30 °C Budapest
bright red metal mail colection box in bright daylight. depicting security and old traditional snail mail communications. white writing and label of POST. white letter envelope symbol and key lock

Erre nagyon figyelj, ha a Magyar Posta szállítja a csomagodat: így húzzák le a csalók a gyanútlanokat

2022. március 18. 17:01

Továbbra is terjed lenyúlós csalás a Magyar Posta nevében: csalók most például az MPL-re hivatkozva akarnak kényes adatokhoz és pénzhez jutni. Mutatjuk, miből lehet egyből felismerni, ha csalók környékezik meg az embert e-mailben vagy telefonon. Illetve szakértők segíségével praktikákat is mutatunk, hogyan védheti meg magát még jobban egy felhasználó a kibertérben.

Úgy látszik, a magyar internetezőknek minden másodpercben résen kell lenniük. Annyira brutális ugyanis manapság az adathalász, átverő e-mailek, telefonhívások, chat-üzenetek dömpingje, hogyha valaki figyelmetlen, könnyen veszélybe kerülhetnek féltve őrzött adatai, legrosszabb esetben pedig a pénze is.

A Pénzcentrum ezúttal egy, a Magyar Posta nevében próbálkozó, igényesen elkészített adathalász e-mail-t fogott el. Ez arról szól, hogy az ember teljesen váratlanul kap egy e-mailt, hogy postaküldeményt adtak fel neki, és erősítse meg ennek a szállítását egy jelképese, 805 forintos összegért. Mutatjuk, hogyan néz ki az e-mail:

Ahogy látjuk, első ránézésre elég jól sikerült a csalóknak koppintaniuk egy rendes MPL-es üzenetet. Első ránézésre minden a helyén van, a csomagszámtól elkezdve, a fizetési lehetőségekig elég eredetinek néz ki a levél. De ha az ember jobban megnézi, vannak azért árulkodó jelek:

 • a megszólításban felkiáltójel és vessző is van,
 • az első bekezdés első szavában is hiba van, azt írják: emlékeztetoül
 • ezután is van hiba: erositse, illetve kapja meg a „Csomagomat”

Ezek mind olyan intő jelek, amik a szakavatottabb szemeknek egyértelműen jelzik, gyanús a levél, jobb azt figyelmen kívül hagyni. Főleg akkor, ha nem is várunk egyáltalán semmilyen csomagot. A másik intő jel, ha megnézzük, ki küldte a levelet. Az általunk elfogott levelet is csak látszólag küldte a posta:

 • a feladó neve ez: kozponti.ertesites@posta.hu, igen ám,
 • DE (!) a mögötte lévő úgynevezett domain már ez: order@butsudorihonpo.jp

Értelemszerűen ha tényleg a Magyar Posta küldte volna a levelet, akkor a feladó neve az lenne, hogy posta.hu, a domain pedig az, hogy kozponti.ertesites@posta.hu. De természetesen a csalók nem rendelkeznek hozzáféréssel a Magyar Posta hivatalos levelezéséhez, ezért éltek ezzel a trükkel. A trükk pedig jelen esetben az, hogy valamilyen japán címről küldték az üzentet... Na de miért küldene bárkinek is az MPL üzentet egy japán oldalról, hogy fizessen be 800 forintot a csomagjáért úgy, hogy közben a levél tele van helyesírási hibával.

Ez tehát egyértelműen átverés!

A posta is résen van

A Magyar Posta legutóbb február végén tett közzé ügyfelei számára értesítőt, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy továbbra is folyamatosak a csalások a Magyar Posta nevében. Akkor azt írták:

Kérjük, hogy ha ilyen gyanús emailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mailcímét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt is írták, hogy a Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel. Más esetben tehát nem!

Rengeteg a csalás

A Pénzcentrumon szinte hétről hétre számolunk be olyan esetekről, amikor csalás közművek, telekommunikációs cégek vagy bankok bőrébe bújva próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlanoktól. És sokszor bármennyi is átlátszó a csalás, mégis ijedtükben vagy éppen információ-hiányukból fakadóan, sokan bedőlnek ezeknek a próbálkozásoknak. A legútóbb például a K&H Bank számolt be egy eddig kevéssé látott, profi csalásról. De megírtuk azt is, hogy a MEKH mit javasol, hogyan kerüljék ki a magyar ügyfelek, hogy a rezsiszámlájukkal átverjék őket.

Ez persze csak a jéghegyek csúcsa, ezek mellett alig néhány hete írtunk arról is, hogy az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett a Magyar Bankholding tagbankjaihoz, a Budapest Bankhoz, az MKB Bankhoz és a Takarékbankhoz arról, hogy csalók próbálnak meg hozzájutni bizalmas banki adatokhoz, visszaélve a pénzintézetek nevével. És ugyanezt tapasztalhatták az Erste Bank és a CIB Bank ügyfelei is.

Így védd magad a csalások ellen

Mindenkire veszély leselkedik az interneten, a kiberbűnözők mindenütt ott vannak, és ha egy rendszer sérülékeny, vagy épp hibás, akkor pillanatok alatt a mi adataink is veszélybe kerülhetnek

- hívta fel korábban a Pénzcentrum olvasóinak figyelmét Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A szakemberek lapunkkal megosztották többek között azt is, mire figyeljen ma egy fiatalkorú, egy középkorú, illetve egy idős internet felhasználó:

 • Fiatal - bankkártya adatok megadása, jelszómódosítás
 • Középkorú - bankkártya adatok, közüzemi számlák, jelszómódosítás
 • Idősebb korú - közüzemi számla befizetés, jelszómódosítás

Mindezeken felül tippeket is osztottak meg a felhasználók számára, miként védhetik meg magukat még jobban a kibertérben:

 • fogadjuk elővigyázatossággal az ismeretlen eredetű megkereséseket;
 • keressük a helyesírási hibákat, a helytelen magyarsággal megírt mondatokat (bár kiemelendő, hogy a kiberbűnözők egyre szofisztikáltabb módszereket használnak és a magyar nyelvű csaló leveleket is egyre ügyesebben készítik el);
 • a csalók sürgető hangnemben próbálják rávenni áldozataikat valamilyen azonnali cselekvésre ("azonnal változtassa meg jelszavát", amennyiben 1 napon belül nem fizet" stb.);
 • a csalók gyakran ismert szervezetek, közműszolgáltatók nevében írnak;
 • amennyiben a levél tartalmaz valami linket vagy csatolmányt, azokat ne nyissuk meg, ne töltsük le;
 • e-mailben ne adjuk meg személyes- és bankkártyaadatainkat: egy hivatalos szervezet ilyet soha sem fog tőlünk kérni, sőt a jelszavunk megadását sem fogja e-mailben kérni.
 • amennyiben egy csaló levélben fizetésre szólítanak fel minket, vagy megzsarolnak minket: ne fizessünk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?