a 8. helyen áll az európai uniós országok között a járványkezelés sikerességében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum friss elemzéséből pedig az derült ki, hogy 2021-ben több mint 26 millió napot töltöttek az alkalmazásban állók táppénzen. Vagyis hiába volt már kezelhetőbb a járvány, volt kiszámíthatóbb az élet, kezdődött meg az oltási kampány, vált elérhetővé széles körben a koronavírus-gyógyszer, lazultak a karanténszabályok, ennek ellenére 105 ezer nappal így is többet töltöttek a dolgozók táppénzen, mint 2020-ban. Ez pedig nem csak a munkahelyeken jelent kiesést, hanem kevesebb pénz marad a dolgozóknál is. Az pedig, ha betegen dolgozik valaki, a munkáltatónak és a munkavállalónak is hátrányos hosszú távon.

Friss hír volt, hogy március közepe óta ismét több fertőzöttet regisztrálnak Csehországban, melynek hátterében az állhat, hogy újabb lendülettel kezdett terjedni az omikron már ismert alvariánsa, melyet BA.2-nek neveznek. A "lopakodó" BA.1 variáns után a BA.2 is okot adhat aggodalomra. Jan Konvalinka cseh vírusszakértőtő szerint ez a variáns annyira eltér az eddigiektől, hogy akár saját görög betűs elnevezést is kaphatna.

Hiába tart azonban két éve a világjárvány, vannak olyanok, akik csodával határos módon egyszer sem kapták el a koronavírus fertőzést. A szakértők előálltak pár elmélettel, hogy mi állhat annak a hátterében, ha valakit teljesen elkerült a vírus.

Még mindig nagyon keveset tudunk a koronavírus mellékhatásairól, de azt már az eleje óta lehet tudni, hogy az agyunk működésére is komoly hatásai lehetnek. Sokaknál a tompultság, a memóriazavarok pár hét alatt elmúlnak, de vannak olyanok is, akik évekkel később is küzdenek vele. Mutatjuk, hogy mi okozhatja és mit tehetünk ellene.

Mindeközben a WHO idén is kiadta a potenciális világjárványokról szóló jelentését, amelyen jelenleg 8 tétel szerepel. Ennek kapcsán beszélgettünk Jakab Ferenc, virológus professzorral, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetőjével többek között arról is, hogy kell-e tartanunk további vírusoktól.

Lottó, szerencsejáték

A szerencsejátékok terén is több változás történt a héten. Múlt héten elvitte valaki az ötöslottó főnyereményét, azonban a nyertes még nem dőlhet hátra: a tennivalói nem értek véget azzal, hogy beikszelte a helyes számokat. Az is kiderült, hogy a gyenge forint árfolyam miatt emelkedik az euróalapú játék, az Eurojackpot ára. Ugyanakkor a játék megújulását is bejelentette a Szerencsejáték Zrt., ezzel viszont a nyerési esélyek csökkennek. Ezen a héten is kihúzták a Skandináv, az Ötös- és a Hatoslottó, valamint az Eurojackpot nyerőszámait.

Munka, fizetések

Ismét frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a KSH, így a héten megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben. Vannak szakmák, amelyekre egyre kevesebb az igény a modern gazdaságokban, sok közülük semmiféle képzettséget nem igényel, ők azok, akiknek a fizetése kétségbeejtően kevés.

Bár a háború kitörése óta sokat beszélnek arról, hogy a hazai munkaerőhiány csökkentésében milyen szerepe lehet az ukrán menekülteknek, úgy tűnik, tömegek nem tervezik a letelepedést hazánkban. Egy magyar vállalatnak arra építeni, hogy az ukrán menekültek által oldja meg a munkaerőhiány miatt felmerülő problémáit, egyszerűen felelőtlenség - mondta el lapunknak a szakértő.

Az is kiderült, hogy nem a magyarok a leghűségesebb munkavállalók Európában, a statisztikák alapján ugyanis elég keveset maradunk egy munkahelyen, azonban még mindig nem mi vagyunk a leghűtlenebbek. A dánok, litvánok és izlandiak ugyanis még tőlünk is kevesebbet maradnak egy-egy munkahelyen.

Egyéb hírek és érdekességek

Továbbra is terjed lenyúlós csalás a Magyar Posta nevében: csalók most például az MPL-re hivatkozva akarnak kényes adatokhoz és pénzhez jutni. Mutatjuk, miből lehet egyből felismerni, ha csalók környékezik meg az embert e-mailben vagy telefonon:

Március 20-án vasárnap kezdődik a csillagászati tavasz. Ha eddig úgy tudtad, március 21-re esik a nap-éj egyenlőség, nem is tévedtél - viszont az évek során fokozatosan eltolódott a dátum. Jövő héten jó lesz sok időt szánni a pihenésre, mivel szombaton sokaknak dolgozniuk kell, cserébe azért, hogy március 14-én pihenhettek. Ráadásul vasárnap pedig jön a tavaszi óraátállítás. Vajon mikor törlik el végre?

Idén két év után először lazítottak az érettségi vizsgák járványügyi szabályain, törölték például azt az előírást, amely alapján maximum tíz diák írásbelizhet egy teremben. Továbbá idén már a maszkviselést sem tehetik kötelezővé az iskolaigazgatók az érettségizők vagy a felügyelő tanárok számára, és szóbeli vizsgák is lesznek.

Március 15-e alkalmából kiosztották a Kossuth és Széchenyi-díjakat. Íme a kitüntetettek névsora.

Folyamatosan érkeznek a hírek a turizmus berkeiből is, a gyenge forint, a szomszédban zajló háború mind befolyással lesz az idei nyaralásokra. Az utazási irodák bizakodóak, viszont még semmi konkrétumot nem látnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog a háború és az infláció hatni a nyaralásokra. Egyes szakértők szerint megeshet, hogy sokan a belföldi nyaralás mellett fognak dönteni, annak ellenére is, hogy a gyenge forint bizony a hazai árakat is felhajtja. A drága euró sokakat elriaszthat idén is a külföldi nyaralástól. Itt vannak a szakértők tanácsai, mire lehet készülni az idei szezonban:

Hírek az orosz-ukrán háborúról

Az Egyesült Államok és Norvégia azt jelezte szerdán, hogy az eddigieknél kissé még több gázt tud küldeni Európába az orosz gázszállítások helyettesítése érdekében, Olaszország pedig azt jelezte, hogy legalább három év kell nekik, mire teljesen ki tudják váltani az orosz gázfelhasználást. Franciaországban április közepétől megszüntetik a gázkazánok telepítésének támogatását, és megnövelik az alternatív fűtési módok támogatását, hogy a gázfüggőséget ezen a módon is igyekezzenek leépíteni és 2027-re teljesen felhagyjanak az orosz olaj- és gázimporttal:

Minden további hír az orosz-ukrán háború kapcsán itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem