1 °C Budapest
Woman sneezing into a tissue allergy spring sick

Nehéz napok várnak a jövő héten 10-ből 3 magyarra: sorok lehetnek a gyógyszertárakban

2022. március 19. 15:33

A hét végén még marad az átlagosnál hűvösebb idő és az alacsonyabb pollenterhelés, a következő hét elején azonban melegedés kezdődik, melynek következtében az allergén fák pollenszórása is várhatóan felerősödik. A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, esetenként elérheti a magas szintet. Az éger és a mogyoró pollenszórása fokozatosan csökken, bár az égeré még országszerte közepes és a mogyoróé is elérheti helyenként a tüneteket okozó közepes koncentrációt - közölte pollenjelentésében az NNK.

Fokozatosan emelkedik a kőris és a nyár virágporának koncentrációja, mindkettőé jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a nyáré helyenként elérheti a magas szintet. A szil és a fűz pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, esetenként közepes, a juharé legfeljebb alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte alacsony.

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ily módon a jó időt.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?