25 °C Budapest
Closeup of mid 20s and early 30s entrepreneurs having a meeting considering their startup internet based company. There are three women and two men gathered around office desk and discussing their plans.

Sorra lépnek le a magyar dolgozók: miért nem húzzák sokáig egy-egy munkahelyen?

2022. március 15. 13:02

Nem a magyarok a leghűségesebb munkavállalók Európában, a statisztikák alapján ugyanis elég keveset maradunk egy munkahelyen, azonban még mindig nem mi vagyunk a leghűtlenebbek. A dánok, litvánok és izlandiak ugyanis még tőlünk is kevesebbet maradnak egy-egy munkahelyen.

A koronavírus alatt rengetegen bátorodtak fel és váltottak munkahelyet, előbb észrevették a hibákat, problémákat, rossz vezetőséget és váltottak Nem volt ez máshogy Magyarországon se, ahol szintén beindult a felmondási hullám. Az OECD kutatása pedig tüzetesen bemutatta, hogy melyik országban meddig maradtak az emberek a munkahelyükön .

A különbségek nem túl nagyok, hiszen nagyjából minden országban 8 és 12 év között mozgott az idő, amit a munkavállalók egy-egy munkahelyen töltöttek 2020-ban. Érdekessége a táblázatnak, hogy északon sokkal kevesebbet maradtak egy munkahelyen, mint mondjuk Dél-Európában. Míg Görögországban, Olaszországban, Portugáliában több, mint 10 évet is lehúznak a dolgozók egy munkáltatónál, addig Litvániában, Dániában és Észtországban átlagosan 7 évet dolgoznak egy helyen a polgárok.

Magyarországon, Svájcban és Máltán szintén kevesebb, nagyjából 8-8,5 évet töltenek egy munkahelyen a dolgozók. A magyarok átlagosan 8,9 évet dolgoztak el egy munkáltatónál, sőt az eredményekből az is kiderül, hogy a magyarok zöme átlagosan 5-10 évet tölt egy munkahelyen. Magyarországon a 25-54 éve korosztály átlagosan 7,9 évet tölt egy munkahelyen, míg az 55-64 éves korosztályban ez az átlag 14,2 év. Az egyik vezető álláskereső portál felmérése alapján Magyarországon 10-ből 7 ember váltott már legalább egyszer pályát a karrierje során. A pályaváltásban felülreprezentáltak a szakközépiskolai, technikumi, szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők, míg a többszöri váltás az érettségizetteket érinti leginkább. A többségben néhány év alatt megérik a váltás gondolata: a legtöbben 1-5 év után váltanak, de gyakori az is, hogy valaki 5-10, vagy akár 10-20 évet is eltölt korábbi szakmájában. A különböző felnőttképzési tanfolyamok résztvevői között felülreprezentált a 40-es éveikben lévők, és ebben a pandémia hatására sem volt változás.

Tényleg váltogatjuk a munkahelyünket?

A globális koronavírus-járvány következtében a munkavállalók 35 százaléka fontolgatta  munkahelyváltást 2021-ben, derült ki a Kaspersky "Securing the Future of Work" (azaz a Munka jövőjének biztosítása) című jelentéséből. A karrierváltás válaszadók által említett két legfőbb mozgatórugója az adott körülmények között a magasabb fizetésre való törekvés (49%), a másik pedig a munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly kialakítása (41%). Akkor szinte minden második megkérdezett vallott úgy, hogy szeretne a jelenlegi pozíciójában maradni, összesen 48 százalékuk mondta ezt, viszont sok munkavállaló bátran újrakonfigurálná a munkanapját, hogy az jobban illeszkedjen a magánéletébe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azóta sem változott a helyzet, a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából kiderült ugyanis, hogy a másfél évvel ezelőtti tavaszi-nyári időszak mélypontjához képest már érezhetően kevésbé aggódnak a hazai munkavállalók a mostani állásuk esetleges elvesztése miatt. Emellett az erősödő optimizmust az is alátámasztja, hogy továbbra is rekordmagas pontszámon áll körükben az új elhelyezkedés esélyével kapcsolatos percepció. A negyedéves jelentésből kiderült, hogy a megelőző évi adatokkal összevetve némileg optimistábbak a magyar munkavállalók a jelenlegi munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban. A részindexszel kapcsolatban minimális visszaesés volt tapasztalható annak megítélésében, hogy az adott válaszadó milyen hosszú időszakra látja biztosnak a pozícióját a jelenlegi munkahelyén a munkavállalók az előző negyedévhez hasonlóan korábban még sosem bíztak ennyire abban, hogy könnyen találnának maguknak új állást.

A felmérésből az is kiderül, hogy az elmúlt negyedévhez képest 3 ponttal, az előző évhez képest pedig 2 ponttal csökkent a jelenlegi munkahely megtartása iránt érzett motiváció is (56 pont). A 2019 év végén regisztrált 33 ponthoz képest azonban még így is jelentős az emelkedés, ami továbbra is azt a trendet igazolja, hogy bár a munkavállalók a másfél évvel ezelőtti tavaszi-nyári időszak mélypontjához képest ugyan már érezhetően kevésbé aggódnak amiatt, hogy a mostani munkahelyüket esetleg elveszíthetik, az optimizmusuk még jócskán elmarad a válság előtti időszakhoz képest. Sokan pályát is váltanak, nem csak munkahelyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?