32 °C Budapest
Macro close-up

Európai csúcson a magyar infláció: igazi mélyrepülést hozott az április

2021. május 19. 18:25

Idén áprilisban nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban az Eurostat által szerdán közzétett végleges áprilisi adatok alapján.

Több hónapja hol a lengyelek, hol a csehek magasabb éves inflációs adatot közöltek, mint a magyar statisztikai hivatal, de idén áprilisban nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban az Eurostat által szerdán közzétett végleges áprilisi adatok alapján.

Az 5,2 százalékos éves alapú pénzromlási ütem hajszálnyira megelőzi a lengyeleknél kialakult 5,1 százalékos mértéket, és jóval magasabb a harmadik helyen található 3,3 százalékos luxemburgi rátánál és a negyedik helyen lévő cseh 3,1 százalékos ütemnél.

Az EU-csúcsra ugró magyar inflációs adat sokéves magyar csúcsot is jelent.

Uniós átlagban áprilisban 2 százalékos volt az éves alapú infláció a márciusi 1,7 százalék után, az eurózónában pedig 1,6 százalékos a márciusi 1,3 százalék után. Havi összevetésben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben és az energiaárak nélkül szintén 0,6 százalékos volt a növekedés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyakran változó energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,5 százalékkal nőtt. Éves szinten az energiaárak nélkül 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, a maginfláció pedig ugyancsak 0,7 százalékkal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?