Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the Oil price is changing the trend and goes down instead of up (or vice versa)

Mi a brent olaj fogalma? Brent olaj árfolyam, brent olaj ár 2022

2022. február 2. 15:07

A világon az egyik legnagyobb mennyiségben forgalmazott olaj a brent olaj, amelynek az árváltozását nem csak a kereskedők, hanem az egész emberiség árgus szemekkel figyeli. Miért olyan nagy jelentőségű a brent olaj, miben más a brent olaj a többi olajfajtától? Milyen fontos tudnivalókat érdemes ismernünk a brent olaj fogalma kapcsán, hogyan változik a brent olaj ára?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a brent olaj, mi a brent olaj fogalma? Mennyi a brent olaj ára, milyen brent olaj ár változás következhet be rövid és hosszú távon? Milyen tényezők befolyásolják a brent olaj árát, kik a legnagyobb brent olaj kitermelők és brent olaj fogyasztók? Mik a brent olaj jellemzői, miért van ekkora jelentősége a brent olaj árfolyamnak?

Mi a brent olaj fogalma?

A brent olaj (brent oil, brent blend, London brent) egy olyan nyersolaj (kőolaj), amit az Északi-tengeren termelnek ki. Jellemzőit tekintve a brent olaj egy sweet light típusú olaj, ami azt jelenti, hogy „édes”, azaz alacsony a kéntartalma, ezért könnyebb feldolgozni, illetve alacsony a sűrűsége is. A brent olaj – akár csak a WTI, a Dubai Crude, vagy az Ural oil – a világ egyik legfontosabb olaja, árfolyamának változását az egész világon követik a kereskedők (a brent olaj nemzetközi benchmark, azaz viszonyítási alap).

A különféle kőolaj típusokat azok minősége és kitermelési helye alapján határozzuk meg. Az olyan olajak mellett, mint a West Texas Intermediate (WTI), vagy az Ural, a brent olaj előállítási költsége számít a legmagasabbnak. A brent olaj kereskedelmi mértékegysége a hordó (1 hordó brent olaj = 158,98 liter / ~0,136 tonna). A Föld olajkészlete (mivel a kőolaj szerves eredetű) véges, az olajkitermelés pedig évről évre igazodik a növekvő olajigénynek, a brent olaj árfolyama és minden más kőolaj típus árfolyama is folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A legnagyobb olajexportőr jelenleg Szaúd-Arábia, a legnagyobb fogyasztó az USA.

Brent olaj árfolyam

A brent olaj árfolyama folyamatosan változik, világszinten számos brent olaj árfolyam befolyásoló tényezővel kell számolnunk. Ahhoz, hogy megbízható brent olaj árfolyam előrejelzést kapjunk, figyelemmel kell kísérnünk a nemzetközi olajkínálat alakulását (hol, milyen olajból, mennyit bányásznak ki) és az olajkereslet változását (mely országok vásárolják az olajat, milyen mértékben, illetve növekszik-e a gazdaságuk), illetve azt is, hogy milyen technológiai újítások kerülnek bevezetésre az olajpiacon (hol, milyen beruházásokkal kell számolni, amelyek drasztikusan befolyásolhatják például a kibányászott brent olaj olajmennyiségét).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meghatározóak lehetnek a közel-keleti, illetve az amerikai olajpiaci aktualitások (mivel az USA a világ legnagyobb olajfogyasztója, olajkészlete az egész világon hatással van a brent olaj és más olajak árfolyamára), olajkészleti adatok, az OPEC hírei (a világ olajkínálatának közel 40%-át az OPEC országok termelik ki, fontos, hogy összehangolják stratégiájukat, hogy együttes erővel befolyásolhassák az olajárat), illetve a különféle nemzetközi konfliktusok, együttműködések. A brent olaj ára az emberi tevékenységektől függetlenül is változhat: a brent olaj ár nőhet, vagy éppen csökkenhet egy nagyobb természeti katasztrófa hatására is (például az USA-ban gyakoriak a hurrikánok).

Mennyi a brent olaj ára?

A brent olaj ár folyamatosan, dinamikusan változik: bizonyos tényezők hatására megfigyelhetőek nagyobb visszaesések (például 2021.év végén), azonban általánosságban az elmúlt 1 év adatai alapján elmondhatjuk, hogy a brent olaj ára növekszik. A brent olaj árfolyam jelenleg a következőképpen néz ki 1 éves és hosszabb, 5 éves távon:

Brent olaj árfolyam az elmúlt 1 év során
Brent olaj árfolyam az elmúlt 1 év során (forrás: Portfolio.hu)
Brent olaj árfolyam az elmúlt 5 év során
Brent olaj árfolyam az elmúlt 5 év során (forrás: Portfolio.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?