Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the Oil price is changing the trend and goes down instead of up (or vice versa)

Mi a brent olaj fogalma? Brent olaj árfolyam, brent olaj ár 2022

2022. február 2. 15:07

A világon az egyik legnagyobb mennyiségben forgalmazott olaj a brent olaj, amelynek az árváltozását nem csak a kereskedők, hanem az egész emberiség árgus szemekkel figyeli. Miért olyan nagy jelentőségű a brent olaj, miben más a brent olaj a többi olajfajtától? Milyen fontos tudnivalókat érdemes ismernünk a brent olaj fogalma kapcsán, hogyan változik a brent olaj ára?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a brent olaj, mi a brent olaj fogalma? Mennyi a brent olaj ára, milyen brent olaj ár változás következhet be rövid és hosszú távon? Milyen tényezők befolyásolják a brent olaj árát, kik a legnagyobb brent olaj kitermelők és brent olaj fogyasztók? Mik a brent olaj jellemzői, miért van ekkora jelentősége a brent olaj árfolyamnak?

Mi a brent olaj fogalma?

A brent olaj (brent oil, brent blend, London brent) egy olyan nyersolaj (kőolaj), amit az Északi-tengeren termelnek ki. Jellemzőit tekintve a brent olaj egy sweet light típusú olaj, ami azt jelenti, hogy „édes”, azaz alacsony a kéntartalma, ezért könnyebb feldolgozni, illetve alacsony a sűrűsége is. A brent olaj – akár csak a WTI, a Dubai Crude, vagy az Ural oil – a világ egyik legfontosabb olaja, árfolyamának változását az egész világon követik a kereskedők (a brent olaj nemzetközi benchmark, azaz viszonyítási alap).

A különféle kőolaj típusokat azok minősége és kitermelési helye alapján határozzuk meg. Az olyan olajak mellett, mint a West Texas Intermediate (WTI), vagy az Ural, a brent olaj előállítási költsége számít a legmagasabbnak. A brent olaj kereskedelmi mértékegysége a hordó (1 hordó brent olaj = 158,98 liter / ~0,136 tonna). A Föld olajkészlete (mivel a kőolaj szerves eredetű) véges, az olajkitermelés pedig évről évre igazodik a növekvő olajigénynek, a brent olaj árfolyama és minden más kőolaj típus árfolyama is folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A legnagyobb olajexportőr jelenleg Szaúd-Arábia, a legnagyobb fogyasztó az USA.

Brent olaj árfolyam

A brent olaj árfolyama folyamatosan változik, világszinten számos brent olaj árfolyam befolyásoló tényezővel kell számolnunk. Ahhoz, hogy megbízható brent olaj árfolyam előrejelzést kapjunk, figyelemmel kell kísérnünk a nemzetközi olajkínálat alakulását (hol, milyen olajból, mennyit bányásznak ki) és az olajkereslet változását (mely országok vásárolják az olajat, milyen mértékben, illetve növekszik-e a gazdaságuk), illetve azt is, hogy milyen technológiai újítások kerülnek bevezetésre az olajpiacon (hol, milyen beruházásokkal kell számolni, amelyek drasztikusan befolyásolhatják például a kibányászott brent olaj olajmennyiségét).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meghatározóak lehetnek a közel-keleti, illetve az amerikai olajpiaci aktualitások (mivel az USA a világ legnagyobb olajfogyasztója, olajkészlete az egész világon hatással van a brent olaj és más olajak árfolyamára), olajkészleti adatok, az OPEC hírei (a világ olajkínálatának közel 40%-át az OPEC országok termelik ki, fontos, hogy összehangolják stratégiájukat, hogy együttes erővel befolyásolhassák az olajárat), illetve a különféle nemzetközi konfliktusok, együttműködések. A brent olaj ára az emberi tevékenységektől függetlenül is változhat: a brent olaj ár nőhet, vagy éppen csökkenhet egy nagyobb természeti katasztrófa hatására is (például az USA-ban gyakoriak a hurrikánok).

Mennyi a brent olaj ára?

A brent olaj ár folyamatosan, dinamikusan változik: bizonyos tényezők hatására megfigyelhetőek nagyobb visszaesések (például 2021.év végén), azonban általánosságban az elmúlt 1 év adatai alapján elmondhatjuk, hogy a brent olaj ára növekszik. A brent olaj árfolyam jelenleg a következőképpen néz ki 1 éves és hosszabb, 5 éves távon:

Brent olaj árfolyam az elmúlt 1 év során
Brent olaj árfolyam az elmúlt 1 év során (forrás: Portfolio.hu)
Brent olaj árfolyam az elmúlt 5 év során
Brent olaj árfolyam az elmúlt 5 év során (forrás: Portfolio.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM