35 °C Budapest
Avonmouth, South of Bristol.

Ez lesz a gazdasági újraindítás nagy hátulütője: sokan nem járunk jól

MTI
2021. június 11. 10:29

Magyarország már három évvel ezelőtt harminchárom százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást a kilencvenes évek elejéhez képest, és e tekintetben az európai uniós rangsorban kilencedik - mondta el Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Hozzátette: "Emellett vállaltuk, hogy kibocsátásunkat 2030-ra ötvenöt százalékkal csökkentjük, valamint energia-előállításunk kilencven százalékban karbonmentes lesz". A teljes gazdaság karbonmentesítése 2050-ig "nagy forrásokat fog igényelni, de nem teljesíthetetlen" - fogalmazott.

Litkei Máté kijelentette, hogy ma már minden EU-tagállam prioritásként kezeli a klímacélok elérését, a terhek megoszlása azonban vita kérdése. Azok az országok, amelyeknek múltbéli törekvései elmaradtak az európai átlagtól, nagyobb anyagi áldozatot kénytelenek hozni.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a világjárványból fakadó gazdasági leállás az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkenésével járt, de a Nemzetközi Energiaügynökség egyik, nemrégi előrejelzése szerint az újrainduló, felpörgő világgazdaság miatt az idén várhatóan

nagyobb mennyiségű többlet szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit a tavalyi gazdasági leállás során úgymond megspóroltunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06