0 °C Budapest
1000 Ezer Forint Hungarian bank note against a number of Euro notes

Egekben az infláció, de mennyi lesz az euró nyáron?

2021. június 3. 21:02

Várhatóan májusban érhetjük el az inflációs csúcsot az éven belül, ebben a hónapban akár 5,5 százalékos is lehet az árdrágulás mértéke. A megugró infláció a valutaárfolyamra és a hitelkamatokra is hatást gyakorol a banki szakértő szerint, 350 alatti euróra ne rendezkedjünk be hosszú távra.

A gazdaság berobbanását jelzi, hogy elindult a drágulás, áprilisban rögtön a várakozások feletti mértékben ugrottak meg az árak: 5,1 százalék volt a pénzromlás mértéke az elmúlt hónapban. Horváth István, a Sberbank treasury vezetője többek között ezzel és a világszerte általános áremelkedéssel indokolja az előző hónapokhoz és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kiugróan magas értéket. Egész éves viszonylatban azonban ennél alacsonyabb, de még a kormányzati célértéket bőven meghaladó, 4,1 százalékos átlagos inflációra számít a szakértő, köszönhetően a várható őszi természetes lassulásnak, majd az év végi vásárlási hajrának. Egy újabb járványhullám mindazonáltal drasztikus hatást gyakorolna az értékekre, így az elmúlt évhez hasonlóan óriási bizonytalanság övezi ezeket a számokat.

Mennyi lesz az euró nyáron?

Az infláció a valuta- és forintárfolyamokra is hatással lesz, ami az export-importban érdekelt vállalkozások számára jelentős.  Az árfolyam általában lefelé rugalmatlan, így tartósan 350 forint alatti euróra nem számít a jövőben a szakértő. Az erős forint a folyó fizetési mérlegnek - a megugró importon keresztül – szintén nem tenne jót hosszabb távon, bár a deviza államadósság mértékén javítana. Ennek ellenére nem érezhető monetáris politikai szándék a forint erősítése mögött, mondja Horváth István.

Ami a belengetett jegybanki kamatemelést illeti, az MNB már eddig is mindent megtett, hogy alacsonyan tartsa az árdrágulást. Még módszertant is váltott a számításban, amivel az adminisztratív áremelések hatását megpróbálják kiszűrni.  A jegybanki nyilatkozatok alapján szinte tényként számolhatunk a június végi kamatemeléssel, Horváth István szerint 15-25 századpontos mértékűvel. A Sberbank szakértője arra következtet, ez megdrágítja majd a hitelezést a vállalkozások számára a jövőben, így érdemes a vállalkozásoknak még most mérlegelniük a hitelfelvételt.

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Holdblog  |  2023. január 30. 06:08
Az elmúlt évek egyik sztárbefektetése volt az ingatlan. Aki csak tehette, ingatlant vett kis önréssz...
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?