26 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Még nehezebb a dolga a csalóknak: összefogott a NAV és az MNB

2021. június 2. 14:34

Megújította és kibővítette együttműködési megállapodását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett pénzmosás és terrorizmusfinanszírozással szembeni harc, illetve a pénzügyi szektor működését és az állami bevételek biztosítását veszélyeztető jogellenes tevékenységekkel szembeni fellépés.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében Sors László, a NAV vezetője, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított és kibővített együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot.

Az együttműködés során különösen kiemelt területnek számít a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység, a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtása és az azokkal összefüggő – a NAV bűnüldözési és nyomozó hatósági jogkörébe tartozó – olyan pénzügyi és gazdasági tárgyú jogellenes magatartások, amelyek a pénzügyi szektor működését, illetőleg az állami bevételek biztosítását veszélyeztetik.

Az MNB ennek érdekében folyamatosan tájékoztatja a NAV pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni szervezeti egységét az e témák kapcsán tudomására jutott információkról, s rendszeres statisztikai adatszolgáltatást is teljesít annak kapcsán. A két intézmény emellett rendszeres vezetői konzultációt is folytat az együttműködési megállapodásban foglaltak megvalósításáról, illetve a jegybank egyes esetekben konkrét szakértői közreműködést is nyújt az adóhatóság számára.

A két intézmény rendszeresen tájékoztatja egymást a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni, illetve a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásával kapcsolatos állásfoglalásaikról, iránymutatásaikról és ajánlásaikról, illetve a másik fél jogalkalmazási tevékenységét segítő egyéb tevékenységéről. Az MNB és a NAV emellett – az adat- és titokvédelmi jogszabályok és egyéb törvényi előírások betartásával – átadja egymásnak a pénzügyi szektort érintő jogellenes cselekményekkel kapcsolatos adataikat is az intézmények elemző-értékelő tevékenységének támogatására. A felek akár közös célzott elemzést is végezhetnek az együttműködés témái kapcsán felmerülő új jelenségek és jövőbeni kockázatok felmérésére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindezek mellett a NAV rendszeres adóstatisztikai adatokat is a jegybank rendelkezésére bocsát, az MNB pedig tájékoztatja az adóhatóságot arról, ha felfüggeszti, korlátozza vagy visszavonja egy felügyelt pénzügyi intézmény tevékenységét. A kibővített együttműködés kiterjed arra is, hogy a két intézmény konferenciákat, konzultációkat szervezhet az e témákkal kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében. Az MNB és a NAV emellett részt vesz az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen működtetett Közös Piacfelügyeleti Munkacsoport munkájában is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?