14 °C Budapest
mcdonald s

Döbbenetes, mennyire értéktelen valuta valójában a forint: elég csak bemenni egy Mekibe

MTI
2022. február 5. 11:10

A dollár a világ legtöbb fizetőeszközéhez, köztük a forinthoz képest igen drága, csak a svájci frank és a norvég korona túlértékelt az amerikai valutához képest - legalábbis a The Economist pénteken közölt legújabb Big Mac-indexe alapján. A londoni gazdaságpolitikai hetilap, amely 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, a világ több mint 36 ezer McDonald's éttermében árult Big Mac szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben - néhány regionális eltéréssel - mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak.

A The Economist elemzői a Big Mac összehasonlító amerikai bázisárát Atlanta, Chicago, New York és San Francisco Big Mac-árainak átlaga alapján határozzák meg. Az elmélet szerint - amelyet az index összeállítói szerint sem kell azért nagyon komolyan venni - a Big Mac-mutató így alkalmas annak mérésére, hogy mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás teóriája, vagyis az, hogy a valutaárfolyamoknak hosszú távon olyan rátához kellene közelíteniük, amely kiegyenlítené a vizsgált országokban kapható, azonos összetételű szolgáltatási és árukosarak - jelen esetben a Big Mac - árát.

A 2022-es Big Mac-index a korábbi évekhez hasonlóan azt mutatja, hogy ez a teória gyakorlatilag semennyire nem érvényesül, ha ugyanis a McDonald's-szendvics valóban a vásárlóerő megbízható mérőeszköze, akkor a mostani vizsgálatba bevont 58 ország és térség valutái - a svájci frank és a norvég korona kivételével - a dollárhoz viszonyítva változatlanul és az esetek zömében rendkívül alulértékeltek.

Az idei lista az orosz rubel 70 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank 20,2 százalékos túlértékeltségéig terjed.

Ennek megfelelően a legdrágább hely dollárban számolva a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac jelenleg 6,50 frankba kerül az Egyesült Államokban mért 5,81 dolláros átlagárral szemben. Az ebből eredeztetett elméleti árfolyam alapján 1,12 svájci frankot kellene fizetni 1 dollárért, jóllehet a jelenlegi tényleges piaci árfolyam 0,93 frank/dollár. Ennek alapján számolták ki a Big Mac-index összeállítói a svájci frank több mint 20 százalékos túlértékeltségét a dollárhoz képest.

A Big Mac-index alapján 10 százalékkal túlértékelt a dollárral szemben a norvég korona is, a többi vizsgált fizetőeszköz azonban kivétel nélkül alulértékelt. Ez mindenekelőtt Oroszországra érvényes, ahol 135 rubelért lehet vásárolni egy Big Mac-szendvicset. Ez az amerikai Big Mac-átlagár alapján 23,24 rubeles dollárárfolyamot feltételezne a  77,42 rubel/dolláros tényleges piaci árfolyam helyett, és erre alapozva számították ki a Big Mac-index összeállítói a rubel 70 százalékos alulértékeltségét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó bizonytalanságok a fontnak sem tettek jót. A korábbi években a Big Mac-index viszonylag egyensúlyi árfolyamot jelzett, ma azonban egy brit McDonald's étteremben átlagosan 3,59 fontért hozzá lehet jutni egy Big Mac-szendvicshez. Az ebből levezethető árfolyam 0,62 font/dollár lenne, a tényleges piaci árfolyam azonban 0,75 font/dollár, vagyis a font e mércén 17,1 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?