14 °C Budapest
bright red metal mail colection box in bright daylight. depicting security and old traditional snail mail communications. white writing and label of POST. white letter envelope symbol and key lock

Erre nagyon figyelj, ha a Magyar Posta szállítja a csomagodat: így húzzák le a csalók a gyanútlanokat

2022. március 18. 17:01

Továbbra is terjed lenyúlós csalás a Magyar Posta nevében: csalók most például az MPL-re hivatkozva akarnak kényes adatokhoz és pénzhez jutni. Mutatjuk, miből lehet egyből felismerni, ha csalók környékezik meg az embert e-mailben vagy telefonon. Illetve szakértők segíségével praktikákat is mutatunk, hogyan védheti meg magát még jobban egy felhasználó a kibertérben.

Úgy látszik, a magyar internetezőknek minden másodpercben résen kell lenniük. Annyira brutális ugyanis manapság az adathalász, átverő e-mailek, telefonhívások, chat-üzenetek dömpingje, hogyha valaki figyelmetlen, könnyen veszélybe kerülhetnek féltve őrzött adatai, legrosszabb esetben pedig a pénze is.

A Pénzcentrum ezúttal egy, a Magyar Posta nevében próbálkozó, igényesen elkészített adathalász e-mail-t fogott el. Ez arról szól, hogy az ember teljesen váratlanul kap egy e-mailt, hogy postaküldeményt adtak fel neki, és erősítse meg ennek a szállítását egy jelképese, 805 forintos összegért. Mutatjuk, hogyan néz ki az e-mail:

Ahogy látjuk, első ránézésre elég jól sikerült a csalóknak koppintaniuk egy rendes MPL-es üzenetet. Első ránézésre minden a helyén van, a csomagszámtól elkezdve, a fizetési lehetőségekig elég eredetinek néz ki a levél. De ha az ember jobban megnézi, vannak azért árulkodó jelek:

  • a megszólításban felkiáltójel és vessző is van,
  • az első bekezdés első szavában is hiba van, azt írják: emlékeztetoül
  • ezután is van hiba: erositse, illetve kapja meg a „Csomagomat”

Ezek mind olyan intő jelek, amik a szakavatottabb szemeknek egyértelműen jelzik, gyanús a levél, jobb azt figyelmen kívül hagyni. Főleg akkor, ha nem is várunk egyáltalán semmilyen csomagot. A másik intő jel, ha megnézzük, ki küldte a levelet. Az általunk elfogott levelet is csak látszólag küldte a posta:

  • a feladó neve ez: kozponti.ertesites@posta.hu, igen ám,
  • DE (!) a mögötte lévő úgynevezett domain már ez: order@butsudorihonpo.jp

Értelemszerűen ha tényleg a Magyar Posta küldte volna a levelet, akkor a feladó neve az lenne, hogy posta.hu, a domain pedig az, hogy kozponti.ertesites@posta.hu. De természetesen a csalók nem rendelkeznek hozzáféréssel a Magyar Posta hivatalos levelezéséhez, ezért éltek ezzel a trükkel. A trükk pedig jelen esetben az, hogy valamilyen japán címről küldték az üzentet... Na de miért küldene bárkinek is az MPL üzentet egy japán oldalról, hogy fizessen be 800 forintot a csomagjáért úgy, hogy közben a levél tele van helyesírási hibával.

Ez tehát egyértelműen átverés!

A posta is résen van

A Magyar Posta legutóbb február végén tett közzé ügyfelei számára értesítőt, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy továbbra is folyamatosak a csalások a Magyar Posta nevében. Akkor azt írták:

Kérjük, hogy ha ilyen gyanús emailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mailcímét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt is írták, hogy a Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel. Más esetben tehát nem!

Rengeteg a csalás

A Pénzcentrumon szinte hétről hétre számolunk be olyan esetekről, amikor csalás közművek, telekommunikációs cégek vagy bankok bőrébe bújva próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlanoktól. És sokszor bármennyi is átlátszó a csalás, mégis ijedtükben vagy éppen információ-hiányukból fakadóan, sokan bedőlnek ezeknek a próbálkozásoknak. A legútóbb például a K&H Bank számolt be egy eddig kevéssé látott, profi csalásról. De megírtuk azt is, hogy a MEKH mit javasol, hogyan kerüljék ki a magyar ügyfelek, hogy a rezsiszámlájukkal átverjék őket.

Ez persze csak a jéghegyek csúcsa, ezek mellett alig néhány hete írtunk arról is, hogy az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett a Magyar Bankholding tagbankjaihoz, a Budapest Bankhoz, az MKB Bankhoz és a Takarékbankhoz arról, hogy csalók próbálnak meg hozzájutni bizalmas banki adatokhoz, visszaélve a pénzintézetek nevével. És ugyanezt tapasztalhatták az Erste Bank és a CIB Bank ügyfelei is.

Így védd magad a csalások ellen

Mindenkire veszély leselkedik az interneten, a kiberbűnözők mindenütt ott vannak, és ha egy rendszer sérülékeny, vagy épp hibás, akkor pillanatok alatt a mi adataink is veszélybe kerülhetnek

- hívta fel korábban a Pénzcentrum olvasóinak figyelmét Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A szakemberek lapunkkal megosztották többek között azt is, mire figyeljen ma egy fiatalkorú, egy középkorú, illetve egy idős internet felhasználó:

  • Fiatal - bankkártya adatok megadása, jelszómódosítás
  • Középkorú - bankkártya adatok, közüzemi számlák, jelszómódosítás
  • Idősebb korú - közüzemi számla befizetés, jelszómódosítás

Mindezeken felül tippeket is osztottak meg a felhasználók számára, miként védhetik meg magukat még jobban a kibertérben:

  • fogadjuk elővigyázatossággal az ismeretlen eredetű megkereséseket;
  • keressük a helyesírási hibákat, a helytelen magyarsággal megírt mondatokat (bár kiemelendő, hogy a kiberbűnözők egyre szofisztikáltabb módszereket használnak és a magyar nyelvű csaló leveleket is egyre ügyesebben készítik el);
  • a csalók sürgető hangnemben próbálják rávenni áldozataikat valamilyen azonnali cselekvésre ("azonnal változtassa meg jelszavát", amennyiben 1 napon belül nem fizet" stb.);
  • a csalók gyakran ismert szervezetek, közműszolgáltatók nevében írnak;
  • amennyiben a levél tartalmaz valami linket vagy csatolmányt, azokat ne nyissuk meg, ne töltsük le;
  • e-mailben ne adjuk meg személyes- és bankkártyaadatainkat: egy hivatalos szervezet ilyet soha sem fog tőlünk kérni, sőt a jelszavunk megadását sem fogja e-mailben kérni.
  • amennyiben egy csaló levélben fizetésre szólítanak fel minket, vagy megzsarolnak minket: ne fizessünk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem