Hand of a person casting a vote into the ballot box during elections

Választás 2022: fontos dátum érkezett el, nem érdemes lemaradni

MTI
2022. március 18. 09:30

Szombattól, egészen a szavazás napjáig vehetik át a szavazási levélcsomagot a magyaroroszági lakcímmel nem rendelkező választópolgárok. Ők ugyanis az árpilis 3-ai választáson és népszavazáson levélben szavazhatnak.

Holnaptól, azaz március 19-től vehetik át a magyaroroszági lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat az ungári, beregszászi, kolozsvári, csíkszeredai, a bukaresti és a szabadkai külképviseleten. Ezeken a helyeken a szavazás napjáig, azaz április 3-ig minden nap 6 és este tíz óra között várják az embereket. Hétfőtől pedig a másik hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomagok átvételére a lehetőség, írja az MTI.

Ahhoz, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szavazni tudjanak a választásokon és a vele együtt megrendezett népszavazáson március 9-ig kellett jelezniük szándékukat, hogy bekerüljenek a névjegyzékbe. Ezt 456 ezren tették meg.

Azok, akik a regisztrációkor a levélcsomagot választották a 146 külképviselet közül 12 kijelöltben (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) tudják azt átvenni. A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt ideiglenesen Kijevből Lvivbe került át a nagykövetség, így akik az ukrán fővárost jelölték meg átvételi helyként most Lvivbe kell menniük.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólapok elkészítését követően indította útjára ezeket a csomagokat, amelyek címezetlenek, azaz nem tartalmazzák azoknak a választópolgároknak a nevét, akik átvehetik azokat. Így ezzel párhuzamosan a NVI eljuttatja az érintett külképviseletekre azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a névjegyzékbevételükkor jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot az egyik külképviseleten szeretnék átvenni.

Beregszászon, Ungváron, Csíkszeredán, Kolozsváron, Bukarestben és Szabadkán április kettőig minden nap meghosszabbított nyitvatartási idő mellett tudják átvenni a csomagokat, míg a többi hat külképviseleten reggel 9 és délután 4 óra között. Ezen felül a szavazási levélcsomag átvételét a szavazás napján, április 3-án reggel 6 és este 7 óra között is biztosítaniuk kell a külképviseleteknek, a határ menti településeknek és a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhelynek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem veheti át meghatalmazott a levélcsomagot

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda köteles megállapítani a választópolgár személyazonosságát, amit a magyar, vagy más hatóság által kiállított hivatalos, fényképes igazolvánnyal teheti meg. Ezután ellenőrzik majd, hogy a külképviseletben megjelent választópolgár szerepel-e a névjegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláírja a választópolgár.

Fontos, hogy a szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzékben szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazott nem. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy egy választópolgár ne tudjon több szavazási levélcsomagot átvenni. Fontos viszont, hogy aki a válaszborítékot szeretné leadni a külképviseleten az a saját, illetve más boritékát is bedobhatja az urnába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?