1 °C Budapest
Street prostitute standing by the car, negotiating

Meghökkentő: ennyit költ örömlányokra évente az átlag magyar

2021. november 29. 14:31

Magyarországon 326,5 millió eurót, vagyis - éves átlagos euróárfolyammal átszámítva - 114,6 milliárd forintot költött a lakosság prostitúcióra, mely az összes kiadás 0,5 százalékát képezte. Mivel a lakosságszám múlt évben elején még 9,7 millió felett volt a KSH szerint, ez azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 11 730 forint (kb. 33 euró) jutott erre a szolgáltatásra fejenként a tavalyi évben.

Európában viszonylag kevés ország van, ahol nyilvántartják, mennyi pénzt áldoz a lakosság évente prostitúcióra, viszont Magyarország köztük van. Az Eurostat friss statisztikái szerint múlt évben a háztartások összes kiadásának (lakhatás, rezsi, élelmiszer, üzemanyag, egészség, oktatást, stb.) fél százalékát képezte a prostitúcióra fordított összeg. Luxemburgban költ csak a lakosság nagyobb arányban erre a szolgáltatásra: a kiadásaik 1 százalékát képezi ez a költség.

A hivatalos statisztikát kevés európai ország árul el arról, hogy mennyit költ a lakosság prostitúcióra, azt viszont már többen feltüntetik, hogy más szolgáltatásokkal együtt (jellemzően masszőr, műkörmos, kozmetikus, stb. foglalkozásokat űzőkkel összevonva) mekkora részét képezi ez a bizonyos szolgáltatás a kiadásoknak. Az alábbi grafikon megmutatja, hogy az összes kiadásukhoz képest mennyit költenek az európaiak prostitúcióra és egyéb szolgáltatásokra, és ahol ismert volt az az adat is, hogy kizárólag mekkora arányt tesz ki ebből a prostitúció, azt is feltüntettük:

Ez alapján az abszolút vezető ország Luxemburg, hiszen - bár Bosznia Hercegovina lakossága csaknem 5 százalékot áldoz a prostitúció és egyéb szolgáltatásokra, nem tudjuk, mekkora részt tesz ki ebből valójában a prostitúció. Luxemburgban azonban a 4,3 százalékból 3,3-at tesznek ki az egyéb szolgáltatások, és kerek 1 százalékot a prostitúció. Magyarországon pedig fél százaléka az összes kiadásnak prostitúcióra, és 0,4 egyéb szolgáltatásra fordítódik.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a járványt megelőzően nagyobb volt-e a prostitúcióra fordított összeg arányaiban a háztartásokban. Tulajdonképpen számottevő visszaesés a statisztikák szerint viszont nem történt. Bár amíg Magyarországon tavalyelőtt még az összes kiadás 0,8 százalékát áldozta a lakosság erre a szolgáltatásra, a járvány évében már csak 0,5 százalékot.

Számszerűsítve 2019-ben 600,1 millió eurót, 2020-ban pedig 326,5 millió eurót költött el prostitúcióra a lakosság. Két éve viszont még a forint is erősebb volt az euróhoz képest, így fejenként nagyjából 19 960 forintra jött ki ez a kiadás, míg 2020-ban 11 730 forintot kapunk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezek csak a hivatalos statisztikák, erre a szektorra pedig különösen jellemző a szürke-, vagy feketefoglalkoztatás, így ezek az adatok feltehetően nem a teljes képet mutatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07