Time and stack of coins. sandglass clock money

Ezért butaság a lakásárak csökkenését várni: nem csak az idejét vesztegeti, rengeteg pénzt bukik aki kivár

2022. március 18. 18:32

A szomszédunkban zajló háborús helyzet és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság újra előtérbe hozta a csökkenő ingatlanárak többek által hőn áhított várakozását. A Duna House elemzésében a jelenlegi helyzetet és várható következményeit vizsgálja. Érdemes-e várni az ingatlanvásárlással? Mi várható idén a lakáspiacon? Tények és tévhitek az ingatlanpiacról.

A február végén kitört háború híre az ügyfelek minimális részénél okozott, általában átmeneti bizonytalanságot. Az ingatlanközvetítői portá látogatottsági adatai alapján az előző évek adataihoz képest jelentős változás nem mutatkozik. A legfontosabb mutatóban, az adásvételek számában szintén nincs érdemi különbség az előző évhez képest. Idén március 15-ig a cég becslése alapján Magyarországon 30 800 adásvétel zajlott, a tavalyi év ugyanezen időszakában 32 065 tranzakció történt a vállalat becslése alapján, így a különbség mindössze 4%. Az ingatlanközvetítő vállalat piaci tapasztalatai alapján az otthonteremtési, lakhatási célú adásvételek esetében értékelik újra a jelenlegi helyzetet az eladók és vevők egyaránt, de ezek jellemzően csak lassítják és nem hiúsítják meg a folyamatot. A tranzakciók másik jelentős hányadánál, a befektetői lakásvásárlásnál azonban növekvő érdeklődéssel és aktivitással találkoznak az értékesítők: a megugró infláció elől keresnek menedéket a befektetők.

Várható változások

A kínálati oldalon tartós infláció esetén az alapanyagárak emelkedése jelentősen ronthatja az újépítésű szegmens versenyképességét, a drágulást csak részben tudják majd érvényesíteni az árakban. Így az újépítésű projektek tekintetében szűkülés várható, a jelenleg futó projekteket általában befejezik a fejlesztők, de az újabb beruházások bejelentésénél várhatóan körültekintőbbek lesznek. Az ingatlanok előállítási költsége ugyanakkor várhatóan nem fog csökkenni: az alapanyagárakat nemzetközi, inflációs hatások vezérlik, a szűkös és dráguló munkaerő pedig további rugalmatlanságot jelent. Ebben a környezetben várhatóan el fognak távolodni egymástól az újépítésű és a használt ingatlanpiac árszintjei, a piacon így még erősebben fognak a másodpiaci (használtlakás) tranzakciók dominálni, amely a kereslet átrendeződéséhez is vezethet.

Az országra jellemző munkaerőhiány, minimálbér-emelés és általános béremelések következtében a magyar lakosság jelenleg megerősödve várja a változásokat. Az ingatlanpiacot jelenleg nagyon erős kereslet jellemzi, amely idén a még elérhető otthonteremtési támogatások és az egyelőre stabil vásárlóerőnek köszönhetően egész évben fennmaradhat.

Az ingatlanpiac lakhatási célú keresletére a legnagyobb bizonytalanságot az energiaárak jelentős és tartós emelkedése jelenti, amely az inflációba begyűrűzve az élet minden területét megdrágíthatja, mérsékelve ezáltal az elkölthető jövedelem növekedési ütemét és esetleg elodázva a lakhatási célú lakásvásárlást a támogatásokkal nem érintett társadalmi csoportoknál. Az erős kereslet következtében azonban a Duna House nem számít a nominális árak csökkenésére. Az újépítésű árak jelentős emelkedése miatt várhatóan egyre több lakáskereső fog használt ingatlant vagy albérletet választani, ezzel megtámasztva a befektetői kereslet alapjául szolgáló bérleti piacot is.

Az emelkedő kamatkörnyezet miatt dráguló hitelek és a szigorodó hitelezési folyamatok a finanszírozási oldalon okozhatnak nehézséget, de a Duna House Pénzügyek szakemberei szerint a hitelkamatoknál a 10%-os lélektani kamatszint eléréséig nem várható drasztikus változás. Figyelembe véve a magas inflációs környezetet, amely várakozások szerint 7-10% közötti is lehet, még egy 10%-os hitel esetében is a reálkamat mindössze 0-3% között változhat. Ráadásul a magyar lakosság hitelkitettsége, kamat- és árfolyamkockázata sokkal egészségesebb szinten van jelenleg, mint a korábbi válságok idején.

Az ingatlanpiaci és gazdasági folyamatok rendkívül összetett hatásait érdemes együttesen vizsgálni. A jelenlegi helyzetben szélsőséges elmozdulásokat nem látunk a keresleti és kínálati oldalon sem, így várhatóan nem változnak a piaci folyamatok. Továbbra is lakástípusonként és lokációként eltérő mértékben, de emelkedő, ritkább esetekben stagnáló lakásárakra számítunk a 2022-es évben. Az ingatlan az emberek legnagyobb értékű vagyontárgya, emiatt az ebben való árcsökkenés különösen érzékeny téma. Ezzel is magyarázható tehát, hogy az árak nagyon rugalmatlanok lefelé, általában felfelé sokkal gyorsabban reagálnak. Amennyiben a lakásárakkal kapcsolatos várakozásokhoz hozzávesszük a dráguló finanszírozási lehetőségeket, egyértelműen megmutatkozik, hogy nem érdemes várni a lakásvásárlással

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Bérleti piac

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan nagyon sok ukrán állampolgár érkezik hazánkba. Többségük fizetőképes, átmeneti albérletkeresőként jelenik meg a hazai ingatlanpiacon. Jellemzően 2-3 hónappal terveznek, és elsődleges céljuk, hogy ha véget ér a háború, akkor hazamennek, de rosszabb esetben sem tervezik, hogy véglegesen, vagy akárcsak huzamosabb időre is letelepednek Magyarországon. Ha piaci vonatkozásban vizsgáljuk a helyzetet, egy egészséges piaci mozgást idéz elő ez a hirtelen felmerülő bérleménykereslet, aminek nem lenne szabad gazdasági gondot okoznia.

Az ukrán bérlők esetében is mindössze annyi a kockázat, mint mindenki másnál, de az eddigi tapasztalatok alapján, menekültként ők nem fognak visszaélni a helyzettel. A bérleti szegmensben a Duna House amúgy rendkívüli önzetlenséget tapasztal: cégek és magánszemélyek is segítenek a menekültek helyzetén és fogadják be őket átmenetileg az üresen álló lakásokba. A bérleti piacon hosszabb távon ezek a folyamatok kínálatszűkülést idézhetnek elő, amely a bérleti árak emelkedését jelentheti, amely közvetetten szintén ingatlanáremelkedéshez vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem