-3 °C Budapest
A computer programmer or hacker prints a code on a laptop keyboard to break into a secret organization system. Internet crime concept. cimlapi

Ravasz trükkel próbálják kifosztani a CIB Bank ügyfeleit: ne dőlj be, ez csalás!

2021. október 22. 14:31

Egy magyarországi bank alkalmazottjaként bemutatkozó személy azzal hívja fel az ügyfelet, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számláján, és bankkártya-ellenőrzéshez kérnek el adatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt időszakban egyre többen jelezték a banknak, hogy csalók megpróbáltak telefonon vagy e-mailben megszerezni banki adatokat az ügyfelektől. A módszer ismét megtévesztés és látszatkeltés, mintha a telefonhívás a CIB24 központi telefonszámáról vagy más bank telefonos ügyfélszolgálatától érkezne.

Egy magyarországi bank alkalmazottjaként bemutatkozó személy azzal hívja fel az ügyfelet, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számláján, és bankkártya-ellenőrzéshez kérnek el adatokat. Ha a hívás alatt kiderül, hogy nem az adott bank ügyfele, akkor:

vagy eljátsszák, hogy átkapcsolták a számlavezető pénzintézethez, vagy újabb telefonhívás érkezik, immár a számlavezető banknak kiadva magukat.

A csalók a hívás során jellemzően bankkártya adatokat kérnek el, majd ezt követően megkérik az ügyfelet:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • bankkártyalimit-emelésre, illetve push/SMS üzenetben érkező hitelesítő kód megadására,
  • távoli segítségnyújtásra alkalmas szoftver telepítésére (pld. AnyDesk),
  • „biztonságos bankszámlára” történő átutalás kezdeményezésére azzal az indokkal, hogy ezzel lehet megakadályozni a bankkártya/bankszámla ellen intézett támadást.

Arra kérik az ügyfeleket, ilyen esetekben is legyenek körültekintők, ne adják meg adatait, szakítsák meg a hívást, és jelezzék azt a bank telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen a bankfiókban.

Felhívják a figyelmet, hogy bár a CIB Bank rendszeresen keresi ügyfeleit e-mailben és telefonon, de soha nem kérik a következőket:

  • PIN kód, Telefonos Azonosító Kód, belépési jelszó, bankszámlaadatok (számlaszám, limit, egyenleg stb.) és bankkártyaadatok megadása telefonos beszélgetésben vagy e-mailben. Ezeket az adatokat kizárólag közvetlenül az online felületeinken (pl. internetbank, mobilalkalmazás) vagy a telefonos ügyfélszolgálatuk automata menürendszerében kérhetik!
  • Egyes beállítások vagy funkciók frissítéséhez szükséges újrahitelesítés/engedélyezés.
  • Távoli hozzáférést biztosító program telepítése az online bankolásra használt készülékére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20