27 °C Budapest
Coins of Hungary. Hungarian two hundred forint coin.

Ne lődd lábon magad: hiába a válsághelyzet, még mindig őrültség kápéban tartani a megtakarításokat

2022. március 15. 12:05

Válságok idején mindig megnövekszik a készpénz iránti kereslet, nincs ez másként a 2022-es orosz-ukrán háború kitörésekor sem. Az utóbbi hetekben nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a bankok helyett inkább saját otthonukban szeretnék tartani a megtakarításaikat, még akkor is, ha ez nem feltétlenül tekinthető indokoltnak. De vajon milyen kockázatok ellen lehet védekezni a nagy összegű készpénzfelvétellel? És milyen új kockázatokat kell felvállalnunk ezzel egyidejűleg? Van értelme a mostani helyzetben párnacihába költöztetni a bankbetéteket? Ennek járt utána a Bankmonitor.

A koronavírus-járvány hazai kitörésekor a magyarok 8 munkanap alatt elképesztő mennyiségű – 250 milliárd forint – készpénzt vettek fel az automatákból és bankfiókokból. Normális körülmények között ez kb. 6 hónapnyi volumen, de volt már példa a készpénzállomány hasonlóan kiugró mértékű növekedésére a 2008-as válság kitörésekor is. Minden bizonnyal a mostani időszakról is ugyanilyen statisztikák látnak majd napvilágot néhány hónap múlva.

Miért ennyire népszerű a készpénz Magyarországon?

Az OTP minden évben elkészíti az Öngondoskodási Index című kiadványt, amelyben többek között a megtakarítási szokások mozgatórugóit is próbálják feltárni. A 2021-es verzió részletesen foglalkozott a „készpénzmánia” okaival, így kiderült, hogy mik a leggyakoribb érvek az otthoni készpénztartalék mellett. A válaszadók kétharmada rövidesen szeretné felhasználni ezt a megtakarítását, és még ennél is többen (10-ből 9-en) mondták azt, hogy a pénznek kéznél kell lennie.

Nagyon gyakori az az indoklás is, hogy az összeg túlságosan kicsi a befektetéshez. A bizalmatlanságnak több dimenziója is kirajzolódott a válaszokból: minden második ember csak akkor nyugodt, ha otthon van a pénze, 28% nem bízik a bankokban, és 25% fél attól, hogy a befektetéseit teljesen elveszíthetné.

Mekkora összegeket tartunk készpénzben?

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévre vonatkozóan részletes statisztikát tesz közzé arról, mekkora vagyont tartanak a háztartások a különböző befektetési eszközosztályokban. Például 2021 második negyedévében az alábbiak szerint állt össze a magyar lakosság pénzügyi vagyonának szerkezete.

Látható, hogy a készpénz 4. helyen szerepel a legkedveltebb „befektetések” listáján, az egyéb (valószínűleg saját) vállalkozásokban való tulajdonrészek, a bankbetétek és a kötvények mögött. A lakosság az összes pénzügyi vagyonának 8,6%-át tartja készpénzben, ami háztartásonként átlagosan majdnem 1,5 millió forintot jelent! (Ha ugyanezt az összeget inkább befektetnék magyar állampapírba, közel 100 000 forint kamatra tehetnének szert 1 év alatt.)

Milyen főbb tulajdonságai vannak a készpénznek?

A válságok idején megjelenő erősebb készpénzkereslet oka főként az lehet, hogy az összeg tulajdonosa így érzi a leginkább biztonságban a megtakarítását. Bármikor elérhető, kéznél van, ami különösen nagy előnynek érződhet egy bank esetleges csődje vagy felszámolása idején. Ugyanakkor a készpénzzel számos kockázat is együtt jár: elhagyhatjuk, megsemmisülhet vagy akár el is lophatják, és egyik esetben sem vonatkozik rá semmilyen biztosítás vagy garancia.

A bankszámlán tartott pénz egyik legnagyobb előnye, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyenként és hitelintézetenként 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig biztosítja azt, például egy bankcsőd vagy más hasonló probléma esetére.

Lesd meg a legjobb bankszámla ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Sberbank végelszámolása kapcsán már meg is kezdődtek a kártalanítási kifizetések, alig 6 munkanappal a bank engedélyének visszavonása után.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bankban tartott pénz további előnye, hogy nagyon kényelmesen és biztonságosan intézhetők a fizetési tranzakciók. A kamatok ugyanakkor itt is lényegesen alulmúlják az inflációt, ezért reálhozamra a betétesek sem számíthatnak. Jó hír, hogy a vonatkozó banki költségeket minimálisra lehet csökkenteni, sőt, némelyik banknál már teljesen díjmentes bankszámlák is elérhetők.

Mi várható a közeljövőben?

Aki 2022-ben úgy dönt, hogy bankbetét helyett készpénzben tartja a megtakarítását, nagyon erős kockázatot vállal az infláció frontján. Elképzelhető, hogy 2022-ben magasan 5% felett lesz az áremelkedés mértéke, tehát erőteljesebb drágulásra is számíthatunk a 2021-ben tapasztaltnál. A készpénzes megtakarításokon elért reálveszteség tehát fájdalmasabb lehet, mint amihez a korábbi években hozzászokhattunk.

Hasonlóan erős értékvesztést szenvedhetnek el a bankszámlákon lekötetlenül tartott pénzösszegek, de a lekötött betétek is csak elvétve kínálnak 0,25%-nál magasabb éves kamatot, a kamatkörnyezet hónapok óta tartó emelkedése ellenére.

Nincsenek racionális érvek a kápé mellett

Magyarországon még mindig igen népszerű “befektetési forma” a készpénz, feltehetően történelmi okokból. Azonban idén rég nem látott magasságba emelkedhet az inflációs pálya, ezért a korábbi években megszokotthoz képest most lehet a legmagasabb a be nem fektetett megtakarítások értékvesztése. Mind a bankbetétesek, mind a párnaciha hívei olyan szintű reálveszteséget szenvedhetnek el, amelyre az 1990-es éveket leszámítva csak kevésszer volt példa. (Idővel a betéti kamatok emelkedhetnek a magas infláció miatt, a készpénz azonban sosem fog hozamot termelni.)

Léteznek a piacon legalább ugyanannyira biztonságos, akár kockázatmentesnek tekinthető alternatívák is, melyek még számottevő kamatot is fizetnek a rövidebb távra befektetett pénzösszegekre. A hirtelen felerősödő készpénzmánia tehát kevésbé illik bele a megfontolt befektetői stratégiákba, és inkább a közelmúltban felbukkanó  általános ijedtségnek lehetne tulajdonítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06