27 °C Budapest
1000 Ezer Forint Hungarian bank note against a number of Euro notes

Egekben az infláció, de mennyi lesz az euró nyáron?

2021. június 3. 21:02

Várhatóan májusban érhetjük el az inflációs csúcsot az éven belül, ebben a hónapban akár 5,5 százalékos is lehet az árdrágulás mértéke. A megugró infláció a valutaárfolyamra és a hitelkamatokra is hatást gyakorol a banki szakértő szerint, 350 alatti euróra ne rendezkedjünk be hosszú távra.

A gazdaság berobbanását jelzi, hogy elindult a drágulás, áprilisban rögtön a várakozások feletti mértékben ugrottak meg az árak: 5,1 százalék volt a pénzromlás mértéke az elmúlt hónapban. Horváth István, a Sberbank treasury vezetője többek között ezzel és a világszerte általános áremelkedéssel indokolja az előző hónapokhoz és a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva kiugróan magas értéket. Egész éves viszonylatban azonban ennél alacsonyabb, de még a kormányzati célértéket bőven meghaladó, 4,1 százalékos átlagos inflációra számít a szakértő, köszönhetően a várható őszi természetes lassulásnak, majd az év végi vásárlási hajrának. Egy újabb járványhullám mindazonáltal drasztikus hatást gyakorolna az értékekre, így az elmúlt évhez hasonlóan óriási bizonytalanság övezi ezeket a számokat.

Mennyi lesz az euró nyáron?

Az infláció a valuta- és forintárfolyamokra is hatással lesz, ami az export-importban érdekelt vállalkozások számára jelentős.  Az árfolyam általában lefelé rugalmatlan, így tartósan 350 forint alatti euróra nem számít a jövőben a szakértő. Az erős forint a folyó fizetési mérlegnek - a megugró importon keresztül – szintén nem tenne jót hosszabb távon, bár a deviza államadósság mértékén javítana. Ennek ellenére nem érezhető monetáris politikai szándék a forint erősítése mögött, mondja Horváth István.

Ami a belengetett jegybanki kamatemelést illeti, az MNB már eddig is mindent megtett, hogy alacsonyan tartsa az árdrágulást. Még módszertant is váltott a számításban, amivel az adminisztratív áremelések hatását megpróbálják kiszűrni.  A jegybanki nyilatkozatok alapján szinte tényként számolhatunk a június végi kamatemeléssel, Horváth István szerint 15-25 századpontos mértékűvel. A Sberbank szakértője arra következtet, ez megdrágítja majd a hitelezést a vállalkozások számára a jövőben, így érdemes a vállalkozásoknak még most mérlegelniük a hitelfelvételt.

 

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?