Street prostitute standing by the car, negotiating

Meghökkentő: ennyit költ örömlányokra évente az átlag magyar

2021. november 29. 14:31

Magyarországon 326,5 millió eurót, vagyis - éves átlagos euróárfolyammal átszámítva - 114,6 milliárd forintot költött a lakosság prostitúcióra, mely az összes kiadás 0,5 százalékát képezte. Mivel a lakosságszám múlt évben elején még 9,7 millió felett volt a KSH szerint, ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 11 730 forint (kb. 33 euró) jutott erre a szolgáltatásra fejenként a tavalyi évben.

Európában viszonylag kevés ország van, ahol nyilvántartják, mennyi pénzt áldoz a lakosság évente prostitúcióra, viszont Magyarország köztük van. Az Eurostat friss statisztikái szerint múlt évben a háztartások összes kiadásának (lakhatás, rezsi, élelmiszer, üzemanyag, egészség, oktatást, stb.) fél százalékát képezte a prostitúcióra fordított összeg. Luxemburgban költ csak a lakosság nagyobb arányban erre a szolgáltatásra: a kiadásaik 1 százalékát képezi ez a költség.

A hivatalos statisztikát kevés európai ország árul el arról, hogy mennyit költ a lakosság prostitúcióra, azt viszont már többen feltüntetik, hogy más szolgáltatásokkal együtt (jellemzően masszőr, műkörmos, kozmetikus, stb. foglalkozásokat űzőkkel összevonva) mekkora részét képezi ez a bizonyos szolgáltatás a kiadásoknak. Az alábbi grafikon megmutatja, hogy az összes kiadásukhoz képest mennyit költenek az európaiak prostitúcióra és egyéb szolgáltatásokra, és ahol ismert volt az az adat is, hogy kizárólag mekkora arányt tesz ki ebből a prostitúció, azt is feltüntettük:

Ez alapján az abszolút vezető ország Luxemburg, hiszen - bár Bosznia Hercegovina lakossága csaknem 5 százalékot áldoz a prostitúció és egyéb szolgáltatásokra, nem tudjuk, mekkora részt tesz ki ebből valójában a prostitúció. Luxemburgban azonban a 4,3 százalékból 3,3-at tesznek ki az egyéb szolgáltatások, és kerek 1 százalékot a prostitúció. Magyarországon pedig fél százaléka az összes kiadásnak prostitúcióra, és 0,4 egyéb szolgáltatásra fordítódik.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a járványt megelőzően nagyobb volt-e a prostitúcióra fordított összeg arányaiban a háztartásokban. Tulajdonképpen számottevő visszaesés a statisztikák szerint viszont nem történt. Bár amíg Magyarországon tavalyelőtt még az összes kiadás 0,8 százalékát áldozta a lakosság erre a szolgáltatásra, a járvány évében már csak 0,5 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Számszerűsítve 2019-ben 600,1 millió eurót, 2020-ban pedig 326,5 millió eurót költött el prostitúcióra a lakosság. Két éve viszont még a forint is erősebb volt az euróhoz képest, így fejenként nagyjából 19 960 forintra jött ki ez a kiadás, míg 2020-ban 11 730 forintot kapunk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak a hivatalos statisztikák, erre a szektorra pedig különösen jellemző a szürke-, vagy feketefoglalkoztatás, így ezek az adatok feltehetően nem a teljes képet mutatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm