6 °C Budapest
Döntöttek a magyarok: bárkinek, csak nekik ne keljen a gazdasági újraindítás terheit viselni

Döntöttek a magyarok: bárkinek, csak nekik ne keljen a gazdasági újraindítás terheit viselni

2021. augusztus 9. 11:28

A nagyvállalatoktól és a kormánytól várják leginkább a magyarok a gazdaság újraindítását - derült ki egy friss, nemzetközi kutatásbó.

A fogyasztókat, kisvállalkozásokat és civil szervezeteket legkevésbé sem terheli felelősség a magyarok szerint. A lakosság akkor tekintené újra egészségesnek az ország gazdaságát, ha mindenki visszakapná állását saját ismerősei körében, ha új üzletek nyílnának a környéken és ha újra megjelennének hazánkban a turisták. A magyarok négyötöde szerint nem fog egy éven belül helyre állni az ország gazdasága.

Az Ipsos 29 országban elvégzett, a Covid-19 járványt követő gazdasági visszaesést elemző lakossági kutatása a magyarok karakteres, nemzetközi áltagtól gyakran élesen eltérő véleményét tükrözi. Az összesen 21 503, Magyarországon 500 felnőtt lakos megkérdezésével készült nemzetközi vizsgálat egyértelművé tette: a magyarok a gazdaság legnagyobb szereplőire hárítják a helyreállítás felelősségét.

A globális rangsorban a helyi „kormányzathoz” (34%) képest ugyan fele annyian, de a „nagyvállalatokhoz” hasonlóan 17 százaléknyi csoport első helyen említette az „egyének”, azaz a lakosság felelősségét a gazdaság helyreállításában. Ehhez képest a magyarok felfogásában az utolsó helyen szerepelnek az állampolgárok (3%), azaz maguk a fogysztók a legkevésbé sem vennék magukra a gazdaság beindításával járó plusz terheket.

A magyar lakosság, az oroszokhoz hasonlóan az állam gondoskodására támaszkodik leginkább (88% és 91% említés), míg számos európai nemzet, így például a lengyel, a román, a francia a globális átlagnál jóval kevésbé várja el a kormányzat gazdaság-helyreállító intézkedéseit, és gyakran a nagyvállalatokat (Románia esetén magukat a lakosokat) is nagyobb felelőséggel ruházza fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kínaiak, az arabok, és az európai nemzetek közül főként a hollandok és a németek állnak bizakodóan a kérdéshez. Kína lakosságának több, mint fele, 56% úgy érzi, már helyre is állt a gazdasági rend a járványt követően, míg ez a mutató Magyarországon 3%-ot jelez.

Az Ipsos kutatása kitért arra is, hogy vajon mi lesz az egyértelmű jele annak, ha maradéktalanul visszatértünk a világjárvány előtti vágyott állapotokhoz. Az egyes nemzetek válaszai nagy együttmozgást mutatnak a rangsor tekintetében: globális első helyen, 20%-os említéssel az áll, hogy az egyének közvetlen környezetében minden ismerős és családtag visszanyeri korábban elvesztett állását, vagy kap egy új munkát; míg a második helyen hasonló említéssel az új üzletek, vállalkozások nyitása áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 10:29
Idén először úgynevezett árnyékkormányinfót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) két politikusa, Kál...
Holdblog  |  2023. február 1. 06:11
Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el! (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?